سیدافقهی در گفتوگو با ایلنا:
برخی کشورهای ضدبرجامِ منطقه حالا میخواهند در مذاکرات وین حضور داشته باشند/ بارها دست دوستی به سمت کشورهای منطقه دراز کردیم/ منطقه را همیشه داغ نگاه میدارند تا کارخانجات اسلحهسازیشان روبهراه بماند
یک کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: ما نه یک بار بلکه چندین بار دست دوستی به سمت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دراز کردیم که بیایید بدون دخالت بیگانه، بدون تحریک آمریکا، اسرائیل، انگلیس، فرانسه و... صحبت کنیم. برای ما مقدر شده که در یک منطقه با هم زندگی کنیم، اسرائیل یک روز هست و یک روز نیست. اگر تهدیدی رخ دهد آمریکاییها سگهایشان را میبرند، اما شما را اینجا رها میکنند. مگر آقای روحانی طرح هرمز را به اینها پیشنهاد نداد؟! خب پس چه شد؟
سیدهادی سیدافقهی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در خصوص اظهارات اخیر دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس مبنی بر حضور این شورا در مذاکرات ایران و ۱+۴ با این استدلال که دستیابی به یک راهحل در پرونده هستهای ایران بدون مشارکت کشورهای حاشیه خلیج فارس در مذاکرات وین امکانپذیر نیست، در پاسخ به این سوال که کشورهای منطقه و به طور خاص اعضای شورای همکاری خلیجفارس تا چه میزان در مذاکرات وین تأثیرگذارند، گفت: این کشورها پس از آن که برای مانعافکنی در امضای اصل توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ ناتوان بودند، حال تسلیم شده و میگویند که بله ایران حق دارد از فناوری هستهای استفاده کند منتها برای امضای توافق جدید، ما هم باید در مذاکرات حضور داشته باشیم. نخست لازم است این نکته به آنها تذکر داده شود که قرار نیست ما توافق جدیدی را در مذاکرات وین امضاء کنیم؛ دولت سیزدهم چند اصل را بصورت صریح و شفاف اعلام کرده و حتی برخی از آنها به عنوان خطوط قرمز مطرح شده است.
وی ادامه داد: یکی از این اصول این است که ما دیگر قرار نیست راجع به اصلِ برجام که در ۲۰۱۵ منعقد شد و همه هم آن را امضاء کردند و متعهد شدند که به بند بندِ نکات آن توافق عمل کنند، بحثی داشته باشیم. ما میخواهیم راجع به مطلبی که اینها نسبت به آن محکوم هستند و باید تسلیم خواسته به حق، حقوقی، قانونی و اخلاقی ایران یعنی «رفع تحریمها» بشوند، اقدام کنند. به چه علت آمریکا در برابر برجام چنین رفتاری داشت و به چه حقی آقای ترامپ آن را پاره کرد؟ پس مسئله بعدی ما مکانیزم رفع تحریمها و نه ضرورت و بیانات، مقدمه و مؤخره است.
وی افزود: مسئله دیگر این است که حتماً باید سقف زمانیِ مشخصی برای آغاز و پایانِ مذاکرات در نظر گرفته شود چه به نتیجه برسیم و چه به نتیجه نرسیم. نکتة بعد این است که پس از هر جلسه و هر دور مذاکره با شرکای آمریکا یعنی انگلستان، آلمان و فرانسه باید به یکسری نتایج ملموس عملی رسیده باشیم، وگرنه تبدیل به مذاکره برای مذاکره میشود. بنابراین اینها جایگاهی از اعراب و مذاکره ندارند. این بحث تمامشده و سعودیها و اسرائیلیها تمام ظرفیتها و توان خود را به کار گرفتند که برجام امضاء نشود؛ پس ابتدا باید موضعشان را روشن کنند که آیا آمادگی پذیرش ایران هستهای را دارند یا آن را به رسمیت نمیشناسند! که برابر با موضع قبلی است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: شخصی مانند آقای سعود الفیصل، وزیر امور خارجه پیشین عربستان سعودی معتقد بود ما حق بهرهمندی از فناوری هستهای را نداریم و میلیاردها دلار با خودش به پایتختهای اروپا و آمریکا برد که این توافقات را امضاء نکنید که برای امنیت و محیطزیست ما خطر دارد. از طرف دیگر هم بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی بارها به آمریکا رفت و با اوباما شاخ به شاخ شدند، حتی سفری به آمریکا رفت و در کاخ سفید حضور پیدا نکرد و فقط در کنگره خواستار این شد که جلوی اوباما را بگیرید که چنین چیزی امضاء نشود. خب آنها که موضعشان مشخص است و حرفی برای گفتن ندارند، چون زورشان را زدهاند. وانگهی مگر پس از اینکه ما برجام را امضاء کردیم، آقایان ظریف و روحانی چندین بار اعلام نکردند که این قرارداد علیه امنیت و منافع هیچکس نیست، بلکه بیایید با هم یک باشگاه هستهای منطقهای تشکیل بدهیم و ایران تمام امکانات و فناوریهای خودش را در اختیار شما قرار میدهد. چرا پاسخ ندادند؟
وی افزود: اگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نگران امنیتشان هستند، خب ایران دستش را به سمت شما دراز کرده است، چرا لقمه را میخواهید از پشت سر در دهان بگذارید؟! شما قصد دارید با آمریکاییها، روسها و ژاپنیها نیروگاه هستهای بسازید، چرا ایران را وارد مذاکرات نکردید؟! بنابراین نمیشود که مدام در جادهای یکطرفه برانید که شما را به مقصد برساند و ما را نه. شما خواستید جلوی کار را بگیرید، نتوانستید و الان هم باید موضعتان را روشن کنید، اگر با اصل اینکه ایران حق بهرهمندی از فناوری هستهای را دارد، موافق هستید، اعلام کنید، بعد هم اگر خواستید ایمن شوید مستقیماً با خود ایران مذاکره کنید؛ چرا در قالب ۱+۵ حرف میزنید که به پایان رسیده است.
سیدافقهی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به موضع دولت سیزدهم که اعلام کرد سیاست تنشزدایی با همسایگان را در اولویت قرار داده و الان هم بحث نگرانیهایی که البته بحق نیست از سمت کشورهای عربیِ منطقه مطرح میشود و آمریکا هم سعی کرده این دغدغهها را ــ با توجه به سفری که آقای رابرت مالی داشت ــ بشنود. فکر نمیکنید ایران هم لازم است با توجه به سیاست تنشزدایی در رابطه با این موضوع با همسایگانش گفتوگو کند یا حداقل اعلام کند که آنها را از چند و چون مذاکرات مطلع میکند، گفت: مگر فقط آنها دغدغه دارند؟ ما دغدغه نداریم که آمریکاییها به ۴۵ پایگاه از منطقه آمدهاند و این کشورها خاک خودشان را محل توطئه، حملات نظامی و تروریستی کردهاند. آیا فقط آنها دغدغه دارند؟ ما حق نداریم بگوییم این لشگرکشیهای آمریکا و توطئهها چیست؟ اسرائیل را هم بیخ گوش ما آوردهاید، آیا حق نداریم دغدغهمند شویم؟ چرا همیشه ما به عنوان جلاد هستیم و آنها به عنوان قربانی؟ در حالی که تمام جنایتها را آنها مرتکب شدند. الان چه کسی مردم یمن را قطعهقطعه میکند؟ چه کسی رژیم صهیونیستی را بیخ گوش ما آورده و از تروریستهای داخلی حمایت و جاسوس تربیت میکند؟ چه کسی در شمال آفریقا، کودتای سودان و لیبی دخالت میکند. چه کسی در سوریه تروریستها را حمایت میکرد؟
وی ادامه داد: مطلب دوم این است که ما نه یک بار بلکه چندین بار دست دوستی به سمت اینها دراز کردیم که بیایید بدون دخالت بیگانه، بدون تحریک آمریکا، اسرائیل، انگلیس، فرانسه و... صحبت کنیم. برای ما مقدر شده که در یک منطقه با هم زندگی کنیم، اسرائیل یک روز هست و یک روز نیست. اگر تهدیدی رخ دهد آمریکاییها سگهایشان را میبرند، اما شما را اینجا رها میکنند. مگر آقای روحانی طرح هرمز را به اینها پیشنهاد نداد؟! خب پس چه شد؟ اصلاً چرا سردار سلیمانی آخرین سفرش را به عراق رفت؟ در جیبش چه چیزی حمل میکرد؟ مگر نه اینکه وی پاسخ نامه دولت ایران در ارتباط با سئوالهایی که عربستان سعودی از ما کرده بود را حمل میکرد و قرار بود این پاسخ را به آقایان عراقیها یعنی آقای عادل عبدالمهدی بدهیم تا آن را به دست سعودیها برساند و آنها پاسخ بدهند. آمریکا راه را بست، مسیر را قطع کرد و اجازه نداد این نامه برسد.
وی افزود: آقای رئیسی شعار اولویت همسایگان را داد تا اینها را خلع سلاح کند. با این حال اینها مدام در حال یاوهگویی هستند. در صحبتهای دبیر شورای همکاری خلیجفارس میبینید که مدام توهین میکند. امارات مرتب میگوید که این سه جزیره متعلق به من است. شما باید اراده و شجاعتی از خودتان نشان دهید که میتوانید روی پای خودتان بایستید. مگر غیر از این است که ۴ دور است با سعودیها در بغداد مذاکره میکنیم. چرا آقای وزیر دفاع آمریکا این بد و بیراهها را به ما داد، چرا به ما توهین کرد و چرا ما را تهدید کرد؟! چون میخواهد به سعودیها بقبولاند که با ایران درگیر شوید و مقاومت کنید، ما حامی شما هستیم.
این تحلیلگر مسائل منطقه گفت: اینها هم قربانی فریبها و وعده و وعیدهای پوچ میشوند، ما نمیخواهیم مردم منطقه آسیب ببینند. آنها هم میدانند که اگر خدایی نکرده مشکل و درگیری پیش بیاید، آنها که در کاخهای شیشهای نشستند، از ما آسیبپذیرترند. هم آنها و هم پایگاههای آمریکایی که تماماً توسط موشکهای نقطهزن ما پودر میشوند. خودشان دیدند که در عینالاسد چه اتفاقی افتاد و همین اواخر در نقطة مثلث مرزی اردن، سوریه و عراق چه اتفاقی رخ داد. ما نمیخواهیم درگیر شویم. بنابراین آنها باید دغدغه ما را برطرف کنند چون آنها هستند که دخالت میکنند.
وی افزود: برخی کشورهای عرب منطقه هزینه و نیروی تروریستی که آمریکا تاسیس کرده را تامین کردهاند مگر آقای حیدر العبادی، نخست وزیر پیشین عراق نگفته است که فقط در زندان الهوک ناصریه، ۴هزار تروریست سعودی داریم؛ یعنی خودشان اعتراف به قتل کردهاند و افتخار هم میکنند، الان هم در هتل پنج ستارهای مثل زندان الهوک هستند. پس اینکه بعضی معتقدند ما باید گام مثبتی برداریم چه میگویند؟ ما گامها را برداشتیم و به جای آن توهین، تهمت، فحاشی و اهانت شنیدیم. من سفر ادواری آقای ظریف را به خاطر دارم که به مسقط عمان، سپس به دوحه قطر و بعد به کویت رفت، خدا شاهد است که هنوز سه هفته نشده بود خانم ترزا می، نخستوزیر سابق انگلستان به منامه رفت ــ دقیقاً کاری که وزیر دفاع آمریکا کرده است ــ و در آنجا گفت که حاضریم با شما جبههای برای مقابله با ایران تشکیل دهیم، از ایران نترسید.
وی ادامه داد: این در حالی است که آقای ظریف در حال راستیآزمایی بود که ما با سه کشور از کشورهای حوزه خلیجفارس روابط خوب داریم، با عربستان هم مشکلی نداریم و حاضریم گفتوگو کنیم و این خانم وحشت کرد که مبادا ما با اینها مسئلهمان را حل کنیم. نمیگذارند چنین اتفاقی بیفتد، چرا که تنش در منطقه به نفعشان است، منطقه را همیشه داغ نگاه میدارند و کارخانجات اسلحهسازیشان روبهراه و فعال است و اینها را میدوشند. مگر ترامپ به آنها نگفت که شما گاو شیرده هستید. ما میخواهیم با هم دوست و رفیق باشیم. اما مگر آمریکا میگذارد؟
وی تاکید کرد: چرا همیشه ما باید گامی برداریم و کاری انجام دهیم تا اینها احساس امنیت کنند. ما هم حق داریم احساس امنیت کنیم.