خبرگزاری کار ایران

استاد دانشگاه مینه سوتای آمریکا در گفت‌وگو با ایلنا:

ارجاع مجدد «پرونده ایران» به شورای امنیت ایده بیهوده‌ای است/ برنده رویارویی ایران و غرب، چین و روسیه هستند/ اقدامات توسعه‌ای آمریکا در افغانستان فقط برای نمایش بود

ارجاع مجدد «پرونده ایران» به شورای امنیت ایده بیهوده‌ای است/ برنده رویارویی ایران و غرب، چین و روسیه هستند/ اقدامات توسعه‌ای آمریکا در افغانستان فقط برای نمایش بود
کد خبر : ۱۱۲۹۱۲۱

استاد علوم سیاسی دانشگاه مینه سوتای آمریکا تاکید کرد که ایران و آمریکا باید در نهایت راهی برد-برد برای حل تنش‌ها و احیای برجام پیدا کنند.

ویلیام بیمن استاد علوم سیاسی دانشگاه مینه سوتای آمریکا است. وی در گفت‌وگو با ایلنا به بیان نظرات خود در مورد تنش میان ایران و آمریکا و تنش های فعلی در افغانستان پرداخت.

هم ایالات متحده و هم ایران باید راه حلی برد-برد پیدا کنند

رؤسای جمهوری هر دو کشور در سیاست داخلی وضعیت بسیار سختی دارند

ویلیام بیمن در ابتدا به بی اعتمادی شکل گرفته در میان مقام‌های ایرانی اشاره کرد و گفت: من در شک و تردید مقامات ایرانی شریک هستم، اما باید به این نکته نیز اشاره کنم که ایران تمایل چندانی برای مذاکره یا سازش در مورد بازگشت به برجام نشان نداده است. مگر اینکه هر دو طرف مایل به دادن امتیازاتی به طرف مقابل باشند، در غیر این صورت مذاکرات با شکست مواجه می‌شود.

وی گفت: این واقعیت که ایالات متحده هنوز احتمال مذاکره را رد نکرده است، نشان می‌دهد که هنوز آمادگی ایالات متحده برای پیشرفت در این موضوع وجود دارد. هم ایران و هم ایالات متحده باید درک کنند که سران هر دو کشور از نظر سیاست داخلی وضعیت بسیار سختی دارند. اگر رئیس‌جمهور بایدن یا رئیس‌جمهور رئیسی کاملاً تسلیم طرف مقابل شوند، در داخل کشور از پیامدهای سیاسی بسیار منفی رنج خواهند برد. اگر قرار است مذاکرات پیش برود، هم ایالات متحده و هم ایران باید راه حلی برد-برد پیدا کنند.

نفتالی بنت و اسرائیل در مذاکرات برجامی هیچ موضع مشابهی با آمریکا ندارند

ارجاع مجدد «پرونده ایران» به شورای امنیت ایده بیهوده‌ای است

چین و روسیه هرگونه تلاشی علیه ایران  را وتو خواهند کرد

این استاد دانشگاه در ادامه در مورد احتمال تغییر سیاست آمریکا تحت تاثیر مواضع اسرائیل و مشخصا نفتالی بنت گفت: نفتالی بنت و اسرائیل در این مذاکرات هیچ موضع مشابهی با آمریکا ندارند. ایالات متحده موظف است به حرف‌های آنها گوش دهد، اما این تردید وجود دارد که دولت بایدن هرگونه اقدام خصمانه اسرائیل علیه ایران را تأیید یا اجرا کند. ارجاع مجدد «پرونده ایران» (هرچه باشد) به شورای امنیت ایده بیهوده‌ای است. این کار هیچ نتیجه‌ای نخواهد داشت، زیرا ایران همچنان از پیمان منع اشاعه هسته‌ای که بر اساس برجام است، پیروی می‌کند. هیچ اقدامی وجود ندارد که شورای امنیت بتواند انجام دهد یا مایل به انجام آن باشد. چین و روسیه هرگونه تلاشی در این راستا را وتو خواهند کرد.

 برنده رویارویی بین ایران و غرب همانطور که قبلاً مشاهده شد، چین و روسیه هستند

هیچ راهی برای فشار دادن یک دکمه جادویی و لغو همه تحریم‌ها وجود ندارد

ویلیام بیمن هم چنین تاکید کرد: برنده رویارویی بین ایران و غرب همانطور که قبلاً مشاهده شد، چین و روسیه هستند. دولت ایران به آرامی به سمت شرق آسیا و روسیه روی می‌آورد، زیرا به نظر می‌رسد هیچ راهی برای تعامل با غرب وجود ندارد. در مورد تحریم‌های ایالات متحده، این موارد بسیار پیچیده است. هیچ راهی برای فشار دادن یک دکمه جادویی و لغو همه تحریم‌ها وجود ندارد. لغو تحریم‌ها بسیار پیچیده است.

دولت‌های بوش و ترامپ «توسعه» افغانستان را به پیمانکاران خصوصی واگذار کردند

همه اقدامات توسعه‌ای آمریکا در افغانستان برای نمایش بود

وی در ادامه به دلایل شکست آمریکا در افغانستان اشاره کرد و گفت: ایالات متحده در افغانستان به «ملت‌سازی» مشغول بود، اما هرگز این وظیفه را جدی نگرفت. هیچ‌کس واقعاً سعی نکرد فرهنگ ملی افغانستان را درک کند، که بیشتر شبیه یک مجموعه قبایل است تا یک ملت متحد.

وی افزود: دولت‌های جمهوری‌خواه بوش و ترامپ «توسعه» را در افغانستان به پیمانکاران خصوصی واگذار کردند که هیچ کاری انجام ندادند و میلیاردها دلار از دولت آمریکا دریافت کردند. به عنوان مثال، بسیاری از مدارس برای زنان ساخته شده بود، اما هرگز تکمیل نشد. همه اقدامات توسعه‌ای در واقع برای نمایش بود و در کابل متمرکز شد و در نهایت هم کل این تلاش‌ها ناکام ماند.

فلسفه سیاست‌خارجی ایالات متحده این است که که نیروی نظامی و پول می‌تواند جهان را تغییر دهد

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه با ابزار جنگ نمی‌توان جایی را اداره کرد، گفت: ایالات متحده فلسفه دیرینه‌ای در روابط خارجی دارد و بر این باور است که نیروی نظامی و پول می‌تواند جهان را تغییر شکل دهد. این فلسفه هرگز ارزش‌های معنوی یا فرهنگی را که بسیار قوی‌تر از اسلحه و پول هستند، در نظر نگرفته است.

ذهنیت جنگ سرد میان دولتمردان آمریکا همچنان ادامه دارد

وی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه رقابت قدرت‌های بزرگ اقتصادی تا چه حد می‌تواند تنش منطقه را از کنترل خارج کنند و موجب افزایش ناامنی شود، گفت: جنگ سرد به پایان رسیده است. ایالات متحده دیگر در رقابت با سایر کشورها برای نفوذ در جهان نیست. با این حال، ذهنیت جنگ سرد همچنان ادامه دارد؛ زیرا ایالات متحده همچنان نگرش «ما در برابر آنها» را ادامه می‌دهد. مشکل اینجاست که دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند «آنها» را تشخیص دهد. برای مدتی این آنها جهان اسلام بود، اما ثابت شد که آمریکا با سردرگمی در مورد اینکه ملت‌های اسلامیِ «دوست» و «دشمن» کدام هستند، شکست خورده است.

طالبان نمی‌تواند بر ملت افغانستان حکومت کنند

شاهد تغییرات زیادی در چند سال آینده در افغانستان خواهیم بود

ویلیام بیمن تاکید کرد: به تدریج، ایالات متحده با این واقعیت روبرو می‌شود که کشورها بهتر است به حال خود رها شوند. افغانستان در ۲۰ سال گذشته تغییر کرده است و پیش‌بینی من این است که طالبان نمی‌تواند بر ملت افغانستان حکومت کند. طالبان یک گروه حاکم بر اقلیت (پشتون) است و اقلیتی که اکثریت بر آن حکم می‌کنند، هرگز موفق نمی‌شود. علاوه بر این زنان و جوانان افغان در حال حاضر در برابر طالبان مقاومت می‌کنند.

وی تاکید کرد: ما تغییرات زیادی را در چند سال آینده در افغانستان شاهد خواهیم بود و طالبان آنقدر درگیر مشکلات حکومتی خود هستند که نمی‌توانند بی‌نظمی زیادی در منطقه ایجاد کنند، به غیر از تولید میلیون‌ها نفر پناهنده و مهاجر در جهان.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز