خبرگزاری کار ایران

کدخدایی در برنامه تیتر امشب:

مدارک ۴۰ داوطلب طبق مصوبه شورای نگهبان بود / در انتخابات ریاست‌جمهوری واژه‌ای به نام «ردصلاحیت» نداریم

مدارک ۴۰ داوطلب طبق مصوبه شورای نگهبان بود / در انتخابات ریاست‌جمهوری واژه‌ای به نام «ردصلاحیت» نداریم
کد خبر : ۱۰۷۷۲۲۸

سخنگوی شورای نگهبان گفت: مدارک حدود ۴۰ نفر از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری بر مصوبه اخیر شورای نگهبان منطبق بود.

به گزارش ایلنا، فرآیند بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری امروز ۲۶ اردیبهشت ماه در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با حضور  عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان بررسی شد.

کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه امروز مدارک از وزارت کشور برای ما ارسال شد گفت: فردا اولین جلسه شورای نگهبان را خواهیم داشت، در دوره گذشته بیش از هزار و ۶۰۰ نفر ثبت‌نام داشتند، اگر مصوبه اخیر شورای نگهبان نبود الان چیزی در حدود ۳ هزار نفر ممکن بود ثبت‌نام بی‌رویه داشته باشند که خوشبختانه مصوبه اخیر شورای نگهبان موثر واقع شد.

وی با اشاره به اینکه ۵۹۲ نفر طبق ضوابط و آیین نامه اقدام به ثبت نام کردند افزود: این تعداد به وزارت کشور مراجعه کردند لذا حدود ۴۰ نفر هستند که از جهت مدارکی که منطبق با مصوبه باشد مدارک‌شان را ارائه کردند.

وی با اشاره به اینکه ممکن است کسی نقص مدارک داشته باشد و یا فرصت گرفته باشد تا مدارکش را تکمیل کند گفت: اگر کسی مراجعه کرده و هیچ مدرکی ارائه نداده دیگر برای ما موضوعیت ندارد.

سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: تلاش ما بر این است که در فرصت پنج روز کاری بررسی صلاحیت‌ها انجام شود و زودتر بتوانیم نتایج را اعلام کنیم، ولی اگر شرایط به گونه‌ای باشد که نیازمند بررسی بیشتر باشیم زمان را تمدید می‌کنیم، فرایند تبلیغات از ۷ خرداد به مدت ۲۰ روز شروع خواهد شد.

کدخدایی با اشاره به اینکه در انتخابات ریاست جمهوری اصولاً رد صلاحیت طبق قانون نداریم بلکه احراز صلاحیت داریم عنوان کرد: یعنی افراد باید واجد شرایط باشند تا بتوانند اعضای شورای نگهبان آن‌ها را برای پست مهم ریاست جمهوری احراز کند.

وی با اشاره به اینکه ما نسبت به افرادی که صلاحیت نداشته باشد هیچ گونه اظهار نظری نمی‌کنیم ادامه داد: افرادی که واجد شرایط باشند را به وزارت کشور اعلام می‌کنیم و نسبت به بقیه افراد ساکت هستیم، ما اعلام کردیم کسانی که واجد شرایط نیستند حضور پیدا نکنند و از طرف دیگر هم اصرار داشتم کسانی که توانمند هستند حضور داشته باشند و در ثبت نام‌ها سلیق سیاسی مختلف حضور داشتند و امیدواریم که در نهایت امر این موضوع ادامه پیدا کند و همه بتوانند نامزد موردنظرشان را انتخاب کنند.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: ملاک و معیار ما قانون اساسی و شرایطی است که در قانون اساسی گنجانده شده، آنچه که در سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده، با آنچه که در مصوبه شورای نگهبان بر اساس این سیاست‌ها اعلام شده را انجام می‌دهیم، هیچگونه حدس و گمانی نمی‌توانیم داشته باشیم، پیش بینی و پیشگویی‌ها هیچگونه اعتباری ندارد.

وی با اشاره به اینکه مردم نباید به گمانه‌زنی‌های فضای مجازی توجه کنند لذا باید مردم خودشان تشخیص بدهند که چه کسی اصلح است گفت: انتظار داریم که صحبت‌های نامزد‌ها فریبنده نباشد.

کدخدایی با اشاره به اینکه ما به هیچ وجه نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم که چه تعداد از داوطلبان تایید خواهند شد اظهار کرد: شورای نگهبان بر مبنای نظارت موثر، طبیعتاً باید بر تبلیغات هم نظارت کند. در انتخابات مجلس تبلیغات را رصد می‌کردیم، اما در انتخابات ریاست جمهوری، چنین رویه‌ای نبوده است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: البته این به معنای آن نیست کاندیدا‌ها پشت تریبون رفته و هر چه می‌خواهند بگویند، در مدیر و مدبر بودن، سابقه اجرایی به عنوان حداقل بررسی موردنظر است البته ارزیابی مدیریت فرد هم، مهم است و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، اینکه خود فرد سوابق خدمتی را در ثبت نام‌ها ارائه کند، یک گام به جلو بود.

وی ادامه داد: ردصلاحیت به مفهومی که در انتخابات مجلس شورای اسلامی است اینجا نیست، اصلا این واژه را ما در انتخابات ریاست جمهوری نداریم، اما در انتخابات مجلس شورای اسلامی این واژه وجود دارد.

کدخدایی افزود: این امکان وجود دارد که داوطلبی رجل سیاسی باشد، اما رجل مذهبی نباشد یا رجل مذهبی باشد، اما رجل سیاسی نباشد، این موارد باید با هم در افراد وجود داشته باشد.

سخنگوی شورای نگهبان با تاکید بر اینکه ما نه نگاه سیاسی داریم نه نگاه مقطعی گفت: در این ۲۰ سالی که در شورای نگهبان بودم، این را حس نکردم که علایق سیاسی اعضای شورای نگهبان دخیل بوده باشد.

وی افزود: ما سقف مشخصی برای تاییدصلاحیت‌ها نداریم و اگر تعداد زیادی هم شرایط لازم را داشته باشند، ما اعلام می‌کنیم، قانون از ما خواسته شرایط قانونی را مدنظر قرار دهیم و ما بدون هیچ ملاحظه‌ی مرّ قانون را رعایت می‌کنیم.

کدخدایی با اشاره به اینکه در انتخابات مجلس، صلاحیت نمایندگان فعلی را دوباره بررسی می‌کنیم اظهار کرد: صلاحیت افراد در انتخابات‌های ریاست جمهوری، مجلس و خبرگان برای همان یک دوره است، در دوره بعدی وضعیت افراد دوباره باید بررسی شود.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: فردی که می‌داند چند بار ثبت نام کرده و مدارک مستندی وجود دارد که صلاحیت آن تایید نشده، وقتی می‌داند که در شرایط خودش هیچ تغییری ایجاد نشده طبیعتاً ثبت‌نام نکنند بهتر است.

وی افزود: به هر میزان که پرونده‌ها آماده باشد بررسی و ارزیابی‌های لازم انجام می‌شود و در نهایت نتایج را اعلام می‌کنیم، برای تایید صلاحیت افراد ۷ رای اعضای شورای نگهبان را لازم داریم، اگر ۶ رای و یا کمتر باشد احراز نشده تلقی می‌شود.

کدخدایی با تاکید بر اینکه تبلیغات کاندیدا‌ها باید دارای وعده‌های صحیح و کارآمدی باشد و فریبنده نباشد عنوان کرد: از بین شروط احراز صلاحیت داوطلبان، ۴ شرط اهمیت بیشتری دارند لذا مدیر و مدبر بودن و رجل سیاسی - مذهبی بودن همتراز و دارای بالاترین اهمیت هستند.

وی با اشاره به مصوبه اخیر شورای نگهبان اظهار کرد: بعد از ابلاغیه مقام معظم رهبری در سال ۹۶ مصوبه‌ای در شورا داشتیم که برای همه نهاد‌ها ارسال و منتشر شد لذا قرار شد تا مصوبه مبنای کار ما قرار بگیرد، از طرف دیگر دستگاه‌های دیگر هم وظایفی داشتند مثل مجلس که باید قانون گذاری می‌کرد و انتظار داشتیم مجلس در فرصت‌هایی که در سال‌های گذشته داشت، ورود جامع و کاملی را در این زمینه داشته باشد.

کدخدایی گفت: متاسفانه هم در مجلس گذشته هم در مجلس فعلی اقدامات موثر صورت نگرفته است و مصوبه اخیری که در دست رسیدگی در مجلس یازدهم بود حداقلی بود و همه موارد را شامل نمی‌شد.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: رفت و برگشت‌های بین ما و مجلس صورت گرفت، نهایتاً نظر اعضای شورای نگهبان با اصلاحاتی که به عمل آمد تامین شد، اما سیاست‌ها را مجمع تشخیص مصلحت و هیئت عالی نظارت باید نظارت کنند.

کدخدایی گفت: هیئت عالی نظارت به دلیل مغایرت‌هایی که وجود داشت قانع نشد و ما مغایرت‌ها را به مجلس اعلام کردیم و مصوبه مراحل نهایی خود را طی نکرد، اما زمانی که به این نتیجه رسیدیم که دیگر از طرف مجلس فعلا برای این دوره امکان پذیر نیست، همان مصوبه سال ۹۶ در شورای نگهبان بازنگری شد.

وی ادامه داد: افرادی که ثبت‌نام می‌کنند یک عده شاخص هستند و سوابقی دارند و در خصوص توانمندی‌های خودشان ادعا‌هایی دارند، ولی عده‌ای هم بی جهت ثبت نام می‌کنند.

وی بیان کرد: دوستان ما در شورای نگهبان این پیشنهاد را دادند و مصوبه از باب نظارت اصل ۹۹ جزئی‌تر شد، خوشبختانه مصوبه آثار خوبی داشت ولو اینکه عدد را ۵۹۲ بدانیم نسبت به ۱۶۰۰ تفاوت کرده است و امیدواریم در آینده مصوبه تکمیل‌تر شود و جزئیات بهتر و بیشتری داشته باشد.

کدخدایی افزود: اسامی برای ما ارسال شده است و ما فقط پرونده‌هایی را رسیدگی می‌کنیم که مدارک همراه آن باشد.

سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: یکی از مطالبات ما برگزاری الکترونیکی انتخابات بوده و ما بار‌ها گفته‌ایم که باید به سمت انتخابات الکترونیک برویم البته الان بسیاری از مراحل به صورت الکترونیکی انجام می‌شود، اما به دلیل اینکه ما باید از آرای مردم به عنوان حق‌الناس صیانت کنیم، قدری نگرانی داریم و باید زیرساخت‌های امنیتی لازم فراهم شود.

کدخدایی گفت: شورای نگهبان نه فشاری را تحمل می‌کند و نه سفارشی و باید تصمیماتش مستند به مدارک باشد.

وی تصریح کرد: در قانون انتخابات از همان دهه ۶۰ اینگونه پیش‌بینی شده است که شورای نگهبان در روند برگزاری انتخابات نظارت می‌کند و هرجا تشخیص داد که تخلفی صورت گرفته، باید برخورد کند لذا برخورد در حوزه انتخابات مثلاً مربوط به ابطال صندوق یا ابطال یک حوزه است.

وی افزود: اگر تخلف جرم انگاری شده باشد، باید به قوه قضاییه ارجاع شود، قوه قضاییه در رسیدگی به تخلفات و جرایم ورود پیدا می‌کند و شورای نگهبان در خصوص تخلفات انتخاباتی ورود پیدا می‌کند و آنچه که شورای نگهبان باید در حوزه برگزاری انتخابات رصد کند مربوط به مراحل اولیه انتخابات تا مراحل پایانی می‌شود.

کدخدایی ادامه داد: در روز رای گیری هم در سر هر صندوق ناظرین ما حضور دارند تا از صحت برگزاری انتخابات اطمینان حاصل کنند.

سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: دوستان ما در وزارت کشور اعلام کردند که شیوه نامه‌ای را در صدد هستند تا تهیه کنند تا مراحل انتخابات تبلیغات به طور شفاف تبیین شود، طبیعتا ما هم تلاش خواهیم کرد تا نظرات خودمان را داشته باشیم، اگر چه یکی از مشکلاتی که ما همیشه در حوزه انتخابات مجلس و ریاست جمهوری داریم بحث تبلیغات است لذا تعریف مشخصی در حوزه تبلیغات نشده است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: همچنان در قانونگذاری در این مرحله عقب هستیم و بار‌ها درخواست کردیم که باید مقنن در این زمینه قوانین روشن تری را وضع کند تا تکلیف ما و وزارت کشور و سایر نهاد‌های نظارتی مشخص شود.

وی با اشاره به اینکه تشخیص شرایط بر عهده اعضای شورای نگهبان است افزود: در انتخابات مجلس هیئت‌های اجرایی را داریم، پس از آن هیئت‌های نظارت هیئت مرکزی و نهایتا شورای نگهبان است، اما در انتخابات ریاست جمهوری اعضای شورای نگهبان باید تصمیم بگیرند که فرد واجد شرایط است یا خیر، البته در برگزاری انتخابات هیئت مرکزی نظارت دارد.

کدخدایی با اشاره به اینکه ما بر چاپ تعرفه‌ها نظارت داریم، تعرفه‌ها باید در شورای نگهبان تایید شود افزود: پس از آن برای چاپ و توزیع نمایندگان ما حضور دارند، در روز رای گیری ناظرین ما بر سر صندوق‌ها هستند و روند رای گیری را نظارت می‌کنند.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: عاملین ما در روز رای گیری از بین اقشار مختلف مردم انتخاب می‌شوند، در طول سال آموزش‌هایی را می‌بینند و افراد به صورت داوطلبانه کمک می‌کنند، تا زمان برگزاری انتخابات مرتب جلسات مختلف آموزشی داریم و دستورالعمل‌های آموزشی تهیه شده است.

وی ادامه داد: صندوق‌ها باید با حضور ناظرین ما فک پلمب شود لذا در همه مراحل ناظرین ما حضور دارند و پس از آن صورت جلسه شمارش آرای صندوق‌ها باید به امضای اعضای هیئت نظارت برسد.

کدخدایی افزود: با توجه به وضعیتی که در سرزمین‌های اشغالی اتفاق افتاده، شورای نگهبان مراتب تاسف خود را از جنایت‌هایی که رخ داده اعلام می‌کند، مراجع بین المللی باید الان صدایشان بلند شود تا بتوانند کمک کنند، متاسفانه مردم مظلوم غزه زیر بار این جنایت‌ها هستند، کسی هم به کمک آن‌ها نمی‌آید، امیدواریم که از طریق مراجع بین المللی و کشور‌هایی که ادعای صلح و برادری و دوستی دارند بتوانند گام‌هایی را بردارند تا این جنایت‌ها در سرزمین غزه و سرزمین‌های اشغالی متوقف شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز