فریدون انتظاری در گفتوگو با ایلنا:
کره جنوبی میترسد اگر هفت میلیارد دلار ایران را بدهد، ۲۰۰ میلیارد مبادلاتش با آمریکا دچار مشکل شود/ امضای سند راهبردی ایران و چین، زنگ خطری برای کره و ژاپن است
سفیر پیشین ایران در سئول، سفر نخستوزیر کره جنوبی را به ایران بسیار مهم دانست و باتاکید بر اینکه آنها با دست پر آمدهاند گفت: شاید حامل پیغامی باشند اما از ترس آمریکا بدهی خود را به ایران پرداخت نمیکنند.
فریدون انتظاری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در ارزیابی سفر نخستوزیر کره به ایران، گفت: سفر نخست وزیر یک کشور به کشور دیگر دارای اهمیت بسیار زیادی است؛ بنابراین چون اهمیت دارد باید با برنامه آمده باشد. مقامات کره جنوبی با سفر به ایران میخواهند مساله بدهیهای ایران را رفع و رجوع کنند، نه به این معنا که آنها را نپردازند اما میخواهند به جای آن به ایران کالا بدهند.
وی با تاکید بر اینکه طرف ایرانی نیز باید با اقتدار و قدرت برخورد کند، گفت: آنها نه تنها هفت میلیارد که ۷۰ میلیارد به ما ضرر زدند، ما چیپس و پفک به آنها نفروختیم، بلکه نفت فروختیم اما آنها پول ایران را نپرداختند، بنابراین صنعت آنها رشد کرده و ما ضرر کردیم. ضمن اینکه مقایسه ارزش پول در زمانی که باید پرداخت میشد با حال حاضر نیز نشان میدهد که ما ضرر کردیم.
این کارشناس ارشد مسائل کره گفت: با توجه به اقتضای جمهوری اسلامی ایران بعد از توقیف کشتی که دریاهای ما را آلوده کرده بود، کرهایها متوجه شدند که میلیاردها دلار از این منطقه پول کسب میکنند. از سویی قرار داد ۲۵ ساله ایران و چین و همکاری اقتصادی ایران و اروپا و همچنین پالس مثبت آمریکا و اروپا باعث شد که نخست وزیر کره جنوبی به ایران سفر کند. از سویی ممکن است نخست وزیر کره حامل پیغامی بوده باشد.
وی در خصوص عدم دیدار این مقام کرهای با رئیسجمهور کشورمان یادآور شد: از سویی اگر ایشان برنامه مدونی برای بازگرداندن پولهای ایران نداشته باشد، هیچ ضرورتی ندارد که رئیس جمهور با او دیدار کند چرا که برای آنها برد سیاسی خواهد داشت و برای ما هیچ چیزی نخواهد ندارد.
انتظاری در پاسخ به این سوال که آیا سفر نخست وزیر کره با چراغ سبز آمریکا بوده است و این میتواند بهآزادی پولهای بلوکه شده ایران بیانجامد، گفت: سیاستهای دولت جدید آمریکا بیتاثیر نخواهد بود اما کره تلاش دارد که عقب نماند. قرارداد با چین و تمایل اروپا برای داشتن رابطه با ایران زنگ خطری برای کره و ژاپن است. با توجه به اینکه منطقه به لحاظ ژئوپلتیک و اقتصادی در حال تغییرات جدیدی است، لذا کرهایها با دست پر آمدهاند اما باید چیزی باشد که ایران با آن توافق کند. کره میداند که با حضور ایران، بازار و امنیت خوبی خواهند داشت.
وی همچنین در پاسخ به اسن سوال که چرا کره مثل چین در برخورد با پولهای بلوکه شده ایران عمل نکرد، با بیان اینکه اقتصاد کره جنوبی بر مبنای اقتصاد و پول آمریکا شکل گرفته است و خیلی اراده از خودشان ندارند، اظهار داشت: با همه این امکانات اما اگر آمریکا سامسونگ را تحریم کند آنها دچار مشکل جدی میشوند. به یاد دارید که آمریکا هواوی را تحریم کرد چه اتفاقی افتاد، البته نمیتوان چین را چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ امکانات با کره مقایسه کرد، چرا که کره بسیار شکننده است.
وی ادامه داد: تولیدات کره مربوط به خودش نیست، مونتاژ کارهای ژاپن را انجام و بعد کمی آنها را ارتقا دادند؛ حتی ماشینهایشان نیز آمریکایی است. بنابراین آنها از آمریکا ترس دارند چرا که نگرانند اگر هفت میلیارد دلار ایران را بدهند ۲۰۰ میلیارد مبادلات تجاری که با آمریکا دارند دچار مشکل شود و آن را از دست دهند.