مهمترین اخبار حقوقی قضایی در هفتهای که گذشت؛
گلهمندی رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز از قوه قضائیه/ برگزاری نشست سران قوا به میزبانی رئیسی/ اخذ آخرین دفاع از رئیس پیشین سازمان خصوصی سازی
برگزاری نشست سران قوا به میزبانی رئیسی، اخذ آخرین دفاع از رئیس پیشین سازمان خصوصی سازی و برگزاری دادگاه متهمان پرونده موسسه اعتباری فرشتگان از جمله مهمترین اخبار حقوقی و قضایی در هفته گذشته بود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، روز شنبه ۲۰ دی ماه نشست خبری رییس کانون وکلای دادگستری مرکز برگزار شد که طی آن نشست، جلیل مالکی به تشریح رویکردهای در دستور کار کانون پرداخت و با اشاره به چالشهای مهمی که نهاد وکالت در سه قوه حاکم بر کشور با آن مواجه است، گفت: در قوه مقننه سه طرح اصلاح مواد ۱ و ۷ سیاستهای کلی اصل ۴۴، طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار و طرح القا یک تبصره به ماده ۵۵ قانون وکالت در مقابل ما قرار گرفته است همچنین در قوه قضاییه با نظارت بر رفتار وکلا مواجه شدیم و در قوه مجریه هم با نحوه تملک و بهرهبرداری از آپارتمانها مواجه هستیم که این موارد محدودیتهای جدی برای وکلای دادگستری پدید خواهد آورد.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز از انسداد در دسترسی نهاد وکالت به رییس قوه قضاییه و امکان گفتوگو به عنوان یک بال فرشته عدالت با رئیسی انتقاد کرد و .ایجاد حلقهای دور رییس قوه قضاییه را عاملی برای انسداد بخش اساسی از کار دادرسی منصفانه دانست و خواستار آن شد که رییس قوه قضاییه در جهت رفع این انسداد گامی بردارد.
ابراهیم رئیسی در جهت اجرای همه جانبه اصل 49 قانون اساسی و تقویت و تسریع مبارزه با فساد به خصوص فساد در بین مدیران و مسئولان، روز یکشنبه دستورالعملی را ابلاغ کرد که به موجب آن دادستانی کل کشور موظف شد تا ظرف مدت یک ماه با کمک سامانه رسیدگی به دارائی و اموال مسئولان، مقدمات اجرای این قانون را فراهم و شناسایی اینگونه اموال را آغاز کنند. بر اساس این دستورالعمل، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات، دستگاههای امنیتی، پلیس و سازمانهای مردم نهاد به دادستانی کل کشور در شناسایی اموال نامشروع کمک خواهند کرد و دادستانی موظف است با اولویت رسیدگی به ثروتهای کلان نامشروع و بدون ملاحظه مقام و مسئولیت فرد خاطی به تخلفات رسیدگی کند.
بر همین اساس روز دوشنبه، اولین جلسه تعیین سازوکارهای اجرای «دستورالعمل اعاده اموال نامشروع» توسط دادستانی کل کشور برگزار شد.
آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات علی اشرف پوری حسینی، رییس پیشین سازمان خصوصی سازی در شعبه اول دادگاه کیفری یک تهران به ریاست قاضی جواهری برگزار شد و آخرین دفاع از وی اخذ شد.
ابراهیم رئیسی در جلسه شورای عالی قوه قضاییه از بررسیهای فنی و کارشناسی همه ابعاد حادثه سقوط هوایپمای اوکراینی از سوی سازمان قضایی نیروهای مسلح خبر داد و گفت که این سازمان با بررسی همه فرضیات و استماع نظرات همه طرفهای درگیر موضوع، گزارش خود را اعلام کرده است. گزارش سازمان قضایی نیروهای مسلح هم از طریق رسانه ملی اعلام شده و هم طی دو جلسه به اطلاع خانوادههای قربانیان این سانحه رسیده، گزارش سازمان مذکور را از نظر تحقیقاتی کامل و دقیق و قابل عرضه به مجموعههای مرتبط دانست که میتواند تردیدهای موجود در این زمینه را برطرف کند. هیچ خط قرمزی برای بررسی و پیگیری و رسیدگی به این موضوع نداشته و نداریم. نگاه و تأکید ما در بررسی این حادثه از ابتدا کشف حقیقت و دادرسی عادلانه بوده که از وظایف ماست و تحقیقات مفصل کارشناسی و میدانی و بازسازی صحنه در این پرونده انجام شده و تحقیقات دادسرا تمام شده و پرونده در مراحل بعدی رسیدگی با جدیت دنبال خواهد شد.
روز سه شنبه، اولین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده موسسه اعتباری فرشتگان به ریاست قاضی زرگر امروز صبح در دادگاه انقلاب برگزار شد و نماینده دادستان به قرائت کیفرخواست پرداخت.
متهم اول این پرونده محمدعلی تفکر متهم به اخلال در نظام کشور به طور عمده از طریق وصول وجوه کلان به صورت قبول سپرده از اشخاص به میزان ۸۶ هزار و ۷۰۴ هزار میلیارد و ۷۷۹ میلیون و ۳۴۲ هزار و ۹۱۲ ریال با وصف کسری به مبلغ ۷۲ هزار میلیارد و همچنین حیف و میل آن و خیانت در امانت متهم است.
متهم دوم این پرونده علی ابراهیمی بای سلامی به اتهام مشارکت در اخلال نظام اقتصادی کشور به طور عمده از طریق مشارکت با محمدعلی تفکر و وصول وجه کلان از اشخاص و حیف و میل اموال و خیانت در امانت و تحصیل مال نامشروع به مبلغ ۴۳۲ میلیارد و ۴۶۰ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۵۹۳ ریال است.
متهم ردیف سوم این پرونده رضا تفکر، متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به طور عمده از طریق مشارکت با متهم محمدعلی تفکر، خیانت در امانت و حیف و میل اموال به مبلغ ۷۶۳ میلیارد و ۴۵۱ میلیون ریال است.
متهم ردیف چهارم این پرونده، احمد تفکر متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به طور عمده از طریق مشارکت با متهم محمدعلی تفکر، خیانت در امانت و حیف و میل اموال به مبلغ ۳۱۹ میلیارد و ۶۵۳ میلیون و ۹۵۳ هزار و ۷۶۴ ریال است.
متهمان دیگر این پرونده زکریا محتمل، فرید ضیاالملکی و حمید طالب زاده هستند که اتهام آنها معاونت در اخلال اقتصادی کشور است.
برگزاری نشست مشترک سران قوا به میزبانی قوه قضاییه نیز از دیگر اخبار مهم این هفته بود.
رئیسی در پایان نشست سران قوا با گفت که تلاش همه دستگاهها باید بر شعار «ما میتوانیم» باشد؛ حقیقتا تولید را جهش دهند و موانع تولید را رفع کنند. این اقدامات میتواند به خنثیسازی تحریمها و بیاثر کردن آنها بیانجامد؛ مدیران و کارآفرینان و سرمایهگذارانی که در این میدان باشند از آنها پشتیبانی خواهد شد. دو محور مورد بحث سران قوا یعنی معیشت و سلامت مردم، باید برای همه مسئولین مورد توجه و تاکید باشد؛ سلامت از نکاتی است که مورد توجه و انتظار مردم است، ما نیز بر این مسئله تاکید میکنیم که می تواند سلامت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و یک نظام سالم اداری را رقم بزند.