خطیبزاده در نشست خبری:
وزیر خارجه آذربایجان روز چهارشنبه به ایران میآید/ تهران درخصوص موضوعی که یکبار مذاکره کرده دیگر مذاکره نمیکند/ برجام مهر و موم شده و دست زدن به آن به معنای پایان توافق هستهای است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: امروز میزبان وزیر خارجه جدید سوریه، آقای فصیل مقداد به دعوت وزیر امورخارجه هستیم و روز چهارشنبه نیز وزیر امور خارجه میزبان همتای آذربایجانی خواهند بود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیب زاده در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با اشاره به شانزده آذر گفت: روز دانشجو را به دانشجویان عزیز تبریک می گویم دانشگاه سرچشمه همه تحولات است و انشاالله فضای دانشگاهی ما بالنده و رو به جلو خواهد آمد
سخنگوی وزرات امورخارجه ادامه داد: امروز میزبان وزیر خارجه جدید سوریه، آقای فصیل مقداد به دعوت وزیر امورخارجه هستیم که به جز آقای ظریف با رئیسجممور هم دیدار خواهند داشت.
وی ادامه داد: روز چهارشنبه نیز وزیر امور خارجه میزبان همتای آذربایجانی خواهند بود.
خطیبزاده با بیان اینکه در ادامه موج محکوم کردن شهادت شهید فخریزاده، روز جمعه وزیر امور خارجه کرواسی با دکتر ظریف تماس گرفت، ابراز داشت: روز پنجشنبه هم وزیر امور خارجه در کنفرانس سالانه گفتوگوهای مدیترانهای شرکت و مواضع ایران را تببین کردند. ایشان با وزیر امور خارجه بلژیک نیز گفتوگویی داشتند و همتای بلژیکی ترور شهید فخریزاده را محکوم و در خلال آن درخصوص مسائل دوجانبه گفتوگو شد.
وی ادامه داد: همچنین آقای بوررل با دکتر ظریف تماس گرفته و ترور شهید فخریزاده را محکوم کردند؛ وزیر امور خارجه هم در این گفت و گو مسئولیتهای اتحادیه اروپا را یادآور شد.
خطیب زاده در پاسخ به این سوال که در آستانه روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و اظهارات جو بایدن مبنی بر این که به برجام باز خواهد گشت، آلمان میگوید که برنامه موشکی ایران باید بررسی شود، گفت: در خصوص برجام موضع جمهوری اسلامی ایران تداومدار بوده است. برجام نتیجه سالها مذاکره و مقاومت مردم ایران بوده است که منجر به قطع نامه ۲۲۳۱ شد.
وی ادامه داد: همه در عرف دیپلماتیک میدانند جمهوری اسلامی درباره چیزی که یکبار مذاکره کرده است دیگر مذاکره نمیکند برجام در قطع نامه ۲۲۳۱ است.
سخنگوی وزارت خارجه خاطر نشان کرد: اروپاییها به تعهدات خودشان جامعه عمل نپوشاندند حتی زمانی که آمریکا در برجام بود. بدانند ایران درباره امنیت ملی خودش مذاکره و مصالحه نمیکند. آلمان و کشورهای اروپایی بدانند آن چیزی که با فشار حداکثری به دست نیامد با چیز دیگری هم به دست نمیآید.
وی درباره این که گفته میشود مصوبه مجلس در واقع قرار است ابزار فشاری برای طرفهای دیگر برجام باشد، گفت: مصوبه در حال طی کردن مراحل قانونی است؛ نظر رئیسجمهور که رئیس شورای امنیت هم هستند گفته شده، وزارت خارجه نیز نظرات کارشناسی خودش را مطرح کرده است. مجلس راه خودش را رفته است اما اگر تبدیل به قانون شود باید اجرا شود البته این مصوبه بیشتر به سازمان انرژی اتمی مربوط است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سخنان وزیر امورخارجه مبنی بر این که طرفهای برجام به آن بازگردند ما هم باز خواهیم گشت، اظهار داشت: سخنان وزیر امورخارجه مشخص است؛ در زمان کاهش تعهدات گفته شد مشروط بر این که طرف های برجام بازگردند ما هم باز خواهیم گشت. گفتههای جدیدی از دولت جدید آمریکا شنیده میشود که به برجام بازخواهند گشت؛ پیشنهاد هم میکنم کشورهای اروپایی به تعهدات خودشان بازگردند اما نکته مهم این است که ما درباره موضوعی که یکبار مذاکره کردیم، مذاکره نمیکنیم.
خطیب زاده در خصوص حضور سفیر ایران در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با کشت زعفران در کشور قطر، در حالی که سیاست اعلامی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص صادرات پیاز زعفران چیز دیگری است، بیان کرد: همکاریهای جمهوری اسلامی با دولت برادر و دوست قطر ابعاد مختلف دارد، جزئیات این موضوع قبلا هم گفته شده است. یکی از اصول دیپلماسی اقتصادی ما حمایت از تولید داخل است و من معتقدم برخی از ابعاد داستان به شکل دیگری مطرح شده است و باید بگویم اقدامات در جمهوری اسلامی با هماهنگی کامل انجام میشود.
خطیبزاده در پاسخ به ایلنا مبنی بر اینکه وزیر مشاور کابینه ژاپن در اظهارنظری خواهان حضور این کشور در مذاکرات برجام شده بود، در خصوص موضع ایران با توجه به اینکه توکیو از دوستان ایران است، گفت: ما در دنیا دوست زیاد داریم و میتوانیم یک کلوپ دوستان تشکیل دهیم اما برجام مربوط به گذشته است و خواهش من این است که چیزی در آینده برای آن قائل نشویم چرا که در گذشته تمامی نکات با دقت بررسی شده است مهر و موم شده است و دست زدن به آن به معنای پایان برجام است.
وی تاکید کرد: برجام مربوط به گذشته است؛ همکاری ایران با ژاپن و کشورهای دیگر در راه دیگری است، برجام مربوط به گذشته و پرونده صلح آمیز هستهای ایران بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که چه زمانی ایران از پروتکل الحاقی خارج شده و غنیسازی ۲۰ درصد را براساس مصوبه مجلس انجام میدهد، عنوان کرد: مسیر قانونی کاملا روشن است؛ اگر این مصوبه به قانون تبدیل شود لازمالاجراست و ابعاد فنی با سازمان انرژی اتمی و ابعاد سیاسی آن با وزارت امور خارجه خواهد بود. البته فکر میکنیم ملاحظات دولت و وزارت خارجه به عنوان مرجع این داستان باید مدنظر قرار میگرفت. ما بسیاری از قانونهایی را که مخالفش بودیم براساس تکلیف قانونی انجام دادهایم. این کار را هم در این باره خواهیم کرد. منتظر هستیم نتیجه این مسیر را مشاهده کنیم.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به این سوال که آیا عباس عراقچی به زودی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل معرفی خواهد شد، گفت: برخی خبرسازیها را هنگامی که انجام میشود اطلاع رسانی میکنیم اما این خبر درست نیست و ما قصد تغییر در این سمت را نداریم. جناب آقای دکتر روانچی به کار خودشان ادامه میدهند و آقای دکتر عراقچی هم در تهران به عنوان معاون سیاسی خواهند ماند.
سخنگوی دستگاه دپیلماسی کشورمان درباره خریداری واکسن کرونا و نقش وزارت خارجه در راستای واردات این واکسن گفت: موضوع کرونا و واکسن یک موضوع ملی است و ما در ستاد ملی نقش خود را ایفا کردهایم. ایران عضو کواکس است و باید بگویم مسیر جدی طی شده، کارهای اولیه و پیش خرید انجام شده است و ما منتظر هستیم کواکس اعلام کند واکسن را به مراحل تولید رسانده است.
وی درباره حل اختلافات بین عربستان و قطر بیان کرد: ما بسیار صریح و سریع از هرگونه حل اختلافات استقبال کردهایم، مسیری که امارات و عربستان برای محاصره قطر طی کردهاند قلدری بوده و باید این مسیر تغییر کند. جمهوری اسلامی ایران در زمان سختی و آسایش در کنار دوستان خود بوده و هست و جز این نخواهد کرد.
خطیبزاده درباره برخی اظهار نظرها مبنی بر احتمال خروج ایران از NPT گفت: جامعه ایران چند صدایی است و بسیاری افراد نظرات مختلفی دارند ولی سیاست اصولی نظام، از سوی نهادهای رسمی اعلام میشود. ما عضو پایبندNPT بوده و هستیم و تا زمانی که اتفاق بزرگی رخ ندهد یا حرکت اشتباه راهبری از طرف مقابل نبینیم به این همکاری با آژانس ادامه میدهیم. وزارت خارجه مجری تصمیمات عالی نظام است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در خصوص مصوبه اخبر مجلس نیز بیان کرد: دبیرخانه خود باید درباره بیانیهاش توضیح دهد. نظرات وزارت امور خارجه که براساس قانون و مصوبه شورای عالی امنیت ملی باید مورد لحاظ قرار میگرفت، لحاظ نشده است.
وی درخصوص اعتراض ایران به درز اطلاعات فعالیتهای هستهای ایران از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رسانهها یادآور شد: این برای اولین بار نیست که اسناد به رسانهها درز پیدا میکند. البته تمامی اسنادی که توسط دولتها ارائه میشود، محرمانه هستند. بارها مسئولیت آژانس را متذکر شدهایم. متاسفیم برخی جریانهای درون آژانس به دنبال برهم زدن مسیر همکاریها هستند. گروسی و آژانس در این باره باید پاسخگو باشند.
خطیب زاده درباره ارتباط بازگشت آمریکا به برجام و مصوبه مجلس برای لغو تحریمها گفت: بازگشت آمریکا به تعهدات خود ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ است که روشن و الزامآور برای همه کشورها است. آمریکا از برجام خارج شده و به تعهدات خود ذیل قطعنامه شورای امنیت هم عمل نکرده است. حتی دولت فعلی آمریکا هم متوجه شده مسیر فشار حداکثری اشتباه بوده و به هیچ کدام از اهدافشان نرسیده است.
وی با تاکید بر اینکه مصوبه مجلس روشن است و تفسیربردار هم نیست، عنوان کرد: این مصوبه به روشنی گفته که نهادهای داخلی چه مسیری را پیگیری کنند. البته شرط این مصوبه عدم پایبندی است. این مصوبه در چارچوب مصوبات قبلی و با لحاظ کردن نکات فنی میتوانست بهتر باشد اما مجلس مستقل است و براساس نظرات خود عمل کرده است.
خطیب زاده درباره ادعاهای وزیر امور خارجه عربستان مبنی بر ضرورت ممنوعیت دائمی غنیسازی از سوی ایران و انجام بازرسیها از اماکن نظامی ابراز داشت: اینکه بیش از حد به یک کشور متوسط در منطقه بپردازیم، کمکی نمیکند. جایگاه کشورها در نظام منطقه و بینالملل روشن است. عربستان رفتار نامناسبی با همسایگان خود اعم از ایران، عراق، قطر و یمن داشته است.
وی تاکید کرد: عربستان در مسیر غلطی حرکت کردهاند که باید مسیر خود را اصلاح کنند. درخصوص موضوعات دیگر هر کسی میتواند حرف بزند ولی بهتر است در حد و حدود خود سخن بگویند تا موجب بیآبرویی بیشتر نشود.
خطیبزاده با اشاره به افتتاح قریبالوقوع خط راهآهن هرات – خاف یادآور شد: در چند روز آینده بزرگترین طرح همکاریهای منطقه بین ایران و افغانستان افتتاح میشود. همکاریهای منطقهای ایران با کشورهای منطقه در همین دوران تحریم به چندین میلیارد میرسد. من از رسانهها و نمایندگان میخواهم رنگ و بوی جناحی به سوالاتشان ندهند.
وی درباره قرارداد جدید میان عراق و عربستان و تحت تاثیر قرار دادن همکاریهای اقتصادی تهران و بغداد در این رابطه عنوان کرد: روابط ایران و عراق کاملا تاریخی، عمیق، مردمی و چند لایه است. روابطی طبیعی است و نه مصنوعی. اگر کشور یا قدرتی بخواهد جنس این روابط را تغییر دهد، با موانع زیادی روبهرو است. دو کشور مرزهای طولانی با یکدیگر داشته، روابط مردمی برقرر است و مراسمهای آیینی مشترک زیادی برقرار است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تشریح نظر ایران گفت: ایران معتقد است روابط عراق با تمامی همسایگان به گسترش صلح در منطقه و بهبود وضعیت مردم عراق کمک میکند. ما درخصوص نیت کشورها اظهارنظر نمیکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اهمیت سفر فیصل المقداد به تهران بیان کرد: این اولین سفر خارجی ایشان است و نشان میدهد روابط دو کشور چقدر نزدیک است. روابط دو کشور برای آرامش، صلح و ثبات منطقه است.
خطیبزاده با بیان اینکه ملت سوریه از مسیر بسیار دردناکی عبور کرده است، گفت: این مسیری است که برخی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای با توهم اینکه بتوانند قدرت را به سبک خود تغییر دهند روزهای پر از درد و رنجی را برای مردم سوریه درست کردند و تکفیریها را آنجا فرستادند.
وی با بیان اینکه آمریکا از چاههای نفت سوریه استفاده و هیچ شرم و حیایی ندارد، اظهار داشت: بخشی از سوریه اشغال شده است. باید با هم کار کنیم که صلح و ثبات برای سوریه از طریق گفتوگوهای سیاسی داشته باشیم. ایران در کنار مردم سوریه است تا اینکه روزهای بهتری برای مردم سوریه رقم بخورد.
خطیبزاده درباره نگرانی ایران از توافق قرهباغ خاطرنشان کرد: درخصوص بحران قرهباغ روشن گفتهایم این بحران باید در چارچوب حل و فصل سیاسی حل شود تا دائمی باشد. از حل و فصل این موضوع در چارچوبهای سیاسی خیلی خوشحالیم و از آن استقبال میکنیم. نگرانیهای ایران بیشتر درخصوص جریانات تکفیری است. هم ررابط تهران با باکو و هم روابط تهران با ایروان، خوب است و دارای ابعاد مختلفی است.
وی با اشاره به مناسبات تهران با باکو و ایروان ابراز داشت: سفر وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان به تهران همکاریهای فیمابین را تسهیل میکند. با توجه به انتخاب وزیر جدید ارمنستان، در آینده نزدیک به ارمنستان رفت و آمدهایی خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه از هرگونه حل و فصل مسائل از طریق سیاسی حمایت میکنیم، عنوان کرد: برخی جریانهای بدخواهانه در بیرون از منطقه نیز هستند که همکاریهای دو و چند جانبه ما با کشورهای منطقه ضامن عدم موفقیت آنهاست.