رئیس قوه قضاییه در جلسه روسای دادگستری های سراسر کشور: / تکرار /
اینکه بگویند دستگاه قضایی تابع فلان نهاد است، ظلم فاحشی است

قضات در خانه زیارت عاشورا بخوانند نه در دادگاه / وضعیت نباید به گونه ای باشد که قاضی ما مجبور شود رو به کارهای دیگری بیاورد که خلاف شئون دستگاه قضایی است.
رییس قوءقضاییه تاکید کرد: متاسفانه برخی به نادرست اعلام می کنند که قوه قضاییه تابع فلان نهاد است که مطلبی واقعاً خلاف، افتراء و ظلم فاحش است.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایلنا به ساری، آیت الله صادق آملی لاریجانی طی سخنانی در جلسه روسای دادگستری های سراسر کشور و دادستانهای مراکز استانها که در شهر ساری برگزار شد به موضوع استقلال دستگاه قضایی اشاره کردو گفت: بحثاستقلال دستگاه قضایی امر پسندیده ای در سراسر دنیا است که دراین دوره به آن توجه ویژه ای شده است، البته قوا جزایر جداگانه ای از یکدیگر نیستند، اما مراد این است که نتوانند تاثیر نادرستی در دستگاه قضایی داشته باشند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه اگر دستگاه قضایی را تابع فلان نهاد بدانند ظلم فاحشی به این دستگاه است، گفت: متاسفانه برخی به نادرست اعلام می کنند که قوه قضاییه تابع فلان نهاد است که مطلبی واقعاً خلاف، افتراء و ظلم فاحش است. اگر در گوشه ای قاضی تحت تاثیر قرار گیرد را نمی توان گفت که این نهاد تحت تاثیر ارگانی است. دستگاه قضایی در این دوره مستقل و توانمند عمل کرده که یکی از بهترین توصیف های دستگاه قضایی در این دوره را استقلال آن می توان دانست و ما به این اقتدار و استقلال افتخار می کنیم.
وی عملکرد دستگاه قضایی را در جریان حوادثپس از انتخابات ۸۸ مثبت و مستقل ارزیابی کرد وگفت: هر چند که امکان کاستی وجود داشت، اما مهم داشتن بصیرت و دریافتن فتنه از سوی مسئولان این دستگاه است. اخیرا نیز دیدید که در جریان بازرسی قانونی از بند ۳۵۰ زندان اوین چه بساطی راه انداختند و برخی از رسانه های بیگانه و همراهان آنها در داخل با یکدیگر همصدا شدند که این اتحاد برخی رسانه ها و صداها در درون کشور با رسانه های بیگانه که کارشان تخریب دستگاه قضایی و نظام جمهوری اسلامی است، قابل تامل است.
لاریجانی با بیان اینکه هجمه های چند ماه اخیر به دستگاه قضایی نسبت به سایر دستگاهها افزایش یافته است، ادامه داد: متاسفانه به جای اینکه عده ای این ارتباط را متوجه شوند با آنها همراهی کرده اند در حالی که جای تعجب است که رسانه های خارجی که ماهها دستگاه قضایی راتخریب می کردند چگونه دلسوز چند نفر در بند ۳۵۰ شده اند، اما در تحریم اقتصادی یک ملت هیچگاه نگفتند که چرا به ملت ایران ظلم می شود. آیا رسانه های بیگانه به همین مقدار که وقت برای این موضوع گذاشتند، دولتهای خود را تقبیح می کنند که چرا یک ملت را به خاطر ایستادگی محکوم می کنید؟ ما از رسانه های بیگانه انتظاری نداریم، اما همصدایی برخی با آنها عجیب است.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: البته ما باید راه حق را بشناسیم نه اینکه ما را از مسیر دیگر منقلب کنند. قوه قضاییه باید مسیر عدالت را شناخته و به این صدا ها اعتماد نکند، ما به خاطر محدودیتهای قانونی و شرعی که داریم باید درچهارچوبها عمل کنیم و هر قدر که از مواضع خودمان عقب برگردیم آنها جلوتر خواهند آمد.
وی بر لزوم خدمت رسانی به مردم توسط تمامی مسئولان در سطوح مختلف تاکید کرد و گفت: زمانی که شاهد حضور مردم در صحنه و صبر آنها در برابر مشکلات هستیم باید تمام توان خود را برای خدمت رسانی به آنها به کار گرفته و اگر برای آنها از خود و خانواده های مان بگذریم، هیچ مانعی ندارد.
آملی لاریجانی با بیان اینکه قضات به دلیل اقتدار قانونی که دارند بیشتر دربرابر خطر قرار دارند، گفت: قدرت معمولا انسان را از مسیر حق باز می دارد، لذا اعتدال می خواهد تا قاضی دربرابر مردم از قدرت خود استفاده نکند. ماباید تلاش کنیم اخلاق حرفه ای را در تمام سطوح ترویج کنیم. کسانی که به دستگاه قضایی مراجعه می کنند افراد دارای مشکل و نیازمند کمک هستند و ممکن است که حال و وضع آنها مطلوب ما نباشد، اما باید در قبال آنها صبر بیشتری داشته و به همکاران خودمان تاکید کنیم تا با مردم خوب رفتار کنند.
وی بحثتناسب جرم ومجازات را یکی از ضروریات دستگاه قضایی عنوان کرد و افزود: بحثتناسب جرم و مجازات باید در قانون دیده شود، اما باید توجه کرد که دست قاضی در تبدیل مجازات حبس به غیر حبس و به کار گرفتن زندانیان در محیطی خارج از زندان باز است. در دوره های قبل در بازرسی های بعمل آمده گزارشاتی به ما می رسید که به طور مثال یک جوانی برای سرقت کوچک به حبس طولانی مدت رفته است که صرف این حضور در زندان می تواند اثرات نامطلوبی داشته باشد.
وی تاکید کرد: به نظر می رسد که این گونه احکام عاقلانه نباشد. مجازات باید برای اصلاح باشد نه انتقام. خدای نکرده قاضی نباید در جریان رسیدگی عصبانی شده وبه جای مجازات مناسب حداکثر مجازات را اعمال کند
آیت الله لاریجانی درادامه سخنان خود با اشاره به ابلاغ بخشنامه ای مبنی بر ضرورت استفاده از مجازات جایگزین حبس در رابطه با پزشکان گفت: اخیرا در مورد پزشکان مواردی وجود داشت که بهتر بود اینگونه عمل نمی شد، البته گمان می کنم پشت این قضیه جریانی علیه قوه قضاییه وجود داشت.
وی گفت: استنباط برخی از قضات از وجود واژه تقلیل در ارتباط با مجازات حبس ا ین است که نمی توان مجازات حبس را به مجازات دیگری تبدیل کرد که به نظرم این شبهه درست نیست، چرا که قانونگذار در ذیل این ماده تبدیل مجازات حبس را نیز تقلیل دانسته است.
رئیس قوه قضاییه به ابلاغ قانون آیین دادرسی کشوری اشاره کرد و گفت: هر چند که طبق همین قانون اعلام شده از زمان ابلاغ شش ماه فرصت برای اجرا وجود دارد، اما فکر می کنم به علت تغییرات مهمی که این قانون در ساختار دستگاه قضایی و همچنین دیوان عالی کشور به وجود می آورد، مدت کمی است.
وی ادامه داد: طبق قانون جدید آیین دادرسی کیفری در جریان رسیدگی به اعمال ماده ۱۸ دیوان عالی کشور باید به مسئله به صورت ماهوی رسیدگی کند که این امر موجب بروز مشکلاتی در دیوان عالی کشور خواهد شد. از سوی دیگر در بحثصلاحیتها از رئیس قوه قضاییه تا پایین تغییراتی صورت گرفته که صلاحیتها را بیشتر کرده است. از این رو همه روسای دادگستری ها برای آموزش و فراگیری این قانون باید همت کنند و معاونت آموزش قوه قضاییه نیز از قبل پیش بینی هایی در این ارتباط انجام داده که در حال اجراست، اما این قانون آنقدر ظرایف دارد که نیاز به تکرار است.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه نظارت بر دستگاه قضایی را برای تطهیر کل این نهاد لازم دانست و گفت: به عنوان عالی ترین مقام این دستگاه از روسای دادگستری ها می خواهم که نظارت ها را تشدید کنند و شخصا بدون اطلاع قبلی به حوزه های قضایی سرکشی کرده و رفتار و عملکرد قضات را در ارتباط با مراجعان ارزیابی کنند. در دستگاه قضایی بیش از ۹۰۰۰قاضی و ۳۵هزار کارمند اداری وجود دارد که رفتار چند سودجو موجب بدنامی برای دستگاه قضایی خواهد شد که شایسته این دستگاه نیست.
وی ادامه داد: مدیران دادگستری باید از اتاقهای خود بیرون آمده ون ظارتهای شان را گسترش دهند، چرا که این امر بازدارندگی و اثر خواهد داشت. وقت اداری قضات باید به کارهای اداری خود برسند نه اینکه در این زمان زیارت عاشورا بخوانند، چرا که می توانند این کار را در منازل خود انجام دهند. بعضا به من شکایت می کنند که فرد برای شرکت در دادگاه تجدید نظر از شهرستان به مرکز ا ستان رفته اما به جای اینکه قاضی ساعت ۹ پرونده را مورد رسیدگی قرار دهد در ساعت ۱۰:۳۰ به محل کار خود آمده است. این امر نظارت روسای دادگستری ها را می طلبد.
وی همچنین به مسئله ممنوع الخروج وممنوع المامعله بودن افراد اشاره کرد وگفت: از روسای دادگستری ها می خواهم به محض اینکه رسیدگی ها انجام شد و مشکل افراد مرتفع شد سریعا اعلام کنند تا ممنوع الخروجی وممنوع المعامله بودن آنها رفع اثر شود.
به گزارش ایلنا در ابتدای این جلسه لاریجانی با اشاره به نامگذاری امسال به نام اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی ومدیریت جهادی گفت: بحثمدیریت جهادی وعزم ملی انحصار به فرهنگ و اقتصاد ندارد، چرا که مهمترین نکته در مدیریت جهادی اتکا مدیریت به بحثایمان و توانایی های درون انسان باشد. مدیریت جهادی به این منظور نیست که حرکت را زیاد و سرعت را افزایش دهیم بلکه انسان به توان درونی خود و رشدی که مد نظر حق تعالی است برسد.
آملی لاریجانی با اشاره به کارهای زیربنایی انجام شده در دستگاه قضایی خاطر نشان کرد: در پایان دوره ۵ ساله مدیریت هستیم که جمع بندی کارهای صورت گرفته و صورت نگرفته طی گزارشی درهفته قوه قضاییه اطلاع رسانی خواهد شد. مهمترین دغدغه بنده در این دوره موضوع نیروی انسانی در دستگاه قضایی است. برای فضاهای فیزیکی می توان بدل یافت اما نیروی انسانی بدیل ندارد.
وی با اشاره به جذب قضات طبق برنامه پنج ساله توسعه قضایی گفت: دراین دوره تلاشهای بسیاری برای افزایش سطح دانش کارکنان قضایی و اهتمام به وضعیت معیشت و رفاه کارکنان صورت گرفته است. وضعیت خاص دستگاه قضایی نیازمند اقدامات و توجه بیشتر دولتمردان است که توجه به محدودیت های اعتباری در کل کشور تاحدی ما را قانع می کند تا طلبکار نباشیم، اما وضعیت نباید به گونه ای باشد که قاضی ما مجبور شود رو به کارهای دیگری بیاورد که خلاف شئون دستگاه قضایی است.