خبرگزاری کار ایران

حداد عادل:

راه درمان مشکلات اقتصادی بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی است

راه درمان مشکلات اقتصادی بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی است
کد خبر : ۱۵۹۱۴۲

بعضی‌ها ممکن است فکر کنند که ریشه مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها و امثال آن این است که ما بر سر عقاید انقلابی و اسلامی خودمان ایستاده‌ایم و حالا نتیجه‌اش فشارهای اقتصادی شده است و می‌گویند باید آرام عقب نشینی کنیم و از اعتقادات خودمان دست بکشیم تا اینکه مشکل اقتصادی هم حل شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: راه درمان مشکلات اقتصادی بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی وایرانی است.

به گزارش ایلنا ‏، غلامعلی حداد عادل شب گذشته در برنامه نگاه شبکه اول سیما، در پاسخ به سوالی درباره علت اهمیت بیشتر مقوله فرهنگ نسبت به سایر موارد از جمله اقتصاد، به نامگذاری‌های چند سال اخیر که از سوی رهبر معظم انقلاب صورت می‌گیرد اشاره کرد و افزود: امسال رهبری، فرهنگ را کنار اقتصاد گذاشتند با دو قید عزم ملی و مدیریت جهادی و باید از خودمان سوال کنیم چه نکاتی در ذهن رهبری وجود داشت که چنین تصمیمی گرفتند.

وی گفت: رهبری حدود ۲ هفته قبل از تحویل سال در دیدار با اعضای مجلس خبرگان، نگرانی خودشان را در باب فرهنگ اعلام کردند و در پیام نوروزیشان به دو عرصه اقتصاد و فرهنگ توجه دادند. نماینده مردم تهران در مجلس در بخش دیگری از سخنانش، توجه به اقتصاد را هم امری طبیعی خواند و افزود: ‌ توجه به اقتصاد طبیعی بود؛ امروز این موضوعی است که ذهن همه را به خود معطوف کرده است.

حداد عادل گفت: ‌ البته اقتصاد، گرانی و تورم همیشه بوده است و بنده که بیش از ۶۰ سال به خاطر می‌آورم در محافل و مجالس خانوادگی و اجتماعی، هر وقت دور هم می‌نشستند از کسادی و گرانی صحبت می‌کردند.

وی افزود: در این سالهای بعد از انقلاب هم این مباحثگاهی بیشتر و گاهی کمتر بوده است اما در دو سه سال اخیر به خاطر تحریم و آن چیزی که رهبری اسمش را جنگ اقتصادی گذاشتند مساله اقتصاد جدی‌تر مطرح شده و آثارش ظاهر شده است.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: دولت با همه نیروی خود تلاش می‌کند اقتصاد را سرو سامان دهد و مجلس هم سعی می‌کند به دولت کمک کند.

وی افزود: ‌ توجه همه به سمت اقتصاد است و باید هم باشد و این تعجب آور نیست، اما اینجا ممکن است بعضی فکرکنند که راه برون رفت ما از مشکلات اقتصادی این است که یک قدری در موضوع فرهنگ کوتاه بیاییم.

حداد عادل گفت ‌: بعضی‌ها ممکن است فکر کنند که ریشه مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها و امثال آن این است که ما بر سر عقاید انقلابی و اسلامی خودمان ایستاده‌ایم و حالا نتیجه‌اش فشارهای اقتصادی شده است و می‌گویند باید آرام عقب نشینی کنیم و از اعتقادات خودمان دست بکشیم تا اینکه مشکل اقتصادی هم حل شود.

وی افزود: ‌ کسانی هستند که اینطور فکر می‌کنند؛ گه‌گاه حرف خودشان را در لفافه می‌زنند و می‌نویسند و گاهی با اعمالشان به خارجی‌ها یک علامتی می‌دهند که ما پیام شما را گرفته‌ایم.

حداد عادل گفت: رهبری توجه می‌دهند که راه برون رفت از مشکلات اقتصادی این است که ما فرهنگ مستقل داشته باشیم و ایشان این حقیقت را در معرفی سبک زندگی اسلامی بیان کردند.

وی افزود: ‌ یکی از گفتمان‌هایی که رهبری در دو سال اخیر از سفرشان به خراسان شمالی در بجنورد مطرح کردند به صورت صریح همین بحثسبک زندگی اسلامی بود و آنچه که از صحبت‌های ایشان در مناسبت‌های مختلف استنباط می‌کنیم این است که ایشان سبک زندگی اسلامی را لازمه اقتصاد مقاومتی می‌دانند یعنی معتقدند اگر ما سبک زندگی اسلامی نداشته باشیم نمی‌توانیم به اقتصاد مقاومتی برسیم و برای رسیدن به سبک زندگی اسلامی باید به فرهنگ مستقل ایرانی واسلامی خودمان توجه کنیم.

حداد عادل گفت: ‌ با فرهنگ مستقل اسلامی ایرانی به خیلی از آرمان‌ها و واقعیت‌ها از جمله به سبک زندگی اسلامی می‌رسیم و این سبک زندگی اسلامی، لازمه و پشتوانه اقتصاد مقاومتی است که می‌تواند درمان مشکلات اقتصادی ما باشد و این درمان لازمه‌اش توجه به فرهنگ است.

حداد عادل به فرازهایی از سخنان مقام معظم رهبری در روزهای آغازین امسال در مشهد مقدس اشاره کرد و گفت: ایشان نگرانی‌های خود را در مقوله‌های فرهنگی بیان فرمودند.

وی درباره راه‌های مقابله با رخنه‌های فرهنگی هم به فرازهایی دیگر از سخنان مقام معظم رهبری اشاره کرد و افزود: برای مقابله با این رخنه‌ها باید در درجه اول حساسیت مردم و جامعه نسبت به مسئله فرهنگ بیشتر شود یعنی مردم باید اهمیت فرهنگ را در زندگی فردی و اجتماعی خودشان بیش از پیش درک کنند.

حداد عادل گفت: رهبری می‌فرمایند فرهنگ مثل هواست و ایشان می‌خواهند حساسیت جامعه به فرهنگ عمومی زیاد شود و بعد توجه بدهند که راه درمان مشکلات اقتصادی، سهل انگاری و سستی در فرهنگ اسلامی و ایرانی نیست، بلکه راه درمان مشکلات اقتصادی بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی وایرانی است.

وی افزود: ‌ ایشان در خیلی از صحبت‌هایشان توجه دادند مردم را به اینکه فکر نکنید اگر دست از اعتقادات خود بکشید اوضاعتان بهتر می‌شود و وضع اقتصادیتان سر و سامان می‌گیرد.

حداد عادل گفت: استقلال طلبی، ریشه حل مشکلات اقتصادی است که در بن و بنیاد آن یک واقعیت فرهنگی وجود دارد.

وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: ‌ انگلیسی‌ها قبل از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ با اقتصاد ما‌‌ همان کاری را کردند که آمریکایی‌ها با اقتصاد ما در سالهای اخیر کردند؛ یعنی آمدند نفت را تحریم کردند که کسی نفت ایران را نخرد و انواع واقسام فشارهای اقتصادی را به دولت مصدق تحمیل کردند و مردم هم دچار مشکلات شدند.

حداد عادل گفت: ‌ پس از کودتا این طور وانمود می‌کردند که از این به بعد مشکلات برطرف می‌شود؛ ۲۵ سال از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷ گذشت؛ آیا این‌ها که آمدند با استقلال ملت ایران مبارزه کردند و روح استقلال طلبی را در آن کودتا سرکوب کردند اقتصاد ما درست شد؟

وی افزود: این‌‌ همان جامعه سال ۵۷ بود که مردم از مشکلات اقتصادی به ستوه آمده بودند در حالی که آمریکا همه جا حضور داشت اما اقتصاد ما درمان نشده بود.

حداد عادل گفت: با عقب نشینی از استقلال چه استقلال فرهنگی و چه سیاسی، دشمن برای ما رفاه اقتصادی تامین نمی‌کند؛ حل مشکلات اقتصادی ما در اقتصاد مقاومتی است و این نوع اقتصاد هم بدون استقلال فرهنگی تامین شدنی نیست.

وی افزود: لازمه موفقیت در عرصه اقتصاد و فرهنگ، جهادی بودن و جهادی کار کردن است؛ اگر یک مدیری دنبال این بود که خودش ثروت اندوزی کند به جای اینکه به مردم خدمت کند مدیریت جهادی نیست.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: ‌ اشخاصی که مدیر می‌شوند باید از نظر معنوی، روحی، بینشی، فکری و جهت‌گیری در کار، خودشان را پالایش و تهذیب نفس و خودسازی کنند، اما در عین حال ممکن است که خیلی وقت‌ها یک اشکالات ساختاری و موازی کاری و پراکنده کاری باشد و این کار را دشوار کند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه متولی اصلی فرهنگ چه نهادی است؟ ‌گفت: متولی فرهنگ قوای سه گانه، نهادهای غیر دولتی و غیر حکومتی و حتی نهادهای سنتی هستند و یک دستگاه، یک قوه و یک فرد، متولی فرهنگ نمی‌تواند باشد.

حداد عادل افزود: بخش مهمی از فرهنگ در اختیار آموزش و پرورش است؛ برای نمونه الان مهدکودک‌ها یک تعدادی‌اش زیر نظر آموزش و پرورش است و یک تعدادی زیر نظر بهزیستی و این دغدغه خیلی هاست که در مهدکودک‌ها چه چیزهایی یاد می‌دهند؟ متولی آموزش‌هایی که در مهدکودک‌ها و پیش دبستانی‌ها داده می‌شود که خیلی هم ماندگار است کیست؟

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی چه وظایفی در ریل گذاری اصلی فرهنگ دارد؟ گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی دو هفته یک بار و آن هم دو ساعت و نیم جلسه دارد که از کتاب، مطبوعات، سینما و تئا‌تر تا بازی‌های بچه‌ها و عروسک‌های وارداتی و غیره می‌تواند در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد.

حداد‌عادل گفت: ‌ نباید این گونه تصور کرد که همه باید بنشینند و شورای عالی انقلاب فرهنگی تکلیف همه را روشن کند؛ هر کسی باید با مدیریت جهادی فکر و کار کند و کار خودش را درست انجام دهد.

وی افزود: ‌ وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی در درجه اول هماهنگی است.

حداد عادل علاوه بر نقش مدارس به نقش دانشگاه‌ها در مقوله فرهنگ اشاره کرد و گفت: ‌ در این باره وزارت علوم مسئولیت دارد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دولت در مقوله فرهنگ چه وظیفه‌ای دارد؟ گفت: وظیفه دولت در هر دستگاهی یک طور است؛ در وزارت آموزش و پرورش این است که جوان‌ها را با ارزشهای متعالی آشنا کند؛ روح ایمان به خدا، عشق به وطن، عشق به ملیت، علاقه به زبان فارسی و توانایی در زبان فارسی را تقویت کند.

حداد عادل گفت: ‌ وظیفه وزارت علوم هم این است که جوانان را با روح فرهنگ، بن مایه‌های فرهنگی عناصر مثبت فرهنگی و عوامل فرهنگی آشنا کند.

غلامعلی حداد عادل گفت: ‌ اقتصاد مهم است؛ فرهنگ هم مهم است؛ فرهنگ روی اقتصاد و اقتصاد روی فرهنگ اثر دارد؛ اگر فقر و بیکاری همه جا را بگیرد این ریشه فرهنگ را هم می‌سوزاند زیرا از فقر، فساد و بی‌ایمانی تولید می‌شود.

وی افزود: ‌ وقتی یک چیزی اتفاق نمی‌افتد چهار واژه «نمی‌خواهم، نمی‌دانم، نمی‌توانم و نمی‌شود» پشت آن است که باید «می‌خواهم، ‌می دانم، می‌توانم و می‌شود» را جایگزین آن کرد.

حداد عادل گفت: ‌البته اشکال ساختاری هم می‌تواند وجود داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه مسئولیت فرهنگی در کشور به تنهایی به عهده دولت، مجلس، قوه قضاییه، صدا وسیما و روحانیت نیست افزود: ‌ همه مسئولند یعنی شما که در صدا وسیما هستید و مدیران این دستگاه باید با مدیریت جهادی حواسشان را جمع کنند؛ آن کسی هم که مسئول مطبوعات است باید مراقب باشد و آن کسی که در کار کتاب است باید مراقبت کند.

وی گفت: ‌ عزم ملی حاصل نمی‌شود مگر اینکه رسانه‌ها بخواهند عزم ملی بوجود بیاورند؛ مردم کار خودشان را می‌کنند و رسانه، عزم ملی ایجاد می‌کند.

حداد عادل در ادامه، عملکرد روزهای اخیر صداو سیما در بحثگام دوم هدفمندی یارانه‌ها را نسبتا موفق ارزیابی کرد و گفت: الان صدا و سیما با زیرنویس و گفتگوهای متعدد و میزگرد می‌خواهد به مردم بگوید که مصلحت کشور این است که آنهایی که نیاز ندارند یارانه نگیرند؛ این حرف درستی است و روزنامه‌ها هم اگر به جای بحث‌های جنجالی و اختلاف انگیز، پوچ و بی‌معنا بیایند در همسو کردن مردم کمک کنند عزم ملی حاصل می‌شود.

وی گفت: ‌یکی از آن حلقه‌های زنجیر در تحقق این شعار سال، رسانه است از حیثتاثیری که در عزم ملی دارد.

حداد عادل گفت: ‌ رسانه صدا وسیما در انتخابات ریاست جمهوری در ایجاد یک عزم ملی موثر بود.

وی افزود: ‌ شما به عنوان رسانه اگر دیدید که من مسئول، کار خودم را درست انجام نمی‌دهم انتقاد و سوال و بررسی کنید اما نه به قصد تخریب.

نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به سوالی درباره نحوه مقابله با موازی کاری در مقوله فرهنگ گفت: موازی کاری بد است اما مکرر با آن مواجهیم، اما کجا موازی کاری در عرصه فرهنگ، فاجعه به بار آورده است؟

حداد عادل افزود: مشکل اصلی این است که درمقام عمل، آدمی که می‌گذاریم اصلا نمی‌فهمد قضیه چیست.

وی گفت: باید به دور از هیجانات کاذب و عصبانیت، به صورت منطقی ببینیم برای تحقق عزم ملی و مدیریت جهادی باید چه کارهایی کرد.

حداد عادل افزود: باید دید فرهنگ شامل چه عناصری می‌شود و چه پشتوانه‌های فرهنگی در کشور ما وجود دارد و چه رودخانه‌های پلیدی از بیرون این سرزمین، آب آلوده به داخل این سرزمین و قلمروی فرهنگی ما وارد می‌کند و آن‌ها را باید بشناسیم.

وی در پایان سخنانش گفت: رهبری در این عزم ملی روی جوان‌ها خیلی تکیه کردند و اگرچه همه برای ما عزیزند اما رهبری جوان‌ها را مخصوص مخاطب قرار می‌دهند که در صحبت با اعضای مجلس خبرگان و سخنانشان در مشهد مقدس در این باره فرمایش‌هایی داشتند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز