رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور:
استکبار از جمعیت رشد یافته تحصیل کرده می ترسد
زن امروز هویت خود را در تحصیلات و استقلال اقتصادی و اولویت حضور در اجتماع می بیند و این نگاه در کاهش رشد جمعیت تاثیرگذار است / زنی که می خواهد فعالیت اقتصادی داشته باشد و خود را بی نیاز از خانه و شوهر بداند موجب کاهش جمعیت می شود.
رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور در لزوم توجه ویژه به تحصیلات جوانان اظهار کرد: استکبار از جمعیت رشد یافته، تحصیل کردهای میترسند که چرخه هستهای را به گردش در آورده و جهاد اقتصادی را سرلوحه کار خود را قرار داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حجت الاسلام سیدرضا تقوی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته تهران در خصوص رشد جمعیت و اهمیت آن از دیدگاه اسلام و مقام معظم رهبری اظهار کرد: جمعیت ایران در سال ۱۴۰۵ به اوج خود یعنی ۷۹ میلیون نفر میرسد، که این سال یک سال بعد از اتمام سند چشم انداز است و پس از آن با رشد منفی روبرو خواهیم شد.
وی افزود: در سال ۱۴۵۰ به ۵۶ میلیون نفر میرسیم و در سال ۱۴۸۰ جمعیت کشور به ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید.
تقوی تاکید کرد: با توجه به روند کاهش جمعیت کشور باید جلوی آن را از امروز گرفت در غیر اینصورت در آینده با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت جمعیت کشور ما ۱۵۰ میلیون نفر است، خاطر نشان کرد: امروزه بیش از ۲۰ درصد جمعیت جهان اسلام را جمعیت جوان تشکیل میدهند که این امر موجب نگرانی قدرتهای استکباری میشود.
تقوی گفت: استکبار از جمعیت رشد یافته، تحصیل کردهای میترسند که چرخه هستهای را به گردش در آورده و جهاد اقتصادی را سرلوحه کار خود را قرار داده است.
رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور گفت: نظر اسلام نه به کاهش مطلق جمعیت و نه بر افزایش جمعیت و نه تخفیف جمعیت است Tبلکه نظر اسلام نظر افزایش جمعیت مقید است به این معنا که جمعیت متوازن، متعادل و متناسب باشد.
تقوی در خصوص کیفیت جمعیت هم گفت: اسلام طرفدار کیفیت و کمیت بالاستT اما باید وظایف خود را درباره افزایش کیفیت جمعیت انجام دهیم به این معنا که اسلام علاوه بر نگاه کمیتی، تاکید بر کیفیت جمعیت نیز دارد.
وی گفت: احکام اسلام در ارتباط با هم است اگر ترغیب به افزایش نسل دارد، در کنار آن نگاه به تولید و تربیت و دوری از فقر دارد و تاکید بر جمعیت کیفی است.
رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به عنوان مختلف کاهش سیاستهای جمعیتی کشور گفت: پرهزینه بودن فرزند به دلیل تغییر سبک زندگی و روی آوردن به سبک زندگی پرهزینه غربی یکی از علتهای اعمال سیاست کاهش جمعیت است.
وی همچنین آینده نامشخص اقتصادی و بیثباتی اقتصادی را از جمله عوامل اقتصادی موثر بر کاهش جمعیت دانست و گفت: عوامل اجتماعی مهاجرت به شهرها و حاشیه نشینی در شهرها از دیگر عوامل کاهش جمعیت محسوب میشود.
تقوی دیگر عوامل کاهش جمعیت را سیاستهای دولتمردان در ارتباط با منافع خود عنوان کرد و گفت: شعار " فرزند کمتر زندگی بهتر " از زمان طاغوت در کشور ارایه شد و سالهای اولیه انقلاب و از دهه شصت به بعد این سیاست دنبال شد، اما این سیاست باید از دهه ۷۰ به بعد قطع میشد.
وی همچنین آموزهها و باورهای دینی را یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در جمعیت دانست و گفت: عنوان " مادری " یک عنوان مقدس است، اگر دختران به این عنوان معتقد باشد و به ثواب زن حامله و زایمان و سرپرستی فرزند معتقد باشد این اعتقاد بر فرزندآوری وی نقش آفرین است.
به گفته تقوی، تامین اجتماعی، رسانه و تبلیغاتی که در جامعه انجام میگیرد از جمله عوامل تاثیرگذار در افزایش جمعیت محسوب میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امروز وضعیت ما رو به کاهش است و سیاستهای غلط گذشته شیب جمعیت را به سمت پیری هدایت میکند و تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به بعد باید متوقف میشد.
تقوی گفت: نسل جوان را باید حفظ کرد، با روند کنونی اگر پیش برویم جمعیت پیر میشود، خانوادهها باید نسل را افزایش دهند؛ محدود کردن تعداد فرزندان در خانهها به شکل امروز خطاست.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در ادامه گفت: در حال حاضر یکی از چالشهای جدی جهان امروز مساله جمعیت است.
وی افزود: یکی از مسائلی که توجه اندیشمندان و صاحبنظران را به خود جلب کرده و از مهمترین چالشهای جهان امروز به شمار میآید، مساله جمعیت است.
وی تصریح کرد: شمار نفوس جهان در حال حاضر بیش از هفت میلیارد نفر است و از مرز هفت میلیارد گذشته به همین منظور این موضوع بسیار حائز اهمیت و مورد توجه میباشد.
وی موضوع جمعیت را یکی از موارد مورد بحثدر دنیای هفت میلیارد نفری فعلی دانست و گفت: در طول تاریخ همواره چهرههای اندیشمند و متفکر و پژوهشگران و محققانی مسایل اجتماعی جمعیت را دغدغه کار خود میدانستند.
تقوی در ادامه با اشاره به نظریات مختلف در طول تاریخ در خصوص جمعیت اظهار داشت: فلاسفه نیز همیشه رشد جمعیت چه رشد منفی و چه رشد مثبت را متذکر میشدند که از آن جمله میتوان به افلاطون و ارسطو اشاره کرد.
وی همچنین با اشاره به نظریه ابن خلدون فیلسوف مسلمان در خصوص جمعیت گفت: جمعیتی که به اندازه کافی انبوه باشد، میتواند از نیروی کار خود استفاده بهتر داشته باشد و جمعیت مهمترین وسیله امنیت سیاسی و نظامی جامعه است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور اظهار داشت: مساله جمعیت همیشه مورد توجه بوده است و خاص امروز نیست؛ از اندیشمندانی مانند ابوریحان بیرونی تا پژوهشگران دوران اخیر مانند» مالتوس کشیش «اقتصاددان انگلیسی دارای نظریههای خاص در این زمینه است.
تقوی افزود: مالتوس همزمان با انقلاب صنعتی نظریه مشهور خود را ارایه کرد که براساس آن با رشد هندسی و تولید غذا با رشد عددی افزایش مییابد از این رو در آینده نه چندان دور با قحطی و کمبود غذا مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به تفکرات سوسیالیستی و کمونیستی درباره جمعیت گفت: در این زمینه نظریهای ارایه شد که اساس و مبنای آن این بود که فکر محدود کردن تناسل یک تئوری آدم خواری است که تئوری سرمایه داری آن را اختراع کرده است.
تقوی در ادامه اضافه کرد: چرا باید به مساله جمعیت توجه کنیم، ضرورت توجه به موضوع جمعیت چیست، آیا این ضرورت احساس میشود یا نه؟
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور افزود: جامعه بشری همواره در معرض تحولات مختلف اجتماعی قرار دارد و این تحولات در شرایط زمانی و مکانی خاصی به وقوع میپیوندد به همین دلیل باید تحولات را از نظر کیفی و کمی مورد توجه قرار دهیم به خصوص آنان که برنامه ریز هستند و برای جامعه برنامه ریزی میکنند. برنامه ریزان نمیتوانند بدون توجه به آمار و رشد جمعیت برنامه ریزی کنند.
وی اضافه کرد: فضاهای درمانی، امکانات، سلامت و اشتغال همه اینها با مساله جمعیت ارتباط پیدا میکند پس برای اداره امور جامعه ضرورت دارد تا به موضوع جمعیت بیش از پیش توجه داشته باشیم.
حجت الاسلام تقوی افزود: توجه به مساله جمعیت از این جهت قابل دقت است که جمعیت توالد و تناسل تداوم نسل را سبب میشود و برای تداوم نسل انسان لازم داریم تا در جامعه مساله توالد و تناسل را مدنظرداشته باشیم.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: جمعیت همیشه یکی از مولفههای قدرت بوده و یکی از ارکان قدرت هر کشوری و جامعهای جمعیت آن است و به تعبیر دیگر جمعیت یکی از ارکان اقتدار هر نظامی و بسیار مهم است.
وی افزود: مولفههای قدرت چند چیز مثل ثروتهای خدادادی، برخورداری از فرهنگ غنی، فناوریهای برتر، توان نیروهای مسلح و مولفه دیگر جمعیت است و امروز وقتی از این منظر کشوری را مورد توجه قرار میدهیم به چین و یا هند اشاره کرده چرا که جمعیت آنها خود مورد توجه است و یکی از ارکان قدرت آنها به حساب میآید.
تقوی تصریح کرد: جمعیت با امکانات موجود بشری رابطه مستقیم دارد، یعنی بخش قابل توجهی از امکانات در هر جامعهای مربوط به جمعیت آن جامعه است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با اشاره به اینکه باید بدانیم چه عواملی در تحولات جمعیتی موثر است، گفت: عواملی هستند که در تحولات جمعیتی هر جامعهای تاثیرگذارند و کمیت و کیفیت جامعه را دچار نوسان میکنند ما در هر قسمتی باید به این عوامل توجه کنیم تا جمعیت را در حد معقول حفظ کنیم.
وی یکی از این عوامل را عامل فکری و فرهنگی دانست و گفت: این عامل در رشد مثبت نقش اساسی دارد.
وی با اشاره به تغییر و تعریف از زن و مرد معیار گفت: زن امروز هویت خود را در تحصیلات و استقلال اقتصادی و اولویت حضور در اجتماع میبیند و این نگاه در کاهش رشد جمعیت تاثیرگذار است.
تقوی گفت: وقتی زن میگوید کارمند باشد و استقلال و تحصیلات داشته باشد و کار در اجتماع را از کار خانه مفیدتر و موثرتر بداند، این نگاه روی تولد فرزندان اثر میگذارد و دیگر فرصت رسیدن به بچه و خانه را ندارد و نمیتوان چرخه کانون خانواده را خوب بچرخاند.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: زنی که میخواهد به مراتب والای تحصیلات برسد کمتر تن به ازدواج میدهد و در چنین صورتی سن ازدواج بالا میرود.
وی گفت: زنی که میخواهد فعالیت اقتصادی داشته باشد و خود را بینیاز از خانه و شوهر بداند، موجب کاهش جمعیت میشود.
تقوی گفت: زن اگر بخواهد بگوید خانه دار است، خجالت میکشد که پست اجتماعی ندارد و ولی اگر بگوید مدیر یک بخش اقتصادی و اجتماعی است، این را برای خودش افتخار میداند و این موضوع حتما در بچه آوردن وی تاثیرگذار است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور یکی دیگر از عوامل موثر در مساله جمعیت را فردگرایی عنوان کرد و گفت: در گذشته مصلحتهای اجتماعی پررنگ دیده و منفعت فردی در پناه جمع دیده میشد اما امروز نگاه فردگرایانه بر زندگی ما حاکم است یعنی زندگی برای خود نه برای جامعه و دیگران و نه برای خداوند و این یعنی زندگی و رفتار میکنم آن طور که خودم میخواهم.
وی گفت: همین نگاه است که موجب گسترش آموزش عالی به ویژه در بین زنان و افزایش سن ازدواج آنان شده است و باید در نظر داشت که بنده مخالف تحصیلات عالیه زنان نیستم و تنها میخواهم اثرات این نگاه را عرض کنم.
تقوی با اشاره به پیامدهای منفی کاهش جمعیت در کشور گفت: این کاهش جمعیت پیامدهای منفی فراوانی دارد که نخستین پیامد منفی آن پیری و سالخوردگی است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: با جامعه پیر نمیتوان چرخه تولید را به شایستگی بگردانیم و امکاناتی را به دست آوریم.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: کاهش نیروی کار جوان و با نشاط از دیگر پیامدهای منفی کاهش جمعیت است به طوری که اگر جمعیت رو به پیری رود، نیروی کار با نشاط کمتر میشود.
تقوی گفت: کاهش نیروی کار پیامد دیگری دارد، چرا که موجب کاهش قدرت اقتصادی جامعه شده و اقتصاد جامعه دیگر نمیتواند رونق خودش را داشته باشد.
وی کاهش فرزندان را از دیگر پیامدهای منفی کاهش جمعیت دانست و گفت: مثل تک فرزندی که آسیبهای روحی و روانی فراوانی را به دنبال خواهد داشت و از بین رفتن برخی از مفاهیم در خصوص کاهش جمعیت، مقولههای ارزشی مثل صله رحم و ارتباطات نسبی مثل عمه، خاله، دایی و عمو رفته رفته از بین میرود و وقتی یک فرزند داشته باشند دیگر فرزند نه عمو دارد نه خاله دارد و نه عمه و نه دایی و همه اینها بساطشان جمع میشود.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور تصریح کرد: در برخی مواقع ممکن است حوادثیک فرزند خانواده را تهدید کند و برای مثال در یک حادثه فرزند خانواده گرفته شود و در آن صورت خانواده با مشکلات روحی و روانی زیادی گرفتار خواهد شد.
وی اظهار داشت: پیامدهای منفی افزایش جمعیت بیبرنامه و افسار گسیخته نیز یکی دیگر از مشکلات جدی است به طوری که اگر جمعیت را به شکل مطلق بدون هیچ طرح و برنامهای اضافه کنیم، پیامدهای منفی فراوانی دارد.
تقوی به مشکلات جدی در این زمینه اشاره کرد و گفت: افزایش جمعیت نظام خدماتی جامعه را مختل میکند چون رشد جمعیت با میزان اشتغال تناسب ندارد، انباشت نیروی کار را شاهد خواهیم بود و تعداد بیکاران اضافه میشود.
وی گفت: افزایش جمعیت همچنین موچب افزایش شهرنشینی و مهاجرت شده و شهرها رشد بیرویه خواهد داشت و در این میان برخی به چادرنشینی و حاشیه نشینی روی میآورند که آثار منفی برای جامعه در پی دارد.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور تخریب محیط زیست را از دیگر مشکلات ناشی از افزایش افسارگسیخته جمعیت دانست و گفت: این مهم موجب تخریب محیط زیست و غارت منابع طبیعی میشود.
سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه تهران تخریب ارزشهای اخلاقی را از دیگر مشکلات در این زمینه عنوان کرد و گفت: اگر ما توجه نکنیم ارزشهای اخلاقی در این حجم جمعیتی تخریب خواهد شد.
وی تصریح کرد: چرا مردم و خیلی از خانواده رغبت ندارند تا فرزندان بیشتری داشته باشند.
تقوی تصریح کرد: زمانی که فرهنگ لذت محوری به جای سعادت محوری بر زندگی حاکم شد این امر موجب بروز مشکلات میشود و هر مسالهای که مانع بر سر راه لذت گرایی انسان باشد وی به سراغش نمیرود و میگوید فرزند زیاد مشکلات بیشتر را به دنبال دارد.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در ادامه تصریح کرد افراد در صورت داشتن چنین نگاهی میگویند ما میخواهیم خوش باشیم. نمیگوید تربیت فرزند چه سعادتی نصیب ما خواهد کرد.
وی حاکمیت فرهنگ راحت طلبی به جای کمال طلبی را از دیگر مشکلات در این زمینه عنوان کرد و گفت: آسایش محوری به جای مسئولیت پذیری موجب میشود تا خانوادههای بیشتر به دنبال آسایش خود نه مسئولیت پذیر باشند.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور معضل دیگر در ارتباط با کاهش جمعیت در جامعه را تغییر نگرش زن و مرد به زندگی خواند و تصریح کرد: زن باید کار کند آن هم کار خارج از منزل، لذا فرصت فرزند آوری او کم است و این گونه خانمها علاقهای به فرزندآوری بیشتری ندارند.
تقوی اضافه کرد: در تفکر سرمایه داران و سرمایه داری زنان نیروی کار ارزانی هستند و آنها باید منافع سرمایه داران و کارفرمایان را فراهم کنند و از این نگاه پس باید تبلیغ شود تا زنان وارد بازار کار شده حتی اگر به خانواده لطمه وارد شود.
وی اضافه کرد: اگر مقام مادری تنزل کرد و کار خانواده بیارزش شد، مساله نسل و تکثیر نسل هم با مشکل روبه رو میشود.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور اضافه کرد: در این تفکر زن جایگاه مردانه را برای خود در صحنههای اشتغال و حتی در خانواده قایل است و این تفکر تاثیر مستقیم در تکثیر نسل دارد و میخواهد همپای مردم باشد و جایگاه خودش را فراموش کرده و برای جایگاه خودش ارزش خاصی قائل نیست.
تقوی مدرک تحصیلی برای ارتزاق و تفاخر را از دیگر عوامل عدم رقبت در تکثیر نسل دانست و گفت: امروز مدرک تحصیلی به یک امر فانتزی و نه برای به دست آوردن حکمت و علم تبدیل شده است.
وی اضافه کرد: در چنین نگاهی زن معتقد است که امروز باید مدرک تحصیلی بالاتری را به دست آورم تا بتوانم پست در جامعه بگیرم و مدیر شوم، منشی و راننده داشته باشم و فخر کنم و حقوق بالا بگیرم و به آسایش بیشتر زندگی برسم.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور مشخص کردن سیاستهای جمعیتی را یکی از وظایف حاکمیت درباره جمعیت دانست و گفت: سیاستهای جمعیتی ارتباط مستقیم با مولفههای جمعیتی دارد.
وی تصریح کرد: مولفه جمعیتی ساختار سنی و جنسی جمعیتی است که حاکمیت باید نیازها را براساس این مولفهها تنظیم کند.
به گفته تقوی حاکمیت باید با بررسی ظرفیت خود و براساس آن منابع طبیعی از جمله دریا، جنگل و صحنههای اقتصادی و فرهنگی و متناسب با امکانات و ظرفیت، سیاستهای جمعیتی را اعمال کند.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور تصریح کرد: همچنین حاکمیت باید به مساله باروری و مرگ و میر، بهداشت و سلامت از جمله سلامت روحی و روانی جمعیت و پرخاشگر نیز رسیدگی کند.