روزنامه فرانسوی زبان
وظیفه طرفین با تمدید مذاکرات هستهای، سنگینتر شده است
قدرتهای بزرگ جهان از ایران میخواهند که ظرفیتهای هستهای خود را کاهش دهد؛ این در حالی است که تهران که به شدت از برنامه هستهای غیرنظامی خود حمایت میکند، برخورداری از انرژی هستهای غیرنظامی را حق مسلم خود میداند و خواستار لغو تحریمهای اقتصادی اعمال شده بر این کشور است.
روزنامه فرانسوی زبان «لالیبر» بلژیک روز یکشنبه طی یادداشتی با موضوع مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به ۱ + ۵، نوشت تمدید گفتوگوها وظیفهای سنگین را بر دوش طرفین گذاشته است.
به گزارش ایلنا، لا لیبر با اشاره به اینکه تهران و قدرتهای بزرگ جهان طی نشست اخیر وین از دستیابی به توافق در خصوص برنامه هستهای ایران ناکام مانده و شکست خوردند و مذاکرات خود را بار دیگر در ماه دسامبر از سر میگیرند، نوشته است: توافق تاریخی که امید آن بود در جریان مذاکرات اخیر وین میان ایران و قدرتهای بزرگ جهان صورت گیرد، در صورت انعقاد به تنشهای ۱۲ ساله بینالمللی پایان میداد اما شکست این مذاکرات در پایتخت اتریش هم اینک وظیفهای سنگین و پر مخاطره بر دوش طرفین این مذاکرات که باید طی مهلت تمدید شده اقدام به یافتن فرمولی برای حل پرونده هستهای ایران کنند، گذاشته است.
محمدجواد ظریف٬ وزیر امور خارجه ایران و همتایان وی در گروه ۱ + ۵ شامل «جان کری» آمریکایی، «وانگ یی» چینی، «لوران فابیوس» فرانسوی، «فیلیپ هاموند» انگلیسی، «سرگی لاوروف» روس و «فرانک والتر اشتاینمایر» آلمانی پس از چندین روز مذاکره در هتل کوبورگ که طی این مذاکرات به مرکز دیپلماسی جهانی تبدیل شده بود، نهایتا موفق به حل و فصل پرونده هستهای ایران از طریق سیاسی نشدند.
قدرتهای بزرگ جهان از ایران میخواهند که ظرفیتهای هستهای خود را کاهش دهد؛ این در حالی است که تهران که به شدت از برنامه هستهای غیرنظامی خود حمایت میکند، برخورداری از انرژی هستهای غیرنظامی را حق مسلم خود میداند و خواستار لغو تحریمهای اقتصادی اعمال شده بر این کشور است.
در نهایت باید گفت که هفت روز مذاکره بیوقفه سرانجام نتوانست مواضع طرفین را در خصوص غنیسازی اورانیوم ایران و تحریمهای بینالمللی علیه تهران به عنوان دو مسئله اصلی و کلیدی مورد اختلاف به یکدیگر نزدیک کند.
سناریوهای پیشرو:
توافق هستهای جامع تهران با قدرتهای جهانی گروه ۱ + ۵ و به واسطه آن لغو تحریمهای غربی بر بخش نفت ایران نفسی جدید به اقتصاد ایران خواهد دمید و چشمانداز عادیسازی روابط ایران و غرب را حتی تا سر حد همکاری با یکدیگر در خصوص عراق و سوریه را پیش رو خواهد گذاشت اما در عین حال باید توجه داشت که تمدید مذاکرات هستهای خطر ورود مخالفان خروج از بحران هستهای به بازی را نیز به دنبال دارد.
نمایندگان آمریکایی خواستار اعمال تحریمهای جدید علیه تهران هستند و از ماه ژانویه آینده جمهوریخواهان آمریکایی مخالف «باراک اوباما» رئیسجمهور این کشور کنترل کنگره را در دست خواهند گرفت و حاشیه مانور رئیسجمهور دموکرات آمریکا را محدود خواهند کرد.
مهلت ضربالاجل تعیین شده در توافق سال گذشته ژنو ۲۴ نوامبر(سوم آذر) به پایان رسید اما پابرجا بودن اختلافات موجب شد تا طرفین به دلیل حل نشدن بعضی از مسائل توافق ژنو، مذاکرات و مفاد برنامه اقدام مشترک را به مدت ۷ ماه تا نهم تیر ۱۳۹۴ تمدید کنند و قرار شد دو طرف طی چهار ماه به یک چارچوب سیاسی برای توافق جامع دست یابند.