خبرگزاری کار ایران

رئیس اداره مسلمانان قفقاز:

دین ریسمان اتحاد ایران و آذربایجان است

دین ریسمان اتحاد ایران و آذربایجان است
کد خبر : ۲۱۴۴۰۱

تا پیش از فروپاشی نظام کمونیستی، جامعه مسلمانان اتحاد جماهیر شوروی برای رفتن به سفر حج تنها ۱۴ نفر سهمیه داشتند. / ما امروز در جمهوری آذربایجان دین نوپا و توام با ضعف هایی داریم و برای آموزش اصول دین باید تلاش های بسیاری بکنیم.

رهبر و مفتی مسلمانان قفقاز در دیدار با اعضای هیات خبرنگاران و روزنامه‌نگاران ایرانی همه مصائبی که بر مسلمانان جمهوری آذربایجان در دوره کمونیستی شوروی رفته بود را به تفصیل بیان کرد.

به گزارش خبرنگار اعزامی ایلنا به باکو، الله‌شکور پاشازاده در این دیدار گفت: در دوران حاکمیت نظام کمونیستی محدودیت فضا برای انجام فعالیت های مذهبی به قدری بود که مسلمانان منطقه آذربایجان برای تشکیل جلسلت مذهبی برای فرارسیدن زمان مرگ عزیزان خود دعا می کردند.

این مقام مذهبی جمهوری آذربایجان در تشریح چرایی این دعای عجیب گفت: آن زمان حاکمیت اجازه برگزاری محافل مذهبی را نمی‌داد برای همین شیعیان این مرز و بوم برای مرگ زنان پیر که در خانواده هایشان بود دعا می کردند تا شاید بتوانند از این فرصت استفاده کرده و و به بهانه عزاداری برای ایشام برای امام حسین ع هم گریه کنند.

وی بابیان اینکه خوشبختانه از زمان فروپاشی نظام کمونیستی وضعیت مسلمانان جمهوری آذربایجان دچار تحولات مثبتی شده است گفت: تا پیش از فروپاشی نظام کمونیستی، جامعه مسلمانان اتحاد جماهیر شوروی برای رفتن به سفر حج تنها ۱۴ نفر سهمیه داشتند.

رهبر دینی مسلمانان جمهوری آذربایجان بابیان اینکه آن زمان به دلیل محدود بودن هیات حجاج اعزامی شوروی به عربستان ممکن بود تا مدتها به مسلمانان آدربایجان برای رفتن به سفر حج نوبت نرسد، افزود: آنزمان حجاج مسلمان در بازگشت از سفر مکه تنها می‌توانستند یک جلد کلام الله مجید و ۲۵ تسبیه را همراه خود به بیاورند.

وی گفت: در آن زمان تدریس علم دینی با مصائبی همراه بود و و حتی در مزارع جارو مخفیانه به تحصیل مشغول بودیم و بطوری که حتی عوامل حکومت وقت در مورادی با آوردن خوک به محل هایی مدارس دینی سعی در تهدید علاقمندان به علوم دینی و برهم زدن جلسات مذهبی را داشت.

این مقام دینی کشور آذربایجان همچنین در تشریح شرایط فراگیری علوم دینی برای خودش گفت: زمانی که من مدرسه می رفتم در یک جیبم قران و در دستم کتاب بود و بعد از مدرسه بلافاصله پیش ملا برای یادگیری دروس دینی می رفتم

وی در ادامه به محدودیتی که برای مساجد در زمان شوروی بود و همچنین تغییر کاربری این مساجد به کتابخانه و سینما نیز اشاره کرد و در عین حال گفت: امروز بحمدالله بیش از ۲ هزار مسجد در جمهوری آذربایجان داریم.

حجت الاسلام پاشازاده گفت: مسلمانان در دوران شوروی بسیاری از نسخ قرانی را زیر زمین ها چال کرده بودند و پس از سقوط شوروی زمانی که مردم این کتابها را از زیر خاک خارج می‌کردند متوجه پوسیده شدن کتابهای دفن شده می شدند.

پاشازاده در ادامه به خاطره ای پدرش اشاره کرد که طی آن دوران مشقات دینداری بس بیشتر از دورانی بود که کمونیسم آخرین سالهای عمر خود را سپری می کرده است.

در ارتباط با این موضوع وی تصریح کرد: پدرم می گفت که دینداری در دوره استالین به مراتب بسیار سخت تر از دوران ما بود و برای نمونه مجبور بودیم تا نماز میت را شبانه بخوانیم تا مشکلی برای ما ایجاد نشود

این مقام مذهبی همچنین در خصوص به موضوع تبلیغ دین در جمهوری آذربایجان گفت: متاسفانه در یک دوره فطرت پس از فروپاشی و استقرار نظام سیاسی فعلی دوره ای را شاهد بودیم که برخی کشورها از جمله کویت و عربستان مسجد ابوبکر را در باکو بنا کردند. مردم در آن زمان بدون اینکه به نیات سازندگان چنین مساجدی توجه کنند و بدون توجه به اینکه چه کسی این مساجد را می سازد در مسیر این حرکت ها بودند چرا که بلحاظ اعتقادی محروم و بی چیز بودند. اما در عین بلافاصله مردم متوجه شدند که این حرکتها بسیار خطرناک است

پاشازاده خاطر نشان کرد: ما امروز در جمهوری آذربایجان دین نوپا و توام با ضعف هایی داریم و برای آموزش اصول دین باید تلاش های بسیاری بکنیم.

عالی ترین مقام دینی آذربایجان پیرام. ن نقش ایران در توسعه دین در جمه. ری آذربایجان گفت: باید این حقیقت را در نظر داشته باشیم که مسلمانان آدربتیجان در دوران ۷۰ ساله نظام کمونیستی روزهای سختی را سپری کرده اند

وی گفت: بعضا ممکن است حرفهایی در ایران در باره ما زده بشود اما به نظرم باید حقیقت را از زبان نماینده رهبری ایران در اینجا هستند شنید و حرفهایی که بعضا برخی ها از اینجا به قم می برند و به برخی از مراجع بطور اشتباه منتقل می کنند نباید ملاک قضاوت باشد.

الله شکور پاشازاده افزود: من رهبر ایران را مرجع تقلید بزرگی می دانم و در دیدارهایم با وی احوال پرسی هایی به زبان خودمان می کنیم و بعد از تشریف فرمایی حجت الاسلام اجاق نژاد نماینده ولی فقیه و محسن پاک آیین سفیر ایران در باکو روابط دو کشور بسیار خوب شد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز