افخم در پاسخ به ایلنا:
کمکهای ایران به کوبانی دارویی و غذایی خواهد بود
ائتلاف مبارزه با تروریسم و داعش هدف خود را در برخورد و مبارزه با داعش اعلام کرده اما آنچه شاهدیم این است که دست داعش برای تحرکات و انجام عملیاتها بازتر شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ارسال کمک از سوی ایران به مردم کوبانی را شامل کمکهای انسانی، دارویی، بهداشتی و غذایی عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا مرضیه افخم در نشست خبری خود با خبرنگاران که صبح امروز در وزارت امورخارجه برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا درباره اینکه شما دیروز از کمک ایران به کوبانی خبر داده بودید این کمکها شامل چه مواردی و از چه طریقی ارسال خواهد شد گفت: این کمکها، کمکهای انسانی، دارویی، بهداشتی و غذایی است.
وی با اشاره به در پیش بودن فصل سرما اظهارکرد: در این شرایط آسیب پذیری مردم بالاست و ایران در حال آماده کردن این کمکها برای کمک به مردم کوبانی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه شاهد بیتفاوتی و بیتوجهی جامعه بینالمللی و ائتلاف مبارزه با داعش در خصوص مردم این مناطق هستیم تاکید کرد: ائتلاف مبارزه با تروریسم و داعش هدف خود را در برخورد و مبارزه با داعش اعلام کرده اما آنچه شاهدیم این است که دست داعش برای تحرکات و انجام عملیاتها بازتر شده است.
افخم در پاسخ به سوالی درباره شرکت ترکیه در ائتلاف ضد داعش تصریح کرد: در همان روزی که مجوز این کار از سوی پارلمان ترکیه برای دولت آن کشور صادر شد آقای ظریف با همتای ترک خود گفت وگوی تلفنی کرد و نگرانی خود را از پیچیدهتر شدن شرایط اعلام کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما به مسئولان ترکیه گفتهایم که رفتار مسئولانهتری داشته باشند و از پیچیدهتر شدن شرایط منطقهای جلوگیری کنند. این نگرانیها وجود دارد و امیدواریم با مسائل منطقهای هوشمندانهتر برخورد شود و مبارزه با تروریست به اشخاص، مسائل مقطعی و منافع کوتاه مدت خلاصه نشود.
افخم در باره اینکه ایران چه زمانی کمکهای رسمی خود را برای مبارزه با تروریسم انجام میدهد، بیان کرد: ما اعتقاد داریم که باید در برخورد با مسائلی از این نظیر بایستی حاکمیت ملی کشورها و احترام به موازین و اصول بینالمللی مد نظر قرار گیرد و اگر کشورها در خواست کمک بخواهند آماده کمک به آنها برای مبارزه با تروریست هستیم کما اینکه در مورد کشور عراق نیز پس از درخواست رسمی آن کشور، کمکهای خود را برای آنان ارسال کردهایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اینکه آیا تاکنون دولت سوریه در قبال مسئله کوبانی در خواست رسمی کرده است ابراز داشت: تا اکنون و تا آنجایی که من اطلاع دارم چنین در خواستی نشده است.
وی افزود: اگر ما بخواهیم خودسرانه اقدام کنیم و این اقدام بدون درخواست کشور مقابل باشد این به نوعی زیر سوال رفتن موضع ما و عملکرد مشابه با کشورهای عضو ائتلاف علیه داعش است و فکر میکنیم که این مسئله آسیب جدی به اصول و موازین بینالمللی وارد خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در مذاکرات هستهای با ۱ + ۵ درباره مبارزه با داعش هم مذاکراتی انجام شده است؟ عنوان کرد: از قبل اعلام کردهایم که مذاکرات ایران با ۱ + ۵ صرفا هستهای است و ما در موضوعات دیگر اجازه ورود و مجوز مذاکره را نداریم.
افخم تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران قبل از تشکیل ائتلاف به کمک عراق شتافت و از جدیت خود برای مبارزه با تروریست سخن گفت و جدیت ما در این مبارزه منوط به تشکیل این نوع ائتلافها نیست. در صحبتهای اخیر آقای ظریف هم دیدیم که ایشان بیان کردند که اگر کمکهای ایران نبود چه بسا بغداد نیز توسط داعش اشغال میشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به دیدارها و ملاقاتهای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان در نیویورک یاد آور شد: در تمامی این دیدارها به نقش و جایگاه منحصر به فرد ایران در مبارزه با تروریست تاکید شد که این مسئله یک واقع بینی به دلیل پایبندی ایران در مبارزه با تروریست است.
وی اضافه کرد: ما اعتقاد داریم که مبارزه با تروریست باید جامع و ریشهای باشد و از پرداخت دوگانه و مبارزه موردی، مقطعی و مبتنی بر منافع کوتاه مدت صورت نگیرد چرا که در این صورت بحثتروریست در منطقه را پیچیدهتر هم میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بابیان اینکه ایران در مبارزه با تروریسم مسئولانه برخورد کرده است خاطر نشان کرد: این برخورد مسئولانه هم در مواضع و هم در ارائه کمکها و مشاورههایی بوده است که مبتنی بر موازین جهانی است و اعلام درخواست آن کشورها بوده است.
خبرنگاری پرسیدکه آیا ایران در خصوص مسئله کوبانی کمک تسلیحاتی میکند که افخم پاسخ داد: ملاک ما در خواست رسمی دولت سوریه است چرا که کوبانی بخشی از حاکمیت و کشور سوریه است و اگر این کشور از ما کمکی بخواهد آماده ارائه کمکهایمان هستیم.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد موضع وزارت امور خارجه در باره گزارش اخیر احمد شهید در باره وضعیت حقوق بشر در ایران گفت: ما این گزارش را یک جانبه و به دور از واقعیات و به دور از اصول و موازین بینالمللی میدانیم.
وی با بیان اینکه گزارش اخیر احمد شهید را فاقد وجاهت قانونی وخارج از اراده ساز و کارهای حقوق بشری سازمان ملل متحد می دانیم اظهار داشت: ما به عملکرد بیطرفانه وی تردید داریم و معتقدیم که رویکردشان یک جانبه، غیر علمی و خارج از ضوابط است وگزارشهای ویژه و سفر حقیقتیاب به اروپا و مصاحبههای جهتدار با برخی از رسانهها، ایشان را در جهت یک مدعی سیاسی علیه ایران قرار داده و معتقدیم که تخلفات جدی در عملکرد ایشان وجود دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ما مواضع و دیدگاهمان را در این باره به شکل مفصل در یک بیانیه به زودی ارائه میکنیم.
خبرنگاری از سخنگوی وزارتامور خارجه پرسید که روز گذشته رئیس جمهور در صحبتهایش در مجلس گفته است که با ۱ + ۵ ما اتفاق نظرهایی پیدا کردهایم و این درحالی است که قبلا ایشان گفته بودند مذاکرات نیویورک نتیجه خاصی نداشت و بسیار کند بود آیا این یک تناقض نیست که وی توضیح داد: تناقضی در صحبتهای آقای رئیس جمهور وجود ندارد. نفس مذاکره به معنای تلاش برای حل این بحران ساختگی است. هر چند این پیشرفتها کند بوده اما بر روی این مسئله که مذاکرات ادامه یابد تفاهم وجود دارد تا به درک بهتری از موضوعات مورد اختلاف شکل گیرد. اما در عین حال باید بگویم که اختلاف نظر در برخی از موضوعات همچنان باقی است و مذاکرات هم ادامه می یابد.
افخم درباره جنجال های صورت گرفته در خصوص کمپین حمایت هنرمندان از مذاکرات هستهای اظهار داشت: پوستری از سوی برخی هنرمندان در حمایت از روند مذاکرات منتشر شد پیش از انتشار این پوستر هم برخی از هنرمندان برای اعلام حمایت درجهت دیپلماسی عمومی موضوع را به ما بیان کرده بودند و ما از یک دید کلی و در چهارچوب دیپلماسی عمومی از این مسئله استقبال کرده و در بیانیهای هم از آنها تشکر کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این کار با هدف تاثیرگذاری بر مخاطبان خارجی صورت گرفت و البته بازخوردهای خوبی هم داشت و شاهد تاثیرات دیپلماسی عمومی آن بودیم و در مجموع این حرکت مثبت بود.
وی با بیان اینکه برخیها موضع این پوستر موضع وزارت امور خارجه میدانند در حالی که موضع وزارتامور خارجه روشن است یادآور شد: موضع تیم مذاکره کننده خطوط قرمز و اظهارات تیم مذاکره کننده نیزبسیار روشن است. ورود هنرمندان و اقشار مختلف نسبت به این مسئله هم حرکتی مثبت وموثر است وتوجه جامعه هنری به برنامه هستهای کشور قابل قدردانی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اینکه دور آتی مذاکرات کجا و در چه زمانی انجام میشود بیان کرد: هماهنگیها در این باره در حال انجام است و فکر میکنم تا پایان هفته آینده این مسئله اعلام شود. همچنین مذاکرات چند جانبه و دو جانبهای در وین انجام میشود.
خبرنگاری پرسید که گفته می شود چین و روسیه در رسیدن به توافق سنگ اندازی میکنند آیا این مسئله صحت دارد که افخم پاسخ داد: گروه ۱ + ۵ ترکیبی از کشورهای مختلف است و طبعا ممکن است هر کدام از آنها مواضع متفاوت داشت باشد و اختلافاتی میان آنها وجود داشته باشد ولی من در این باره خبر موثقی ندارم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ما با همه اعضای گروه ۱ + ۵ مذاکراتی هم به شکل چند جانبه و هم دوجانبه و هم مذاکره جمعی داریم.
وی در باره نتایج سفر معاون آمانو به تهران خاطرنشان کرد: سفر ایشان دیروز بود و از دیروز مذاکراتی انجام شده و این مذاکرات امروز هم ادامه دارد و تا پایان مذاکرات نمیتوان اعلام نظری کرد. ایران طبق توافقی که با آژانس دارد همکاریهای خوبی انجام داده و اکنون نیز در گام سوم قرار داریم که در این گام چند موضوع پیشبینی شده که این سفر هم در همین راستاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد سفر در پیش روی رجب طیب اردوغان و حیدر العبادی به تهران ابراز داشت: این سفرها در دستور کار و برنامه قرار دارد و هر وقت زمان رسمی آن قطعی شود اطلاع رسانی خواهد شد.
افخم درباره اخبار یکی از رسانههای غربی مبنی بر پیشنهاد امریکا در خصوص سانتریفیوژها عنوان کرد: در هر دوره از مذاکرات طرفین با ابتکارات و پیشنهاداتی وارد مذاکرات خواهند شد اما این پیشنهادات ملاک پذیرش قطعی نیست و درباره این خبر هم به دلیل اینکه هیچ مبنای فنی و سیاسی وجود نداشت حتی درباره آن نیز مذاکره صورت نگرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره دیدار ظریف با سعود الفیصل در سازمان ملل متحد، با مثبت ارزیابی کردن روند گفتوگوها میان مقامات ایران و عربستان گفت: قبل از این دیدار آقای امیر عبداللهیان سفری به عربستان داشت که این سفر زمینهسازی برای دیدار وزرای امور خارجه دو کشور در نیویورک شد.
وی ادامه داد: در دیدار اخیر هم که دیدار و گفت و گویی مثبت و سازنده بود مسائل مختلف مورد بررسی قرار گرفت. امیدوارم در برنامه آقای ظریف با توجه به روند گفتوگوها و با توجه به شرایط دیدار با عربستان در دستور کار قرار گیرد.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد اینکه روند بازگشایی سفارتهای ایران و انگلستان با توجه به اظهارات اخیر نخست وزیر انگلستان با چه شرایطی روبرو است، گفت: روند بازگشایی سفارتها، همانطور که از قبل گفتهام روندی تدریجی وگام به گام است که باید مقدمات آن فراهم شود.
وی با بیان اینکه عجلهای برای بازگشایی سفارت نداریم اظهار داشت: اظهارات آقای کامرون کاملا نابجا بود و موجب نارضایتی و واکنش مسئولان کشورمان شد و قطعا در روند بازگشایی سفارت دو کشور هم تاثیراتی خواهد داشت. اما باید یادآوری کنم دیداری که میان رئیس جمهور و نخست وزیر انگلستان صورت گرفت به خواست طرف مقابل بود و این دیدار هم به معنای پذیرش و تمکین طرف مقابل نیست همانطور که آقای روحانی گفته اند در این دیدار در خصوص مسائل مختلف صحبت شد ولازم بود دو طرف از مواضع یکدیگر در بالاترین سطوح آگاه شوند اما بار دیگر تاکید میکنم که صحبتهای آقای کامرون غیرسازنده و به دور از عرف دیپلماتیک بود و برای ما غیر قابل پذیرش است.
این مقام عالی وزارت امور خارجه در خصوص اینکه آیا در باره میزان خسارتها و پرداخت غرامت از سوی ایران در ماجرای باغ قلهک صحبتی با انگلستان شده است عنوان کرد: هیچ صحبتی در این باره هنوز صورت نگرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص لغو برخی از تحریمها از سوی انگلستان نیز بیان کرد: از ابتدا گفته بودیم که تحریمها، غیر قانونی و غیرعادلانه است و نسبت به این تحریمها اقدامات حقوقی هم صورت گرفت که منجر به صدور حکم ابطال بخشی از تحریمها از سوی دادگاه عالی اتحادیه اروپا شد.
وی با بیان اینکه لغو این تحریمها گامی رو به جلو است تصریح کرد: ما این اقدام را حرکتی واقع بینانه میدانیم و امیدواریم تا این نگاه واقع بینانه قویتر وفراگیرتر ادامه یابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع وزارت امور خارجه در باره اینکه برخی از مسئولان آمریکایی گفتهاند حادثه پارچین را دنبال میکنند ابراز داشت: اینکه آنها این مسئله را بررسی و تحلیل می کنند مربوط به خودشان است کما اینکه ما هم برخی از موضوعات را دنبال میکنیم. در باره این مسئله هم مسئولان وزارت دفاع اطلاع رسانی کردند که به موقع و شفاف بود وبزرگنمایی آن از سوی برخی رسانههای غربی برای خبرسازی است.
خبرنگاری پرسید که آیا مسائل منطقهای و داعش در مذاکرات هستهای تاثیر گذاشته است که افخم پاسخ داد: همانطو رکه آقای ظریف گفتهاند مسائل منطقهای در مذاکرات اثر گذار خواهد بود و شاید کندی در مذاکرات هم به این دلیل است اما ما در حال مراقبت هستیم تا مذاکرات هستهای از دیگر مسائل مصون بماند و مذاکرات در چهارچوب خود پیش برود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نتایج مذاکرات ایران و۱ + ۵ در نیویورک یادآور شد: پیشرفت کند بود و مسائل اصلی باقی ماند ولی روند مذاکرات ادامه دارد و در حال پیشرفت است. درک بهتری در دو طرف ایجاد شده و دور بعدی مذاکرات هم در هفته آتی ادامه پیدا میکند.
وی افزود: امیدواریم که به شکل گیری توافق برد - برد نزدیک شویم که اگر این مسئله حاصل شود، دارای نتایج خوبی خواهد بود که البته کار سختی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: در نیویورک هم دیدارهای خوبی صورت گرفت که این نشان میدهد مذاکرات در مسیر معقولانهای قرار دارد که به خاطر پایبندی ایران در مسیر توافق برد - برد است.
وی در باره توافق گروههای حماس و فتح برای در دست گرفتن امور غزه از سوی تشکیلات خود گردان پس از هفت سال گفت: ما از هر حرکتی که در مسیر وحدت فلسطین و وفاق گروههای فلسطینی باشد استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه اضافه کرد: امیدوارم این مسیر به احقاق حقوق کامل مردم فلسطین و بهتر شدن شرایطشان منجر شود و اگر ما بتوانیم کمکی کنیم از آن فروگذار نخواهیم بود.
خبرنگاری در خصوص آخرین وضعیت نیکبخت دیپلمات ربوده شده کشورمان در یمن پرسید که افخم توضیح داد: طبق آخرین اطلاعات آقای نیکبخت در سلامت هستند و روند آزادی ایشان همچنان در حال انجام است.
افخم در خصوص موضع جمهوری اسلامی ایران درباره انعقاد قرارداد امنیتی افغانستان با آمریکا گفت: ما موضعمان را در چندین مرحله چه قبل و چه پس از انعقاد آن بیان کردیم.
وی با بیان اینکه ایران وافغانستان دو کشور همسایه و دارای روابط خوب و برادرانهای هستند، یادآور شد: دو کشور از اشتراکات و علایق مشترکی برخوردار هستند و امیدواریم هر حرکتی که در افغانستان صورت میگیرد در راستای منافع درازمدت دو کشور باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما نظرات خود را در مورد تبعات منفی این قرارداد هم برای افغانستان و هم برای منطقه از پیش اعلام کردهایم و در گفتوگوی تلفنی که آقای روحانی با آقای اشرف احمد غنی زی داشتند، مواضع جمهوری اسلامی ایران بیان شد و رئیس جمهور افغانستان گفتند که مراقب هستند تا این قرارداد علیه هیچ کشوری از جمله ایران استفاده نشود.
افخم درباره انتقادات اخیر به وزارت امور خارجه از سوی یک جریان شکستخورده در انتخابات اظهار داشت: یکی از انتقادات در مورد اظهارات آقای ظریف در جلسه شورای روابط خارجی آمریکا بود، متن این جلسات منتشر شده و برخی از منتقدان و کسانی که دیدگاه متفاوتی نسبت به مسائل و امور دارند به بخش کوتاهی در این جلسه اشاره دارند که ترجمه تحریف شدهای از صحبتهای آقای ظریف صورت گرفته بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه برای کسانی که مطلب را نخوانده و یا برداشت خود را از آن مطلب دارند، هر توضیحی برای آنان اثر ندارد، خاطرنشان کرد: در آن جلسه مباحثبسیار خوب و شفافی از سوی وزیر امور خارجه درباره مسائل مختلف بیان شد و فقط به یک جمله که آن هم تحریف شده است اشاره میکنند.
وی با اشاره به حمایت مسئولان عالی نظام از وزارت امور خارجه و تیم مذاکرهکننده عنوان کرد: پرونده هستهای و مذاکرات یک مساله ملی و تردیدناپذیر است و برخورد جناحی و سیاسی مردود و غیرقابل پذیرش است و ما همواره به اجماع ملی درباره آن تاکید داریم و همواره از سوی مسئولان عالی وزارت امور خارجه تاکید شده که در پرونده هستهای برخورد و رفتار جناحی صورت نگیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: امیدواریم این دوستان اجماع ملی، منافع ملی و امنیت ملی را مد نظر قرار دهند.
افخم با بیان اینکه تخریب شخصیتها و گمانهزنی بر اساس رفتار غلط کمکی به مذاکرات و جامعه نمی کند یادآور شد: این نوع رفتار موجب افزایش بدبینی به گویندگان آن نیز میشود و امیدواریم نقدها واقعبینانهتر و نگاه ملیتر باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان به سوابق روشن سیاسی، دیپلماتیک و حرفهای مذاکرهکنندگان اشاره کرد.