کمالوندی خبر داد:
اتصال هزار مگاوات برق هستهای نیروگاه بوشهر به شبکه برق کشور از فردا
جمهوری اسلامی ایران پروتکل الحاقی آژانس را در سه سال گذشته اجرا کرده است و مشکل خاصی نداشتهایم و حتی امروز نیز آمادگی اجرای این پروتکل را داریم، اما صحبت ما این است که پذیرش پروتکل الحاقی برای دولت ها اجباری نیست و در اختیار دولتهاست و نمیشود در شرایطی که صحبت از تعهدات ما میکنید حقوق ما را نادیده بگیرید.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی از اتصال هزار مگاوات برق هستهای بوشهر به شبکه برق کشور از فردا(سهشنبه) خبر داد و گفت: بحثهای فنی، تجاری، حقوقی و مذاکرات درباره ساخت دو نیروگاه هزار مگاواتی توسط روسها در ایران تقریبا پایان یافته است.
به گزارش ایلنا، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در حاشیه دیدار با مدیر عامل شرکت دولتی روس اتم در تهران با اشاره به صحبتهای انجام شده با «اسپاسکی» معاون شرکت روس اتم در خصوص ساخت دو نیروگاه در کنار نیروگاه بوشهر افزود: بحثهای فنی، تجاری و حقوقی و مذاکرات تقریبا پایان یافته است.
وی گفت: پروتکل مربوطه که باید به امضای مسئولان انرژی اتمی ایران و روسیه برسد تهیه و تدوین شده و به تایید معاونت حقوقی ریاست جمهوری رسیده است.
کمالوندی افزود: اکنون مطالب و ابعاد فنی تجاری و تکنولوژی مطرح است و در این جلسه قراردادهای جنبی و چگونگی اجرا و پرداختها مورد بحثو بررسی قرار میگیرد.
وی درباره جزئیات این دو نیروگاه گفت: هر کدام از آنها حداقل هزار مگاوات برق تولید میکنند و به آب شیرین کن مجهزند.
کمالوندی افزود: سهم شریک روس همچون نیروگاه اول بوشهر است و تفاوت آن در واگذاری بیشتر اجرای طرح به شرکتهای ایرانی است.
وی با بیان اینکه در این توافق انتقال تکنولوژی نیز گنجانده شده است از وارد مدار شدن برق هستهای نیروگاه بوشهر خبر داد و گفت: دو روز پیش اقدامات لازم برای اینکار انجام و امروز برق هستهای وارد مدار شد و فردا(سهشنبه) هزار مگاوات برق هستهای به شبکه برق کشور متصل میشود.
کمالوندی افزود: امیدواریم در بلند مدت به هدف تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای برسیم، اما در میان مدت نیاز است کشور با در نظر گرفتن ضرایب اقتصادی، ۸ تا ۱۵ درصد از برق را به صورت اتمی تولید کنیم.
وی گفت: عملی شدن این هدف مستلزم اختصاص اعتبارات و توجه به اهمیت موضوع است و امیدواریم در آینده به این هدف بلندمدت برسیم.
کمالوندی درباره تاثیر تحریمها افزود: تحریمها شتاب و انگیزه ما را در رسیدن به اهداف و برنامه ها بیشتر کرده است و اگر چه در حوزه های مالی کندی ایجاد کرد، اما ما برای آن راهکار پیدا کردیم و کار معطل نشد.
وی گفت: در صورت حصول توافق با ۱ + ۵ و برداشته شدن موانع سرعت کار بیشتر خواهد شد و با صرف وقت و زحمت کمتری میتوانیم جلو برویم، اما در شرایط سخت و تحریم هیچگاه کار در صنعت هستهای ایران متوقف نشده است و امیدواریم با این شتاب به اهداف خود برسیم.
کمالوندی درباره اقدامات انجام شده برای جلوگیری از تکرار تاخیر تحویل فاز نخست نیروگاه بوشهر از سوی طرف روس افزود: تاخیر به علت مشکلات نقل و انتقال پول و مسائل مرتبط با بعضی کشورهای غربی و تامین نشدن برخی قطعات از طرف آنها بود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با واحد مرکزی خبر گفت: نمی خواهیم بگوییم طرف روس کاملا بی تقصیر بودهاند، اما شرایط عادی نبود و با در نظر گرفتن همه معذوریتها و محدودیتها تلاش میکنیم در توافقها، تاخیرها بدون جواب نخواهد بود و پیش بینی های لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
کمالوندی افزود: به نظر میرسد طرف مقابل آماده انجام کارهاست، اما همچون طرحهای دیگر ممکن است در مسیر فعالیت تاخیر به وجود بیاید، اما مکانیسمهای مالی پیش بینی میشود تا در صورت وجود تاخیر جبران شود.
وی گفت: تاکنون با کشورهای مختلفی صحبت شده است و به نظر میرسد برای همکاری تمایل دارند، اما در انتظار نتیجه روند مذاکرات ۱ + ۵ هستند و حتی برخی از کشورها و شرکتهای خارجی برای همکاری با ایران عجله دارند و در حال مذاکره با آنان هستیم.
کمالوندی افزود: در صورت برطرف شدن موانع میتوان تنوع بیشتری به شرکای خود در حوزه فعالیتهای اتمی بدهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به برنامه اقدام مشترک، گفت: بخشی از این اقدام و راه حل نهایی، الحاق ایران به پروتکل الحاقی پیش بینی شده و فرض بر اینکه همه موانع برطرف شود، جمهوری اسلامی ایران نیز در قالب پروتکل الحاقی موانع موجود برای دسترسی بیشتر آژانس را برخواهد داشت.
کمالوندی افزود: البته ما هم در حال حاضر همکاری فراتر از پادمان داریم و پروتکل مسئله جدیدی نخواهد بود، با این تفاوت که اکنون داوطلبانه و موضوع به موضوع در حال همکاری هستیم اما وجود پروتکل الحاقی بدان معنا خواهد بود که آژانس برای هر موضوع و همکاری با ایران نیاز به توافق ندارد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران پروتکل الحاقی آژانس را در سه سال گذشته اجرا کرده است و مشکل خاصی نداشتهایم و حتی امروز نیز آمادگی اجرای این پروتکل را داریم، اما صحبت ما این است که پذیرش پروتکل الحاقی برای دولت ها اجباری نیست و در اختیار دولتهاست و نمیشود در شرایطی که صحبت از تعهدات ما میکنید حقوق ما را نادیده بگیرید.