رییس مرکز تحقیقات استراتژیک:
برای حل مسائل دریای خزر باید از افراط و تفریط پرهیز کرد
اگر هر کشور به حد خودش قانع بود مانعی نبود، اما متاسفانه این طور نیست، ما هم باید قاطع باشیم و هم با احتیاط رفتار کنیم.
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص اجلاس آستاراخان و رسیدن به توافق در این اجلاس اذعان داشت: نباید این توقع را داشت که دراین اجلاس به نتیجه برسیم این گفتگوها زمانبر است و نیاز به صبر؛ ایستادگی و متانت برای حفظ حقوق ملت ایران است وباید از افراط و تفریط جلوگیری کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی اکبر ولایتی در همایش دریای خزر که صبح امروز در سالن افتاب مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد، گفت: موضوع خزر برای ایران حیاتی است و برای کشورهای دیگر ساحلی این جریان نیز امری لازم و ضروری است.
وی ادامه داد: ایران از شش قرن پیش در دریای خزر حضور داشته و بر این دریا مسلط بوده است واز زمان فروپاشی شوروی و تشکیل روسیه همکاریهای خوبی میان ایران و روسیه در خصوص دریای خزر ضورت گرفته است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: دو قرار داد همکاری میان ایران و شوروی در سالها پس از ۱۹۲۱و ۱۹۴۰ منعقد شد که ایران به بندهای ۵ و ۶ قرار داد ۱۹۲۱ اعتراض داشت. از این رو؛ این بندها حذف شد و با فروپاشی شوروی وضعیت متفاوت شد.
مشاور امور بین الملل مقام معظم رهبری بر همکاری میان و آذربایجان و ایران و ترکمنستان تاکید کرد و اظهار داشت: باید این همکاریها که توسعه یافته است استمرار داشته باشد که خوشبختانه در پی سالهای اخیراین همکاریها نیز افزایش یافته است.
ولایتی با اشاره به بحران سوریه بیان کرد: بعد از شکلگیری بحران سوریه ایران و روسیه به این نتیجه رسیدند که آمریکا و متحدانش در ناتو، بنایشان توسعه در شرق است که نمونه این مورد را میتوان در اکران؛ گرجستان و آسیای مرکزی دید که میخواهند در آنجا پایگاه داشته باشند.
رئس مرکز تحقیقات استراتپریک مجمع تشخص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه منافع ایران و روسیه اقتضا میکند که در برابر مسائل پیش رویشان همکاری داشته باشند، اذعان داشت: رایزنیها و همکاریهای یکی دو ساله اخیر ایران و روسیه بالاخض درماجرای سوریه نشان داد که نمیگذاریم که امریکا و صهیونیستها و بعضی از همکاران عرب آنها برای تجزیه سوریه و از بین بردن خط مقاوت کاری بکنند.
مشاور اموربین الملل رهبری با اشاره به برگزاری اجلاس کشورهای ساحلی دریای خزر گفت: این اجلاس باید جدیتر از اجلاس قبلی باشد از اولین دوره این اجلاس به ابتکار ایران در اسفند سال ۱۳۷۱ تشکیل شد ودر جلسات بعدی در ترکمنستان، باکو و تهران برگزار شد.
وی ادامه داد: شرایط منطقه؛ اکراین؛ قفقاز؛ سوریه؛ و شمال آفریقا ابعاد جدیتری برای همکاری میان کشورهای حاشیه دریای خزر میطلبد.
در ادامه علی اکبر ولایتی به سوالات چند تن از کارشناسان پاسخ گفت.
رئیس مرکز تحقیقات استراتپیک در پاسخ به سوالی در خصوص قراردادهای ایران و شوروی تصریح کرد: اولین قرار داد میان ایران و شوروی در سال ۱۹۲۱ میلادی بود که استفاده از خلیج فارس به شکل مشترک میان ایران و شوروی بود و مکمل ان قرار داد ۱۹۴۰ است و بعد از آن؛ قرار دادی میان ایران و شوروی یا کشورهای جدیدالتاسیس نبوده و اگر حرفی هم زده میشود بار حقوقی ندارد.
وی با بیان اینکه در خصوص استفاده از دریای خزر نظرات متفاوتی وحود دارد، خاطر نشان کرد: بعضی از کشورها معتقد هستند که منابع زیر سطح باید تقسیم شود و از آبها به شکل مشترک استفاده کرد و برخی هم معتقد هستند که باید آب را نیز تقسیم کرد. اعتقاد دارم اظهار نظر بدون مشورت و جلب نظر کشورهای دیگر اگر موضعی نباشد کمکی هم نمیکند.
مشاور امور بین المللی مقام معظم رهبری در پاسخ به سوال کارشناس دیگر درباره نظر آذربایحان درخصوص دریای خزر اظهار داشت: اینکه از حقوق ملی کشوری مانند ایران صرف نظر شود، چون راه به دریای ازاد نداریم، استدلال غلطی است. دادن یک مقدار بیشتر به آذربایجان موجب راه یافتن این کشور به آبهای آزاد نمیشود.
ولایتی در پاسخ به سوال کارشناس دیگر در خصوص استفاده دیگر کشورها که از منابع دریای خزر، بیان کرد: اگر هر کشور به حد خودش قانع بود مانعی نبود، اما متاسفانه این طور نیست، ما هم باید قاطع باشیم و هم با احتیاط رفتار کنیم.
وی با اشاره به قرارداد کشور جمهوری اذربایجان با شرکت بریتیش پروتونیم اذعان داشت: اگر اقدام قاطع ایران در سال ۱۳۷۹ نبود ما با مسائل جدیدی روبرو بودیم. مسئله نفت در این قرار داد؛ یک مسئله ثانوی بود، چرا که آنان میخواستند محدوده مرزی خود را تثبیت کنند اما ایران با قاطعیت ایستاد و مانع از این کار شد.
وی در خصوص اجلاس آستاراخان و رسیدن به توافق در این اجلاس اذعان داشت: نباید این تعهد را داشت که دراین اجلاس به نتیجه برسیم این گفتگوها زمانبر است و نیاز به صبر؛ ایستادگی و متانت برای حفظ حقوق ملت ایران است وباید از افراط و تفریط جلوگیری کرد.