جهانگیر کرمی در گفتگو با ایلنا:
آمریکا سیاست خود را در قبال منطقه تغییر داده است
اگر توافق در ژنو ۳ رخ ندهد صرفا زمان آن طول میکشد. بعید است باتوجه به آنچه در فضای کنونی مذاکرات وجود دارد؛ مذاکرات به نتیجه نرسد. دنبالهروی از کشورهای عربی، ترکیه و اسرائیل لطمات فراوانی را به منافع آمریکا وارد کرده که موجب شده آمریکا سیاست موازنهای برای ثبات در منطقه از خودش نشان دهد.
یک کارشناس سیاسی بین الملل معتقد است که سیاستهای گذشته آمریکا در قبال ایران و منطقه تغییر کرده است و ارادهی لازم برای حل پرونده هستهای ایران وجود دارد.
جهانگیر کرمی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به وجود اراده لازم برای رسیدن به توافق در مذاکرات امروز و فردا در ژنو گفت: آنچه در مذاکرات مهم است اراده ایران، چین، انگلیس، آلمان، روسیه و آمریکا و رسیدن به توافق است و این اراده امر بسیار مغتنمی است که در مذاکرات گذشته چنین ارادهای برای حل مشکلات وجود نداشت و فضا بر مخالفت و ممانعت بود.
وی افزود: باید توجه داشت در مذاکرات هستهای ایران و به ویژه در تحولات سیاسی خاورمیانه و سوریه و آنچه در مذاکرات ایران و آمریکا مشخص است؛ اراده برای حل و فصل دیپلماتیک همه مسائل است.
کرمی ابراز امیدواری کرد: احتمال توافق وجود دارد و اگر نیز این توافق در ژنو ۳ رخ ندهد صرفاً ممکن است که زمان آن طول بکشد و بعید میدانم با توجه به آنچه که در فضای کنونی مذاکرات وجود دارد؛ مذاکرات به نتیجه نرسد.
کارشناس مسائل بینالملل به مداخلات اخیر فرانسه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: فرانسه در موضعش بر مخالفت با توافقات پابرجاست و همچنین فشارهای اسراییل به طرفهای مذاکره کنننده و بخصوص آمریکا ادامه دارد و ملاقاتهای اخیر مقاهای فرانسوی با اسراییل نشان ادامه کارشکنیها دارد.
استاد دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که واکنش تیم مذاکره کنندهی ایرانی در مقابل شرطهای فرانسه چه خواهد بود گفت: چون مذاکرات محرمانه است و چندان اطلاعات روشنی از تفاهمات و گفتگوها وجود ندارد به راحتی نمیتوان در مورد گنجاندن شروط در توافقات سخن گفت.
این کارشناس مسائل سیاسی بین الملل ادامه داد: البته نباید فراموش کرد هر دو طرف خط قرمزهایی برای خود ترسیم کردند و تفاهمی نسبی بین طرفهای مذاکرهکننده به جز فرانسه موجود است.
وی درخصوص میزان غنی سازی اورانیوم اظهار داشت: باید دید چانهزنی در مقدار درصد غنیسازی در کجای توافق قرار میگیرد و در مقابل چه امتیازاتی ما بین ایران و طرفهای مذاکره کننده رد و بدل میشود.
کرمی گفت: مقدار غنیسازی با تحریمها و تعهدات طرفین به یکدیگر با هم رابطه مستقیم وجود دارد. طرفین مذاکرات برای بدست آوردن امتیازاتی ناچار به دادن فرصتها و امتیازات به طرف مقابل هستند.
وی در تشریح تاثیر به نتیجه رسیدن پروندهی هستهای ایران بر منافع داخلی و خارجی آمریکا اذعان داشت: موضع فعلی آمریکا نسبت به مذاکرات ناشی از چند عامل مهم است. نخستین سبب نرمش ایالات متحده وضعیت سیاسی خارجی آمریکا در خاورمیانه، مصر، لیبی و موضوع سوریه است که اتفاقاتی که رخ داده چندان بر وفق مراد نبوده و آمریکا از تعیینکننده بودن قدرت خود در منطقه مطمئن نیست و این امر موجب شده آمریکا به سیاست جدیدی در قبال منطقه روی بیاورد.
این کارشناس مسائل بینالملل ابراز کرد: دنبالهروی از کشورهای عربی، ترکیه و اسرائیل لطمات فراوانی را به منافع آمریکا وارد کرده است که این امر موجب شده آمریکا سیاست موازنهای برای ثبات در منطقه از خودش نشان دهد و میبینیم در قبال ایران نیز به یکی از موافقان رسیدن به توافق تبدیل شده است.
این استاد دانشگاه تهران؛ دومین دلیل را در راهبرد نظامی آمریکا برای سال ۲۰۱۶ و تمرکز خود را پیرامون چین دانست.
کرمی با اشاره به عامل سوم گفت: وضعیت تولید انرژی در آمریکا در مرحلهی خوبی بسر میبرد و میتوان گفت که وابستگی آمریکا به نفت خاورمیانه بسیار کاهش یافته و در آستانه بینیازی قرار گرفته است که این مسئله خود نیز موجب شده تا منافع خود در منطقه را به سمت و سوی دیگری بکشاند.
وی ادامه داد: آخرین سببی که موجب رویکرد کنونی آمریکا دربرابر ایران شده این است که دولت آقای روحانی فرصتهایی برای تعامل ایران با آمریکا فراهم کرده است که همه این عوامل موجب شده تا آمریکا موضع خود را در قبال پرونده هستهای ایران تغییر دهد.