خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل سازمان انتقال خون در گفت‌وگو با ایلنا:

ذخیره خون o منفی برای مدیریت بحران تصادفات مطلوب نیست

ذخیره خون o منفی برای مدیریت بحران تصادفات مطلوب نیست
کد خبر : ۲۲۳۴۴۲

اگر ذخیره این گروه خونی به حد کافی وجود داشته باشد، می‌توانیم بدون ایجاد سازگاری خون را مستقیم به مجروح تزریق کنیم و وضعیت او را به شرایط پایدار برسانیم که از این طریق جان بسیاری از افراد نجات پیدا خواهد کرد.

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: با توجه به آمار بالای تصادفات در کشور در زمینه مدیریت انتقال خون در زمان بحران، برای ذخیره گروه خونی O منفی هنوز به وضعیت مطلوبی نرسیده‌ایم.

علی اکبر‌ پورفتح اله در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا؛ درمورد میزان اهدای خون در کشور گفت: درحال حاضر به هیچ عنوان با کمبود اهدای خون در کشور روبرو نیستیم زیرا ایام تاسوعا و عاشورا را پشت سر گذاشته‌ایم و با توجه به نگاهی که در این ایام وجود دارد سازمان انتقال خون با حجمی بیش از ظرفیت و توان خود در زمینه اهدای خون روبرو بوده است.

وی ادامه داد: در ایام تاسوعا و عاشورا ۴۷ هزار و ۹۶۲ نفر برای اهدای خون مراجعه کرده‌اند که از این تعداد ۳۹ هزار و ۸۹۰ نفر موفق به اهدای خون شده‌اند؛ این میزان سه برابر ظرفیت اهدای خون در روزهای عادی است.

پور فتح اله با اشاره به برنامه نذر اهدای خون گفت: به دلیل حجم بالای تقاضا برای اهدای خون امسال برنامه نذر اهدای خون را داشتیم که براساس آن علاوه بر افرادی که خون اهدا کرده‌اند، ۶ هزار نفر هم برای اهدای خون تا روز اربعین نذر کرده‌اند.

مدیر عامل سازمان انتقال خون اظهار کرد: زمانی که درهر استان ۵ تا ۷ برابر مصرف روزانه ذخیره خون داشته باشیم در وضعیت عادی قرار گرفته‌ایم و اگر میزان ذخیره خون بیش از این مقدار باشد، مجاز به جابه جایی خون از یک استان به دیگر استان‌ها هستیم که این مسئله در زمان بروز وضعیت بحرانی می‌تواند بسیار موثر باشد.

وی در ارتباط با چالش‌های موجود در حوزه انتقال خون گفت: چالش‌های ما بیشتر درمورد فرآوردهای پلاکتی است که مصرف آن در همه جای دنیا به دلیل افزایش سالمندی و بیماریهای بدخیم همچون سرطان در حال افزایش است.

پورفتح اله توضیح داد: در پنج سال گذشته مصرف پلاکت در کشور ما از سیصد هزار واحد به هشتصد هزار واحد رسیده است و روندی رو به رشد را همچنان طی می‌کند و از آنجا که امکان ذخیره سازی پلاکت بیش از ۴ روز وجود ندارد، این مسئله به یکی از چالشهای عمده ما تبدیل شده است زیرا اگر همیشه اهدا کننده وجود نداشته باشد، بلافاصله دچار مشکل خواهیم شد.

مدیر عامل سازمان انتقال خون تصریح کرد: دو روش برای انتقال پلاکت وجود دارد اولین روش این است که از خون اهدا شده پلاکت را جدا کنیم و براساس شیوه دوم نیز افراد مستقیما پلاکت اهدا می‌کنند که در این صورت چالش ما در این حوزه مرتفع خواهد شد.

وی با بیان اینکه امکان اهدای مستقیم پلاکت با روش پلاکت فرزیس در سراسر کشور مهیا شده است، اظهار کرد: دستگاههای پلاکت فرزیس نیز خریداری شده و در سراسر کشور مستقر شده است، همچنین پرسنل نیز آموزشهای لازم را در این زمینه دیده‌اند اما این روش به شدت هزینه بر است و تنها کیسه یکبار مصرف مخصوص این روش هفتصد هزار تومان هزینه دارد؛ به همین دلیل سازمان انتقال خون با توجه به در اختیار گذاشتن رایگان فرآورده‌های خود به مراکز درمانی و منابع مالی محدود نمی‌تواند به طور عام وارد این روش شود.

وی با اشاره به نقش بیمه‌ها در گسترش این روش افزود: اگر تولید پلاکت به روش فرزیس از سوی بیمه‌ها تعرفه گذاری شود علاوه بر اینکه مشکل عمده بیماران ما حل می‌شود عوارض و شیوه درمانی بیماران نیز تا حد زیادی مرتفع شده، همچنین از این طریق با افزایش تولید پلاسما می‌توانیم برخی دارو ها را در داخل کشور تولید کنیم که این مسئله از نظر اقتصادی کمک بسیاری به کشور می‌کند.

پور فتح اله افزود: مذاکرات متعددی در این زمینه با بیمه‌ها انجام دادیم و امیدواریم که در آینده شاهد تعامل بیشتری با شرکتهای بیمه در این زمینه باشیم.

نیاز به گروه خونی O منفی برای مدیریت بحران تصادفات

مدیر عامل سازمان انتقال خون در مورد چالش‌های موجود در حوزه انتقال خون به دلیل میزان بالای تصادفات در کشور گفت: ما به دنبال اجرای برنامه‌ای هستیم که بتوانیم تامین خون در بحران‌ها و حوادثرا به خوبی مدیریت کنیم که این مسئله نیاز به زمان دارد.

وی ادامه داد: در حوادثو بحران‌ها در صورتی که با ذخیره بالایی از گروه خونی O منفی و فرآورده‌های آن در بیمارستان‌ها و مناطق حادثه خیز روبرو نباشیم با مشکل مواجه خواهیم شد.

پور فتح اله اظهار کرد: اگر ذخیره این گروه خونی به حد کافی وجود داشته باشد، می‌توانیم بدون ایجاد سازگاری خون را مستقیم به مجروح تزریق کنیم و وضعیت او را به شرایط پایدار برسانیم که از این طریق جان بسیاری از افراد نجات پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه اهدا کنندهٔ گروه خونی O منفی در کشور بسیار کم است، گفت: باید برای این مسئله سرمایه گذاری داشته باشیم تا بتوانیم مشارکت بیشتر افراد را جلب کنیم زیرا در این زمینه سازمان انتقال خون هنوز به رقم مطلوب خود نرسیده است.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز