۹۰ درصد خانوادههای ایران کمبود کلسیم دارند / کاهش ۱۴ درصدی خرید مواد لبنی
در حال حاضر شاهد کاهش تراکم استخوان در سنین زیر ۳۰ سال در کشور هستیم که این دسته از افراد با کوچکترین ضربه، خود به خود دچار شکستگی میشوند که بار مالی زیادی را به خانواده و جامعه تحمیل میکند.
ایلنا: کنفرانس یک روزه نقش پزشکان در فرهنگ سازی مصرف شیر در خانواده با حضور دکتر گل علیزاده نایب رییس انجمن پزشکان عمومی، دکتر عزیزا… کمالزاده دکترای تغذیه و فیزیولوژی و جمع کثیری از پزشکان عمومی در برج میلاد برگزار شد.
به گزارش ایلنا به نقل از اداره کل روابط عمومی و روابط بین الملل سازمان نظام پزشکی، دکتر گل علیزاده معاون پشتیبانی سازمان نظام پزشکی و نایب رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در این مراسم با بیان عوامل اجتماعی موثر بر سلامت افراد جامعه اظهار کرد: در دنیای امروز دیدگاههای سلامت، چشم انداز وسیعی پیدا کرده و ضرورتاً توجه ویژهای به عوامل تعیین کننده غیرطبی سلامت شده است. بدین معنا که عوامل اجتماعی موثر بر سلامت نظیر میزان درآمد، سطح تحصیلات، شغل، تغذیه، طبقه اجتماعی بسیار بیشتر از عواملی مانند عوامل بیولوژیکی باعثابتلا به بیماری میشوند و در سلامت انسان نقش بسزایی دارند.
وی ادامه داد: رژیم غذایی خوب و مناسب برای ارتقای سلامتی از ضروریات است و مواد غذایی و تنوع آن موجب بروز بیماریهای ناشی از سوء تغذیه میشوند. در این راستا ماده ۸۴ قانون برنامه چهارم توسعه، دولت را موظف به نهادینه کردن مدیریت، سیاست گذاری، ارزشیابی و هماهنگی این قلمرو از جمله امنیت غذا و تغذیه در کشور، تامین سبد مطلوب غذایی و کاهش بیماریهای ناشی از سوء تغذیه و گسترش سلامت همگانی کرده است. با تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و همچنین ارتقای فرهنگ و سواد تغذیهای جامعه، در سال ۱۳۸۸ ابلاغ سند غذایی صورت گرفت؛ اما به نظر میرسد تا کنون اصلاح سبد غذایی مردم به نتیجهای نرسیده است.
گل علیزاده با اشاره به برخی عوامل مخرب بر سلامت عمومی انسانها اضافه کرد: امروزه پوکی استخوان یکی از مشکلات تغذیه شایع در کشور است که به دلیل کمبود دریافت کلسیم در رژیم غذایی روزانه در طولانی مدت رخ میدهد. در واقع اگر فردی کلسیم را از طریق مواد غذایی دریافت نکند، ابتدا دچار کاهش تراکم استخوان، نرمی استخوان و سپس دچار پوکی استخوان میشود.
وی افزود: طبق مطالعات انجام شده ۹۰ درصد خانوادههای ایران کمبود کلیسیم دارند و بعد از حذف یارانه شیر و افزایش قیمت مواد لبنی، خرید مواد لبنی ۱۴ درصد کاهش نشان میدهد. در واقع گرانی شیر و لبنیات باعثشده که بسیاری از خانوادههای ایرانی شیر را از سبد کالاهای مصرفی حذف کنند و اولویت را به نان، برنج، گوشت و مرغ بدهند. شیر یکی از منابع با ارزش و اصلی در هرم غذایی است و بدن انسان بیشتر از گروه غلات، میوه و سبزیجات به این منبع غذایی نیاز دارد. پیش از گرانی این ماده غذایی آمار مصرف شیر و لبنیات ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم در سال بود که در حال حاضر با کاهش ۲۲ درصدی مواجه شدهایم و به ۶۰ تا ۷۰ کیلوگرم در سال کاهش پیدا کرده است.
وی با مهم ارزیابی کردن فرهنگ سازی مصرف شیر و فرآوردههای لبنی گفت: با جدی تلقی کردن موضوع فرهنگ سازی مصرف این ماده مهم غذایی برای مردم، باید نسبت به اثرات قیمت شیر توجه ویژه شود. سیاست استمرار تغذیه با شیر در مدارس و اصلاح سبد غذایی مردم به گونهای که مصرف شیر، میوه و سبزیجات جایگزین نوشابه، چیپس و پفک شود، راه برون رفت از وضع موجود است.
گل علیزاده به افزایش اضافه وزن در میان آحاد مردم اشاره کرد و افزود: در حال حاضر شاهد کاهش تراکم استخوان در سنین زیر ۳۰ سال در کشور هستیم که این دسته از افراد با کوچکترین ضربه، خود به خود دچار شکستگی میشوند که بار مالی زیادی را به خانواده و جامعه تحمیل میکند.
وی ادامه داد: همچنین ۳۰ درصد افراد جامعه ما اضافه دارند، ۱۵ درصد افراد چاق هستند همچنین ۶ درصد جمعیت کودکان زیر ۵ سال جامعه دچار کوتاهی قد، ۴ درصد دچار لاغری، ۴ درصد دچار کمبود وزن و ۲۸ درصد از جامعه نیز دچار کم تحرکی هستند.
نایب رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: برای تشریح اهمیت تاثیر استفاده شیر برای بدن انسان باید گفت که حتی خامه، سرشیر و کره نیز که جزو فرآوردههای شیر هستند هیچگاه منبع مناسبی برای کلسیم نیستند. این فرآوردهها تنها باعثبالا رفتن چربی خون و کلسترول میشوند و اضافه وزن و چاقی را به دنبال دارند. ماست خامهای، پنیر خامهای و شیر پرچرب نیز کمترین میزان کلسیم را دارند و نمیتوان به لحاظ منبع غنی کلسیم به آنها تکیه کرد. بر این اساس از یک طرف کاهش مصرف شیر و فرآوردههای لبنی و از سوی دیگر آمار تکان دهنده نوشابههای گازدار که ایران را در جایگاه نخست استفاده از نوشابه در دنیا قرار داده است هشداری جدی برای تغییر نگرش مردم در برنامه غذایی خود است.
وی ادامه داد: سرانه استفاده از نوشابه گازدار در دنیا ۱۰ لیتر است. این در حالی است که ایران به صورت سالانه ۴۲ لیتر نوشابه گازدار استفاده میکند. این برنامه غذایی غلط سبب پوسیدگی دندان، چاقی، سوء تغذیه، اثرات مخرب بر کلیه، اختلال در خواب و… خواهد شد.
شایان ذکر است این کنفرانس یک روزه توسط انجمن پزشکان عمومی ایران و با همکاری برنامه جهانی غذا(WFP) برگزارشد.