«جوانان»؛ اسم رمز راهبرد آمریکا برای تکرار حوادث خاورمیانه در جنوب شرق آسیا
مقایسه دروغهایی که در آن زمان در مورد مداخلات سیاسی ایالات متحده تحت عنوان تقویت دموکراسی در جهان عرب و جنگهای تغییر رژیم به رهبری آمریکا گفته شد با شرایط فعلی، هشداری جدی برای تلاشهای مشابه آمریکا برای ایجاد جنبشهای جوانان در جنوب شرق آسیا است.
ایالات متحده آمریکا راهبرد «قدرت نرم» را مشابه وقتی که میخواست بر موج انقلابیگری جوانان شمال آفریقا در بحبوحه انقلابهای عربی در سال 2011 سوار شده و بر آن افسار بزند، این بار نیز برای هدف قرار دادن کشورهای دوست و همراه چین در شرق آسیا تکرار میکند.
این راهبرد سالهاست که از سوی ایالات متحده به طور مستقیم در امور داخلی ملتهای دیگر در سراسر جهان اجرا میشود.
گروههای «جوانان» که اکنون در اعتراضات سراسر آسیای شرقی از هنگ کنگ تا تایلند شرکت میکنند و با پول دولت ایالات متحده تامین مالی میشوند، نتیجه سالها تلاش ایالات متحده برای نفوذ، جذب، فریب و شوراندن جوانان این منطقه علیه دولتهای حاکم است، به ویژه دولتهایی که با چین روابط نزدیک دارند.
رسانههای غربی و شرکای تایلندی آنها بر اساس همین راهبرد، به ایجاد برند «جوانان» در اعتراضات اخیر ضد دولتی در تایلند کمک کردهاند و با وجود رهبری اپوزیسیون تایلند از سوی اشخاص خاص مرتبط با واشینگتن، این اعتراضات هنوز هم با عناوینی چون «اعتراضات خودجوش» توصیف میشوند.
اما این برند «جوانان» واقعا از کجا آمده است؟ آیا خودجوش است یا سرنخهای خارجی دارد؟ بازدید یکی از رهبران «جوانان» تایلند به نام «پاریت پنگویین چیواراک» (Parit Penguin Chiwarak) از سفارت ایالات متحده در سال 2016 و دوباره در سال 2018 سرنخی برای رسیدن به پاسخ این سوال است.
در حقیقت، دیدارهای پاریت چیواراک تنها بخشی از راهبرد گستردهتر کاخ سفید برای کنترل و استفاده از فشار جوانان در تایلند و البته همه جوانان در سراسر جنوب شرقی آسیا برای ایجاد یک بلوک سیاسی غربگرایانه بود تا علیه چین و متحدانش در منطقه به پا خیزند.
در واقع؛ این بخشی از راهبرد ایالات متحده درباره شرق آسیا بود که در سال 2011 با مقاله «هیلاری کلینتون» وزیر وقت خارجه آمریکا در «فارین پالیسی» با عنوان «قرن اقیانوس آرام آمریکا» آغاز شد و طی آن مانیفیست اعلام شد که آمریکا خواهان سلطه بر شرق آسیا است.
کلینتون در آن مقاله نوشته بود: آینده سیاست در شرق آسیا و نه در افغانستان و عراق تعیین خواهد شد و ایالات متحده درست در مرکز اقدامات قرار خواهد گرفت.
کلینتون در حالی به افغانستان و عراق اشاره داشت که دخالت آمریکا در آن موجب بروز جنگهای تجاوزکارانه متعدد، رشد تروریسم، کشتار انسانهای بیگناه، فروپاشی اقتصادی کل منطقه و ویرانی چندین کشور شد و چندین مورد از بدترین بحرانهای بشری قرن رخ داد.
او در حالی در مقاله خود اطمینان خاطر داد که سرمایهگذاریهای روزافزون واشنگتن در رویارویی با پکن را تقویت میکند که با معرفی آمریکا به عنوان داور خودخوانده در دعاوی ارضی دریای چین جنوبی عملا عامل اصلی ایجاد تنش بین چین و کشورهای جنوب شرق آسیا به ویژه در حاشیه رود «مکونگ» شد.
«سیاست آسیا محوری» آمریکا با تلاش برای مجبور کردن دولتهای منطقهای به مشارکت با واشنگتن علیه چین آغاز شد. این امر البته از سوی برخی دولتها به طور قاطع رد شد، مانند فیلیپین که حتی به جای پیگیری پرونده شکایتش از چین در دادگاه بینالمللی که ایالات متحده بودجه آن را تأمین میکرد و از طرف فیلیپین علیه چین میجنگید، تصمیم گرفت خود اختلافاتش با پکن را حل کند.
نکته آنکه؛ برخی کشورهای دیگر مانند تایلند که قبلاً روابط نسبتاً نزدیکی با ایالات متحده داشتند حالا به سمت پکن متمایل شدهاند و همین امر سبب شد تا برای ترغیب دولتهای مذکور برای انجام پیشنهادات واشنگتن در تمام موارد مد نظر، تلاشها برای استفاده از قدرت نرم آمریکا به عنوان ابزاری برای اجبار یا حتی جایگزینی دولتهای غیر همسو آغاز شود و این شامل تلاشهای مداوم برای ایجاد احزاب مخالف و البته تقویت آنها با کلیدواژه «جوانان» بود.
راهبرد مبتنی بر استفاده از رهبران جوان در جنوب شرق آسیا با هدف دموکراسی نسلی، از سوی واشینگتن از طریق چندین برنامه، رویداد با راهبری بنیاد ملی برای دموکراسی (NED) و به کمک مبالغ هنگفتی که از سوی وزارت خارجه ایالات متحده تامین شد کلید خورد.
یکی از رویدادهای ایجاد شده در سال 2013 به نام «ابتکار رهبران جوان جنوب شرقی آسیا»(YSEALI) سعی در جذب کادر جوانان محلی از سراسر کشورهای آسیا داشت که از جمله برنامههای آن، سفر به ایالات متحده و بذل پول برای راهاندازی گروههای فعال پس از بازگشت به خانه بود.
تصویر: ثمرات شستشوی مغزی ایالات متحده بر جوانانی که بدون چون و چرا نکات اصلی سیاست خارجی کاخ سفید را تکرار کرده و آشکارا آمریکا را تحسین میکنند، در حالی که واشینگتن عامل اصلی بدترین جنایات علیه بشریت در قرن حاضر است.
متن بیانیه ماموریت YSEALI اذعان میکند که از طریق برنامهها و مشارکتهای مختلف، از جمله مبادلات آموزشی و فرهنگی ایالات متحده، مبادلات منطقهای و اختصاص بودجه،YSEALI به دنبال ایجاد تواناییهای رهبری در جوانان منطقه، تقویت روابط بین ایالات متحده و جنوب شرقی آسیا و پرورش جامعه جوان ASEAN است.
فارغ التحصیلان YSEALI تایلند تقریبا بدون استثنا هم ضد چین هستند و هم تماما در اعتراضات فعلی ضد دولتی تایلند نقش دارند.
برنامه دیگر که «دموکراسی نسلی نامیده شده، توسط بنیاد ملی دموکراسی (NED) ایالات متحده و شرکت تابعه آن انستیتوی جمهوری بین المللی (IRI) تأمین مالی میشود.
موسسه IRI در سال 2017 توسط «گلین دیویس» سفیر ایالات متحده در تایلند، دانش آموخته کالج ملی جنگ آمریکا که در ابزارهای غیر نظامی در راهبردهای اقناعی، تحریک آمیز و اجباری تخصص داشت، در بانکوک راه اندازی شد. او همان موقع گفته بود: «جوانان در آسیا به دنبال ساختن آیندهای سر زنده، شهروند محور و امیدوار هستند. از طریق دموکراسی نسلی، ما مشتاقانه منتظر همکاری با آنها هستیم تا این چشم انداز را به واقعیت تبدیل کنیم.»
با این کار، به راحتی میتوان فهمید که چگونه فعالیتهای YSEALI و دموکراسی نسلی به منزله دخالت آشکار و مغایر با قوانین و هنجارهای بینالمللی است، قانون و هنجارهایی که خود ایالات متحده آمریکا هرگز اجازه نقض آنها را در خاک خود نمیدهد تا از امور سیاسی داخلی خود محافظت کند. نمونه بارز آن که در همین انتخابات 2020 اتفاق افتاده ادعای دخالت روسیه، چین و ایران در روند انتخابات آمریکا است.
نمونهای از چگونگی دخالت این برنامهها در شکلگیری تصمیمات رأی دهندگان جوان در جنوب شرقی آسیا و به طور خاص در تایلند، «کارگاه آموزشی نسل دموکراسی» در سال 2019 در دانشگاه Thammasat بود که با عنوان «به ایدهآل خود رای بدهید» برگزار شد.
تصویر: دولت ایالات متحده از طریق موسسات NED و IRI برنامههایی را به طور مستقیم برای دخالت در انتخابات تایلند اجرا میکند و در نهایت دانشجویان برای انجام مبارزات انتخاباتی در طول انتخابات عمومی 2019 تایلند بودجه دریافت میکنند.
وب سایت IRI آمریکا در گزارشی با عنوان «تایلند: جوانان در این سال انتخابات تاریخی، از سکوت خودداری میکنند»، به طور مستقیم منعکس کننده صحبتهای مخالفان تایلند است که دولت کنونی طرفدار پکن در تایلند را اقتدارگرا و همچنین جوانان را مایل به جایگزینی آن با دموکراسی مورد نظر واشنگتن نشان میدهد.
این گزارش ادعا میکند: «این آخر هفته، تایلندیها برای اولین انتخابات عمومی پس از هشت سال به پای صندوقهای رای خواهند رفت» و تاکید میکند که؛ از سال 2014 تایلند تحت یک دولت با هدایت ارتش قرار دارد و محیطی را ایجاد کرده که مشارکت مدنی و سیاسی به شدت محدود است! اما عامدانه در مورد آنچه در سال 2014 اتفاق افتاد و یا اینکه دولت قبلی مورد حمایت آمریکا به ریاست «تاکسین شیناواترا» میلیاردر فراری و خواهرش «یینگلاک شیناواترا» که در مرحله چپاول نزدیک به یک میلیون کشاورز برنج و کشتن معترضان در خیابان ها بود، هیچ اشارهای نمیشود.
علاوه بر زمینهسازی در چند سال گذشته برای جذب و استفاده از جوانان تایلند، دولت ایالات متحده از طریق NED تقریباً همه جنبههای به اصطلاح «اعتراضات دانشجویی» تایلند از تشکیل رهبری اعتراض تا تشکیل دادخواستها برای بازنویسی قانون اساسی تایلند، ترویج اعتراضات در رسانهها و حتی پر کردن اعتراضات با مردم را تامین مالی کرده است.
منبع: نورنیوز