خبرگزاری کار ایران

چرا رنگ کفن میت سفید است ؟

چرا رنگ کفن میت سفید است ؟
کد خبر : ۹۷۸۵۶۶

آخرین لباسی که همه مسلمانان بر تن می کنند کفن است، لباسی به رنگ سفید که سرتاسر بدن را می پوشانند. اما آیا تا به حال از خود پرسیده اید که چرا رنگ کفن سفید رنگ است؟

به گزارش ایلنا، در اسلام کفن کردن مرده به اندازه لباس پوشیدن اهمیت دارد. دین اسلام برای به خاک سپردن میت اصول بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی را لحاظ کرده است. مـوضوع غسل، کفن و دفن مردگان نیز نوعی احترام به مقام و جایگاه انسان است که جنبه خرافی ندارد. از نظر اسلام مرگ پایان زندگی نیست بکله دروازه ای نسبت به جهان و زندگی دیگر و نزول در جوار رحمت الهی است، به همین دلیل دستور می دهد که مردگان پاکیزه و با لباسی ساده و پاک به خاک سپرده شوند.اما سوالی که مطرح می شود این است که چرا رنگ سفید برای کفن استفاده می شود؟ و انتخاب این رنگ چه برتری بر رنگ های دیگر دارد؟ پاسخ را در این گزارش خواهید خواند.

چرا رنگ کفن سفید است؟

کفن دارای 3 قسمت است، یک قسمت آن به دور کمر پیچیده می شود و قسمت دوم از شانه تا ساق پا را پوشانده و قسمت سوم پارچه ای است که سرتاسر بدن از بالا تا پائین را می پوشاند تا بدن درون پارچه متلاشی شود. پارچه کفن به رنگ سفید است زیرا رنگ سفید خاصیت فرار دهنده میکروب ها را دارد و میکروبهایی که از بدن خارج می شوند با برخورد به رنگ سفید به بدن باز می گردند.

پارچه ی کفن مستحب است که تمیز و سفید باشد شاید علت این امر رعایت نظافت و حفظ احترام به بدن مسلمان باشد. از سوی دیگر پارچه کفن مستحب است که از جنس پنبه باشد و اگر از حریر خالص باشد حرام است.

از دلایل دیگر آن می توان گفت یک رنگ بودن کفن همه مرده ها نشان از یکی بودن تمام مردم به هنگام مرگ است. رنگ سفید در تمام منابع مذهبی مستحب اعلام شده است نه واجب، اما طبق رسم و عرف بهتر است پارچه ی کفن به عنوان مظهر طهارت و پاکی سفید باشد.

در روایتی از پیغمبر اکرم (ص) نقل شده است که فرموده اند:

برای لباس، رنگی بهتر از سفیدی نیست، لباس سفید بپوشید و مردگان خود را به آن کفن کنید” (مکارم الاخلاق،ج 1، ص 196) لذا پوشاندن میت با پارچه ای سفید، امری مستحب است (تحریر الوسیله، ج 1، ص 135)

به نظر می آید یکی از حکم تهای این حکم آن است که رنگ سفید خود دارای خواص بهداشتی گوناگونی است از جمله آنکه رنگ سفید خاصیت فرار دهنده میکروب ها داشته و در نتیجه مانع انتشار آن ها از بدن میت به بیرون می شود (آئین بهزیستی اسلام،ج2، ص146)

معمولا بدن میت در اثر بیماری، مسمومیتهای مـختلف و از دست دادن قدرت دفاعی به انواع میکروبه ها آلوده می شود، بنابراین غـسـل دادن آن بـا آب خالص و آب مخلوط به سدر و کافور موجب ضـدعـفـونـی و تـمـیـز شدن بدن میت می شود و حداقل تا مدتی خطرات قبل از غسل وجود ندارد.

فارغ از آیات و روایاتی که در مورد رنگ کفن وجود دارد، رنگ سفید از رنگ هایی است که انسان با دیدن آن حالت نشاط گرفته و آثار غم در او از بین می رود. لذا استفاده از آن برای میت می تواند در روح بازماندگان تاثیر مطلوبی داشته باشد.

حکم کفن کردن میت با پارچه های دیگر

کفن کردن با چیز نجس و یا با پارچه ابریشمی خالص و پارچه ای که از پشم یا موی حیوان حرام گوشت تهیه شده، درحال اختیار جایز نیست و احتیاط واجب آن است که با پارچه طلا بافت هم میت را کفن نکنند مگر درحال ناچاری. و مستحب است که کفن از جنس پنبه و به رنگ سفید باشد. (رساله توضیح المسائل امام خمینی(ره)، مسأله 570 تا 584،احکام کفن)

در کتاب وسایل الشیعه هم بابی اختصاص داده شده به «استحباب سفید بودن کفن» و نیز بابی به عنوان «کراهت سیاه بودن کفن». (وسائل الشیعه، ج2، باب 19 و 21 از ابواب تکفین)

پس می توان میت را با پارچه سیاه هم کفن کرد امّا انجام آن کراهت دارد، چنانچه رنگ سیاه برای انسان زنده نیز مکروه است اما در مورد استحباب لباس و کفن سفید یا لباس احرام سفید برای حجاج، مسأله نظافت، تمیزی، یکسان بودن رنگ پوشش و تأثیر مثبت رنگ سفید و روشن در مقابل رنگ سیاه و تیره را در نظر گرفت.

با اندکی تفکر در احکام مربوط به تکفین و تجهیز میت می توان به نکات دیگری نیز اشاره کرد:

1. لباس آخرت در نهایت سادگی، اختصار و قابل دسترسی انتخاب شده است.

2. لباس تمام انسان ها در نهایت شبیه هم و بدون تأثیر از موقعیت اجتماعی و سیاسی و دنیوی است.

3. انسان هر جایگاه و مقامی که داشته باشد باید زر و زیور و عاریه ها را در این دنیا بگذارد و بدون جلوه های دنیا، از این عالم برود.


منبع:نمناک

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز