خبرگزاری کار ایران

مصرف نشاسته ذرت برای سلامتی مفید است یا مضر؟

مصرف نشاسته ذرت برای سلامتی مفید است یا مضر؟
کد خبر : ۹۶۴۸۲۸

با وجود کاربردهای متعدد نشاسته ذرت، بسیاری از مردم درباره ارزش غذایی، فواید و مضرات این ماده غذایی اطلاعات کمی دارند و نمی دانند آیا مصرف آن می تواند برای سلامتی خطری به دنبال داشته باشد یا خیر.

به گزارش ایلنا، در ادامه قصد داریم درباره خواص نشاسته ذرت و ارزش غذایی آن صحبت کنیم.

نشاسته ذرت چیست؟

نشاسته ذرت (به انگلیسی : cornstarch) از مواد غذایی پر طرفدار در آشپزی است که معمولا به عنوان قوام دهنده برای افزایش غلظت سوپ ها، خورش ها، سس ها و دسرها استفاده می شود و در دستورالعمل های غذایی مختلف از جمله تهیه پای میوه ای یا به عنوان نرم کننده برخی شیرینی جات به کار می رود.

ارزش غذایی نشاسته ذرت

نشاسته ذرت از نظر محتوای کالری و کربوهیدرات ها در سطح بالایی قرار گرفته اما فاقد مواد مغذی مهم همچون پروتئین، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.

یک فنجان (128 گرم) نشاسته ذرت حاوی مواد مغذی زیر می باشد:

کالری: 488

پروتئین: 0.5 گرم

کربوهیدرات: 117 گرم

فیبر: 1 گرم

مس: 7 درصد نیاز روزانه

سلنیوم: 7 درصد نیاز روزانه

آهن: 3 درصد نیاز روزانه

منگنز: 3 درصد نیاز روزانه

به خاطر داشته باشید یک فنجان نشاسته ذرت بسیار بیشتر از مقداری است که اکثر افراد هر بار استفاده می کنند.

به عنوان مثال برای غلیظ کردن سوپ و سس ممکن است هر بار فقط یک قاشق غذا خوری (8 تا 16 گرم) استفاده کنید و بعید به نظر می رسد این مقدار نشاسته ذرت مواد مغذی قابل توجه – به جز کالری و کربوهیدرات – در اختیار شما قرار دهد!

عوارض جانبی نشاسته ذرت

مصرف نشاسته ذرت ممکن است خطراتی برای سلامتی به دنبال داشته باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. افزایش قند خون

همان طور که گفتیم نشاسته ذرت از مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات است و شاخص گلیسمی بالایی دارد، به عبارت دیگر مصرف آن می تواند تاثیر قابل توجهی روی قند خون داشته باشد.

از سوی دیگر مقدار فیبر موجود در نشاسته ذرت بسیار ناچیز است و از آن جا که فیبر برای کند شدن سرعت جذب قند خون ضروری است، نشاسته ذرت در غیاب فیبر بسیار سریع هضم شده و می تواند به افزایش قند خون منجر شود.

به همین دلیل گنجاندن این ماده در رژیم غذایی افرادی که از دیابت نوع 2 رنج می برند یا به دلایلی قصد دارند سطح قند خون خود را کنترل کنند چندان ایده آل نیست.

2. سلامت قلب

نشاسته ذرت جزو کربوهیدرات های فراوری شده محسوب می شود.

از یک سو فراوری باعث می شود بسیاری از مواد غذایی موجود در خوراکی ها از بین ببرد و از سوی دیگر مصرف مرتب غذاهای سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده از جمله نشاسته ذرت می تواند اثر بدی روی سلامت قلب داشته باشد.

گفته شده رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده و غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب، چاقی، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا را افزایش داده، باعث افزایش سطح تری گلیسیرید و انسولین می شود و کلسترول خوب خون را کاهش می دهد.

3. کمبود مواد مغذی ضروری

نشاسته ذرت به غیر از کالری و کربوهیدرات، ارزش تغذیه ای چندان بالایی ندارد. اگرچه مقادیر زیاد این ماده غذایی می تواند چند درصد از نیاز روزانه بدن به مس و سلنیوم را برطرف کند اما از آن جا که اکثر افراد هر بار تنها یک قاشق غذا خوری استفاده می کنند ارزش غذایی آن چندان قابل توجه نخواهد بود.

بنابراین بسیار مهم است نشاسته ذرت را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل در کنار غذاهای غنی از مواد مغذی مصرف کنید تا مطمئن شوید نیازهای تغذیه ای شما به طور کامل بر طرف می شود.

نکات مهم

اگرچه مصرف زیاد نشاسته ذرت می تواند عوارض متعددی به دنبال داشته باشد اما می توانید از این ماده غذایی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید.

اگر دیابت دارید یا از رژیم غذایی کم کربوهیدرات استفاده می کنید نباید در مصرف نشاسته ذرت زیاده روی کنید.

در حالت ایده آل می توانید هر بار 1 تا 2 قاشق غذا خوری (8 تا 16 گرم) نشاسته ذرت مصرف کنید اما توصیه می شود حتی الامکان از جایگزین های آن مانند آروروت، آرد گندم، نشاسته سیب زمینی و نشاسته تاپیوکا بهره ببرید.

اگرچه نشاسته ذرت خالص به طور طبیعی فاقد گلوتن است اما اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید یا از حساسیت به گلوتن رنج می برید برای جلوگیری از آلودگی متقاطع (آلودگی ناشی از تماس یک ماده غذایی با سطوح یا وسایل آلوده) حتما آن هایی که برچسب فاقد گلوتن دارند انتخاب کنید.

منبع:کوکا

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز