خبرگزاری کار ایران

کلاهبرداری در روزگار کرونایی

کلاهبرداری در روزگار کرونایی
کد خبر : ۹۱۲۱۷۱

کلاهبرداران کرونایی شبانه روز به کار هستند تا بتوانند گوش‌بری کنند. آنها انواع مختلفی از کلاهبرداری را تجربه می کنند تا در شرایطی که افکار عمومی از ترس کرونا، فلج شده است، بتوانند برای خود چیزی دست و پا کنند. روشهای بسیار متنوعی در مانور متقلبانه این کلاهبرداران دیده می شود که نشان می‌دهد کرونا، فرصت جدیدی را برای ارتکاب جرم در اختیار آنها قرار داده است.

به گزارش ایلنا، از هیات دولت کشور گواتمالا گرفته تا شرکت گوگل، از متقاضیان وام کرونا تا مال باختگان کارت به کارت این روزها، همه درگیر پرونده های کلاهبرداری هستند که شرایط خاص قرنطینه اقتضا می کرده تا تغییراتی در زندگی خود بدهند.

در جهان، معروفترین پرونده مربوط به کلاهبرداری کرونایی در شرکت گوگل، بزرگترین موتور جستجوی اینترنتی جهان خود را نشان داد. البته نه این که در شرکت گوگل کلاهبرداری شده باشد، بلکه از گوگل و به خصوص سرویس ایمیل این شرکت به عنوان ابزاری برای کلاهبرداری گسترده در سراسر جهان استفاده می شده است.

روزنامه ایندیپندنت چاپ انگلیس به نقل از گوگل اعلام کرد روزانه میلیون‌ها نفر در سراسر جهان با کلاهبرداری‌های مرتبط با ویروس کرونا از طریق سرویس های این شرکت روبرو می‌شوند.

آنطور که گوگل بیانیه داده است، این شرکت اینترنتی مجبور شده روزانه ۱۸ میلیون پیام را مسدود کند زیرا مجرمان سایبری سعی دارند با سو استفاده از این همه گیری افراد را در فضای آنلاین فریب دهند و اطلاعات آنها را فاش کنند. به عنوان مثال گاهی اوقات کلاهبرداران وانمود می‌کنند این ایمیل‌ها از سوی مقامات رسمی ارسال شده تا توصیه‌های مفیدی را ترویج دهد. گاهی اوقات نیز کلاهبرداران از افرادی که در خانه به کار و آموزش مشغول هستند سو استفاده می‌کنند و ایمیل‌هایی ارسال می‌کنند که به نظر می‌رسد از سمت محل کار یا دوستان آنها است. ولی در حقیقت این ایمیل‌ها از سوی کلاهبرداران اینترنتی ارسال می‌شود که سعی دارند با سواستفاده از همه گیری ویروس کرونا از مردم کلاهبرداری کنند.

کلاهبرداری کرونایی از بودجه دولت گواتمالا

یکی از کلاهبرداری های صدادار کرونایی، مربوط به رسوایی مالی در هیات وزرای گواتمالا بود. طبق اعلام رویترز، گروهی از مقامات رسمی اهل کشور گواتمالا با همکاری هم دست به کلاهبرداری از بودجه دولت در دوران شیوع ویروس کرونا زدند. این خبرگزاری اعلام کرده گروهی از مقامات رسمی گواتمالا برای کلاهبرداری از بودجه دولت نقشه‌هایی کشیده بودند که رودولف گلدامز، معاون فنی وزارت بهداشت و هکتور ماروکین، معاون اداری وزارت بهداشت نیز به دنبال این اتفاق از سمت خود برکنار شدند.

کلاهبرداری با تست تقلبی کرونا

کلاهبرداری در شرایط کرونایی تنها به گوگل و گواتمالا اختصاص ندارد. در کشور خودمان هم برخی کلاهبرداران با دیدن شرایط کرونا در جامعه، شروع به فعالیت مجرمانه برای خالی کردن جیب دیگر هموطنان کردند.

یکی از کلاهبرداریهای معمول در دوره کرونا، کلاهبرداری به بهانه تست است و ناگفته پیداست که تست ها هم می تواندتقلبی از آب درآیند. در این روش، کلاهبرداران با طراحی اپلیکیشن های جعلی، اثر انگشت افراد را به سرقت می بردند و با دریافت اطلاعات حساب مردم، قادر به خالی کردن حساب آنها می شدند.

ظاهرا در استان البرز، برخی از این کلاهبرداریها باعث شده تعدادی شاکی به پلیس فضای تبادل اطلاعات مراجعه کنند و از دست کسانی که با گرفتن اثر انگشت آنها، مدعی تست اینترنتی کرونا بودند، شکایت کردند.

آنطور که مقامات پلیس اعلام کرده اند کلاهبرداری از مردم در دوره قرنطینه کرونا بیشترین جرایم سایبری را تشکیل داده است. یکی از کلاهبرداریهای رایج در روزهای کرونایی، کلاهبرداری با تقلید صدای وزیر ارتباطات بود. «سرهنگ رامین پاشایی» معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا در این باره گفته است: «بیشترین جرائمی که در این مدت اتفاق می‌افتاد، کلاهبرداری‌های تلفنی بود. با توجه به اینکه مردم در این مدت به استفاده از فضای مجازی تشویق شده و اوقات فراغت بیشتری نیز داشتند، کلاهبرداران و مجرمان سایبری نیز از این فرصت سوء استفاده کرده و اقدام به کلاهبرداری کردند.»

سرهنگ پاشایی با بیان اینکه هرچه سطح استفاده از خدمات وب زیاد شود، جرائم نیز افزایش پیدا می‌کند، گفته: «بعضا کلاهبرداران با تقلید صدای مجریان معروف مانند آقایان رشیدپور و ضیاء و یا برخی وزرا مانند وزیر ارتباطات با افراد تماس گرفته و ادعا می‌کردند که از یک برنامه تلویزیونی که با حضور وزیر برگزار شده تماس گرفته‌اند و با ایجاد یک فضای دروغین مردم را مجاب می‌کردند که در یک مسابقه تلویزیونی هستند و با همان ترفند قدیمی اطلاعات افراد را سرقت کرده و یا با کشاندن افراد به پای دستگاه ATM اقدام به سرقت می‌کردند.»

تقلبی اندازی‌های کرونا

دوره کرونا، دوره مصرف برخی محصولات ضدعفونی و داروهای خاص است که تقلبی اندازی در این کالاها، بسیار دیده شده است. از جمله کلاهبرداری از طریق فروش داروی تقلبی ضد کرونا و محلول تقلبی در دوره قرنطینه بود. در برخی شهرهای کشور از جمله شیراز، کلاهبرداران ۲۰ لیتر آب را به مبالغ بسیار کلان ۲ میلیون و نیم می فروختند.

در یکی از پرونده های کلاهبرداری کرونایی، زنی مدعی بود که با دارویی به نام NBH می توان کرونا را درمان کند. این زن بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از اشخاص ساده لوحی که فریب تبلیغات گسترده او را خورده بودند، گرفت و در نهایت، دستبند قانون به دستهایش نشست. برخی مال باختگان این پرونده برای ثبت سفارش خود، مبالغی بین ۵۰۰ هزار تا ۳ میلیون تومان به ازای یک بسته داروی تقلبی از دست داده اند.

در روزگار کرونایی، کلاهبرداری ازطریق انتشار فراخوان کمک و نیامندی، افزایش چشمگیری داشت.مسئولان پلیس اعلام کرده اند افزایش ۱۰۰درصدی کلاهبرداری کارت به کارت در دوره کرونایی اتفاق افتاده است.رئیس پلیس آگاهی استان سمنان، افزایش چشمگیر کلاهبرداری از طریق کارت به کارت را به خاطر کاهش مراجعات حضوری مردم می داند و می گوید: در شرایط عادی سقف جابه‌جایی پول از روش کارت به کارت ۳۰ میلیون ریال بود که با شیوع ویروس کرونا به منظور جلوگیری از ترددهای غیرضروری، سقف تراکنش مالی به ۱۰۰ میلیون ریال افزایش یافت که این افزایش سقف تراکنش بازار کلاهبرداری را داغ کرده است.

سرهنگ بینقی گفته است: با افزایش سقف مجاز انتقال وجه، ارزش ریالی کلاهبرداری به روش کارت به کارت از بیست و هشتم اسفند ۹۸ تا پانزدهم فروردین امسال ۱۲۸ درصد افزایش یافت.

کلاهبرداری در روزگار کرونایی

همچنین کلاهبرداری به بهانه پرداخت وام معیشتی کرونا در روزگار قرنطینه هم سیر صعودی داشت. وام کرونا، پرداخت مبلغ یک میلیون تومان به حساب سرپرستان خانواده بود که در ابتدای اردیبهشت ماه پرداخت شد. در کلاهبرداری مربوط به پرداخت این مبلغ، برخی کلاهبرداران با ارسال شماره پیامکی روی تلفن همراه مردم، از آنها می خواستند مشخصات حساب بانکی خود را اعلام کنند و از طریق دریافت این اطلاعات، حساب مردم را خالی می کردند.

این دسته از کلاهبرداران با روش سنتی «فیشینگ» یا ایجاد صفحات جعلی پرداخت وجه الکترونیک نیز اطلاعات حساب و کارت بانکی افراد را به سرقت می بردند، تا جایی که کلاهبرداری با فیشینگ صفحه جعلی بانکها و ایجاد اپلیکیشن های تبدیل به جعلی بزرگترین عامل کلاهبرداری آنلاین در سراسر جهان شد.

سرهنگ تورج کاظمی رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات پایتخت با اشاره به اخبارمنتشر شده پیرامون اعطای وام یک میلیون تومانی معیشتی به شهروندان از سوی دولت اظهارکرد: دراین شرایط ممکن است که متاسفانه افراد سودجو دست به اقدامات مجرمانه زده و با طراحی سایت یا درگاه‌های پرداخت جعلی اقدام به سوءاستفاده از حساب بانکی متقاضیان یا حتی اطلاعات شخصی آنان شود که به همین دلیل لازم است که حتما شهروندان با هوشیاری کامل نسبت به ثبت نام در این سایت‌ها اقدام کنند.

او ادامه داد: ممکن است افراد سودجو سایتی جعلی با آدرسی بسیار شبیه به نسخه اصلی را طراحی کرده و از طریق پیامک یا پیام‌رسان و شبکه‌های اجتماعی آن را تبلیغ کنند. در این شرایط متقاضیان به سایت جعلی هدایت شده و در آنجا ممکن است از آنان بخواهند با پرداخت مبلغی اندک درخواست خود را ثبت کنند. یا حتی ممکن است از اطلاعات هویتی و شخصی این افراد سواستفاده شود.

همچنین در این قبیل از کلاهبرداریها مجرمان سایبری با درج تصاویر غیر واقعی از نیازمندان در کانال‌ها، گروه‌ها و صفحات شبکه‌های اجتماعی از احساسات شهروندان سوءاستفاده کرده و تقاضای مبالغی برای کمک به نیازمندان می‌نمایند و در مواردی نیز به منظور پرداخت کمک‌های مالی شهروندان، آنها را به صفحات و درگاه‌های جعلی بانکی (فیشینگ) هدایت می‌کنند.

علاوه بر این روشها، جرایم دیگری ازجمله احتکار، گرانفروشی و سرقتهای زیادی در دوره کرونا گزارش شده است که به دلیل شرایط ویژه این روزها، انجام شده است. از جمله در یکی از پرونده های عجیب جرایم کرونایی، کلاهبرداران با انتشار آگهی‌هایی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی تحت عنوان تست کرونا در منزل با نامه جعلی از وزارت بهداشت به ساختمان‌های مسکونی مراجعه می‌کنند و به شکل غافلگیرانه با مواد بیهوشی ساکنان را بیهوش و اقلام ارزنده را به سرقت می‌برند. 

سرهنگ محمدپور رئیس پلیس فتا خراسان جنوبی درباره این جرم کرونایی به پایگاه خبری پلیس گفته است: متاسفانه شاهد انتشار اخبار جعلی و کلیپ‌های غیر واقعی و در خصوص انتشار وسیع بیماری ویروس کرونا هستیم که انتشار اینگونه کلیپ‌ها و اخبار جعلی در فضای مجازی باعث ایجاد نگرانی خانواده‌ها و تشویش اذهان عمومی در کشور شده است. 

او ادامه داد: کلاهبرداران با انتشار آگهی‌هایی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی تحت عنوان تست کرونا در منزل با نامه جعلی از وزارت بهداشت به ساختمان‌های مسکونی مراجعه می‌کنند و ناگهان به صاحب خانه حمله کرده و به صورت غافلگیرانه مواد بیهوشی را به صورت آنها نزدیک کرده و با بیهوش کردن افراد درون منزل، هر چه اشیای قیمتی یافتند را به سرقت می‌برند.

پلیس از مردم خواسته است به این آگهی‌ها به هیچ عنوان اعتنا و اعتمادی نکنند و مدنظر داشته باشند اگر قرار باشد اکیپ‌هایی برای بررسی بیماری به منازل مسکونی مراجعه کنند قطعا موضوع از طریق وزارت بهداشت اطلاع‌ رسانی می شود.


منبع:خبرآنلاین

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز