خبرگزاری کار ایران

حریرچی مطرح کرد:

خشونت فقط یقه مردم را گرفتن نیست/ از خنده روحانی تا بی‌اعتمادی مردمی

خشونت فقط یقه مردم را گرفتن نیست/ از خنده روحانی تا بی‌اعتمادی مردمی
کد خبر : ۸۵۲۸۰۱

نزدیک به دو ماه از افزایش قیمت بنزین می‌گذرد و همچنان جامعه درگیر تبعات اجتماعی آن است.ا

از همان هفته نخست بعد از اعتراضات به افزایش قیمت بنزین، فیلم هایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد عده‌ای بدون اینکه پول بنزین خود را پراخت کنند، از پمپ بنزین فرار می‌کنند در حالیکه با برخورد قهری جایگاه‌دار مواجه می‌شوند. «امیرمحمود حریرچی» عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تبعات اجتماعی افزایش قیمت بنزین را مورد بررسی قرار داده است.

این جامعه‌شناس با تاکید بر اینکه «خشونتی بالاتر از اینکه یک شب سوخت سه برابر شود، نیست.»می‌گوید: بهتر بود قبل از اجرای این طرح دولت مردم را با شفافیت توجیه می‌کردند، نه اینکه تا یکی دو روز قبل از گرانی بنزین حتی برخی دولتمردان از رسانه ملی اعلام کنند که هیچ برنامه‌ای در این زمینه نداریم.

حریرچی با اشاره به اینکه رفتار دولت در افزایش قیمت بنزین ‌خشن بود، گفت: بعد از این وقایع، رئیس‌جمهور در تریبون اصلی با خنده، رو به مردم می‌کند و با خنده می‌گوید از روز افزایش قیمت بنزین خبر نداشتم؛ وقتی این جملات را مطرح  می‌کنید، از مردم انتظار اعتماد نداشته باشید. آنها در شرایط سخت کنار شما قرار نمی‌گیرند. باید بدانیم خشونت فقط یقه مردم را گرفتن نیست.

وی تاکید کرد: شما به جای اینکه در شرایط بد اقتصادی نشان دهید همواره در کنار مردم هستید و در جامعه مهربانی را روز به روز افزایش دهید؛ باید حامی مردم باشید  اما با بدترین روش ممکن یک شب قیمت بنزین را افزایش دادید.

این جامعه‌شناس افزود: دولت با نحوه اطلاع‌رسانی قیمت بنزین به مردم اعلام کرد که نسبت به شما بی‌تفاوت هستیم و هر کاری دل‌مان بخواهد انجام می‌دهیم و شما مجبورید از ما اطاعت کنید. بنابراین اصلا از دولت چنین رفتارهایی را انتظار نداشتیم و من اسم این اقدام را «رفتار حکومتی خشن» نام‌گذاری می‌کنم.

وی در ادامه گفت: رفتار حکومتی خشن یعنی بدون آگاهی و اقناع‌سازی قیمت یک کالایی را افزایش دهید و اصلا به تبعات آن فکر نکنید. دولت می‌توانست به تدریج بهای بنزین را افزایش و در کنارش خدمات قابل توجهی در اختیار جامعه قرار می‌داد.

حریرچی وقتی دولت برای کسری بودجه به مردم رحم نمی‌کند، در این شرایط مردم هم به یکدیگر رحم نخواهند کرد، اذعان کرد: بعد از افزایش قیمت بنزین «بهای خدمات» هم رشد قیمت داشت به‌طوری راننده تاکسی و وانتی کرایه‌های خود را افزایش دادند. این داستان در بحث کالاهای اساسی کمتر دیده شد چون آنها نمی‌توانند خودسر قیمت‌ها را افزایش بدهند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: وقتی کرایه به‌صورت خودجوش توسط راننده زیاد می‌شود میان راننده و مسافر دعواهای لفظی زیاد می‌شود، حتی امکان دارد این خشونت‌ها به نزاع‌های خیابانی تبدیل شود. همانطور که می‌دانید در جامعه آمار نزاع‌های خیابانی بالایی داریم بنابراین اکنون به‌خاطر 500 تومان ممکن است اتفاقات غیرمنظره بیفتد.

حریرچی با اشاره به اینکه وقتی جایگاه‌دار مجبور است برای گرفتن پول بنزین چماق به دست باشد، تصریح کرد: جایگاه‌دار در محیط کارش امنیت روانی ندارد و چون اگر نتواند پول را بگیرد خودش باید هزینه بنزین را از جیب بدهد بنابراین با خشونت رفتار می‌کند. دیگر نباید از این فرد که نقش پدر، همسر و فرزند را دارد انتظار داشت که در محیط خانه با مهربانی رفتار کند. شاید گاهی اوقات خشونت کلامی یا فیزیکی داشته باشد.

وی افزود: راننده که پول بنزین را نمی‌پردازد به نوعی دست به سرقت زده بنابراین شکل سرقت تغییر کرده لذا نگرانی در حوزه خانواده‌هاست که فشارهای اقتصادی بر روابط بین افراد در درون خانواده تاثیر می‌گذارد و ثبات خانواده و آرامش انها بهم می‌خورد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: دولت با افزایش ناگهانی بنزین و اقناع نکردن مردم به نوعی دهان‌کجی کرد و این رفتارها بی‌تدبیر دولت باعث شیوع خشونت و سرقت به‌صورت شکل‌های جدیدی خواهیم بود و شاید بهتر است دیگر از مردم انتظار نداشته باشیم که با آرامش به زندگی روزمره‌شان یپردازند. رفتارهای دولت باعث می‌شود آسیب‌های اجتماعی خودشان را به گونه دیگر نشان دهند.

منبع: پیام نو

http://www.payameno.com/fa/tiny/news-514

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز