انسجام ملی راه مقابه با ترامپ
ایران بعد از چند ماه پروژه حقوقی و دیپلماتیک خود را ادامه خواهد داد و این موضوع تصویر واضحتری در مورد آینده برجام به تهران ارسال خواهد کرد.
نصرت ا… تاجیک- سفیرسابق ایران درسوریه در جهان اقتصاد نوشت: ما در مقابل اقدامات ترامپ منفعل نیستیم. ایران بعد از چند ماه پروژه حقوقی و دیپلماتیک خود را ادامه خواهد داد و این موضوع تصویر واضحتری در مورد آینده برجام به تهران ارسال خواهد کرد که ایران در ماههای آینده به چه سمت و سویی گام بردارد و در زمینه انسجام ملی و همبستگی داخلی به افزایش مولفههای تقویت کننده این موضوع بپردازد.
زیرا اگر قرار است ما تصمیم بگیریم که مسیری جدید را بپیمایم به طور یقین یکی از مولفههای این تصمیم باید انسجام داخلی باشد و ایران با بسیج نیروهایش روش جدیدی را در اداره جامعه و مشارکت مردم در امور مختلف و اصلاح ساختار اداری به منظور مقابله با فساد را باید در دستور کار قرار دهد.
این موارد باعث خواهد شد که ایران در مقابل ترامپ از توان ملی خود به نحو مطلوبی استفاده کند. اینکه چرا ایران باید در مقابل اقدام ترامپ دست به تغییراتی در داخل برای ایجاد وحدت ملی بیشتر بزند،کاملا مشخص است. زیرا بعد از مشخص شدن سناریوی چند روز پیش ترامپ که به نوعی اعلام جنگ بود، لازم است انسجام ملی تقویت شود.
ترامپ اکنون به دنبال ایجاد فشارعمومی بر مردم ایران است تا بتواند از این طریق به دولت در ایران فشار آورد. با وضع این تحریمها ترامپ به دنبال قطع منابع درآمدی ایران و ایجاد مشکلات اجتماعی است.
از این رو انسجام داخلی و حل برخی سلسله مسائل که هیچ گونه هزینهای برای دولت ندارد لازم و ضوروی است.
برای نمونه اصلاح ساختار اداری و مبارزه جدیتر با تولید فساد و ایجاد الگوهای جدیدی از مشارکت پذیری مردم میتواند به انسجام بیشتر آحاد ملت ایران بیانجامد.
این اقدامات چندان هم سخت نیست با ایجاد یک صدایی در داخل بین جناحهای سیاسی و دولت میتوان انسجام ملی واحدی علیه آمریکا ایجاد کرد.
به طور یقین ایحاد این پروژه عملی است و ایران نیز باید به این سمت برای مقابله با ترامپ حرکت کند.
اما این واقعیت را باید در نظر گرفت که ایران در طول ۳۸ سال بعد از انقلاب همواره وضعیت فعلی یعنی افزایش تحریمها را تجربه کرده است.
البته وضع تحریم علیه هرکشوری، سختی به وجود خواهد آورد. اما در حال حاضر ایجاد اجماع جهانی علیه تهران برای آمریکا سخت است. اکنون ترامپ تنهاست و تنها یک سوم مردم آمریکا با خروج آمریکا از برجام موافق بودند.
در سطح دو حزب آمریکا نیز مخالفان زیادی با ترامپ در این زمینه وجود دارد. با این وجود ایران در شرایط ویژهای قرار گرفته و درحال حاضر مذاکرات واقعی ۵+۱ یعنی پنج قدرت جهانی و ایران مفهوم پیدا میکند.
ایران باید از تمامی تجربیات مذکراتی قبلی در الگوی مذاکرات خود با اروپا استفاده کند.