خبرگزاری کار ایران

علی مطهری:

نمی‌شود دور کشور دیوار بکشیم

نمی‌شود دور کشور دیوار بکشیم
کد خبر : ۶۲۱۶۰۵

روزنامه اعتماد، درباره انتقادات مطرح شده از سوی طیف تندروتر جریان اصولگرا به لوایح سه‌گانه «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی»، «اصلاح قانون مقابله با تامین مالی تروریسم» و «الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» با علی مطهری، نایب‌رییس مجلس گفت‌وگو کرد.

درحالی که مجلس پیش از این لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو را تصویب کرده بود، هفته گذشته نیز کلیات ٢ لایحه دیگر از لوایح سه‌گانه کمیسیون قضایی درمورد اصلاح قوانین مربوط به پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم در صحن علنی مجلس تصویب شد. تصویب این لوایح چه کمکی به تسهیل روابط بانکی ایران خواهد کرد؟

قطعا تصویب این لوایح کمک بزرگی به تسهیل روابط بانکی ما در عرصه مبادلات اقتصادی بین‌المللی خواهد داشت. نکته مهم‌تر دیگر اینکه درصورت عدم تصویب این لوایح تا پایان خردادماه امسال، گروه اقدام مالی یا همان «FATF» رای به عدم تعلیق خواهد داد و ما همچنان در لیست سیاه این گروه خواهیم بود و درنتیجه مبادلات بانکی ما با مشکلاتی اساسی روبه‌رو خواهد شد. درحالی که قطعا هیچ ضرورتی ندارد که ما کشور را درگیر چنین مشکلاتی کنیم. نکته دیگر اینکه به طور کلی سیستم بانکی ما نیازمند اصلاحاتی اساسی است. چراکه یکی از دلایل و علل بروز مشکلاتی در انتقال و مبادله اموال و دارایی‌های مالی ما در چرخه بانکی بین‌المللی این است که سیستم بانکی ما دارای نقایصی جدی است و با سیستم بانکی بین‌المللی نیز هماهنگ نیست. به هر حال ما مدت‌ها تحت تحریم‌های شدید بانکی قرار داشتیم و درنتیجه اصلاحات لازم را در سیستم بانکی کشور انجام ندادیم و درنتیجه این کار باید انجام شود. درمجموع معتقدم تصویب این لوایح، انجام اصلاحات نظام بانکی و همچنین پیوستن به چرخه بانکی و بازار جهانی به نفع کشور است و باید در این راستا اقدام کنیم.

با این حال انتقاداتی اساسی نسبت به تصویب این لوایح مطرح می‌شود. علت این نگرانی‌ها چیست؟

فکر می‌کنم این نگرانی‌ها بجا نیست. این‌طور که این آقایان می‌گویند ما باید ارتباط‌مان را با دنیا قطع کنیم و دور کشورمان دیوار بکشیم. درحالی که قطعا این کارها امکان‌پذیر نیست. آن‌چه مسلم است، هر کنوانسیونی منافع و مضاری مشخص دارد و همه دولت‌ها برای الحاق یا عدم الحاق به آن کنوانسیون ابعاد مختلف موضوع را می‌سنجند و درصورتی که در مجموع پیوستن به آن کنوانسیون را به نفع خود بداند، به آن می‌پیوندند. اینکه بخواهیم با این نگاه ساده همه مسائل را بررسی کنیم و حکم کلی صادر کنیم، درست نیست.

باتوجه به خروج امریکا از توافق برجام، تصویب این لوایح همچنان کارایی دارند؟

پیوستن به این کنوانسیون‌ها و تصویب این لوایح بسیار مهم است و قطعا تاثیر بسیار زیادی نیز در تسهیل روابط بانکی و مالی جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت. از طرفی بحث برجام و خروج امریکا از این توافق چندجانبه نیز به رفتار اروپایی‌ها وابسته است. بنابراین باید مهلت مشخصی برای تصمیم‌گیری کشورهای اروپایی تعیین کنیم و درصورتی که تضمین لازم برای حفظ منافع ما و عدم نقض تعهدات ازسوی این کشورها به دست آمد، می‌توانیم در برجام بمانیم.

پیش‌بینی شما از ادامه بررسی لوایح چیست؟

تا اینجا که کلیات دو لایحه از این سه لایحه به تصویب رسیده و در ادامه نیز وارد بررسی و تصویب جزییات لایحه مربوط به پولشویی شدیم. لایحه پیوستن به کنوانسیون پالرمو هم که قبلا در مجلس تصویب شده بود و هم‌اکنون در انتظار تایید نهایی در شورای نگهبان است. لایحه چهارم هم که در ادامه مسیر در دستورکار قرار می‌گیرد. به هر حال مجلس در حال تصویب این لوایح است و درمجموع روند خوبی درحال طی شدن است و باید ببینیم در ادامه راه چه خواهد شد.

گفت‌وگو از علیرضا کیانپور

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز