خبرگزاری کار ایران

اروپا قدرت بازدارنده درمقابل ترامپ

کد خبر : ۶۱۷۴۲۴

اروپای متحد این روزها درحال مذاکره جدی با کشورهای غربی و سران ایالات متحده پیرامون مسائل مربوط به ایران بخصوص برجام است.

فریدون مجلسی-فعال سیاسی در جهان اقتصاد نوشت:  رئیس جمهور فرانسه چند روز پیش مذاکرات فشرده‌ای را با رئیس جمهور آمریکا در آستانه تصمیم ترامپ برای امضاء و یا عدم امضا توافق هسته‌ای انجام داد.

قرار است در آینده و قبل از اینکه ترامپ تصمیم به عدم امضاء  دوره‌ای تعلیق تحریم‌های ایران بگیرد؛ صد‌راعظم آلمان نیز با ترامپ در مورد توافق وین گفت‌وگو کرده و آمریکا را از هرگونه اقدام عجولانه علیه این توافق بین‌المللی بر حذر دارد. 

هرچند باقی ماندن این توافق بین‌المللی از نظر کارشناسان که توافقی بزرگ برای شروع جدید رفع مشکلات منطقه‌ای و بین المللی است، برای اروپا مهم است اما انگیزه اصلی اروپا از باقی ماندن برجام در این موضوع نهفته که اگر آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شود، ایران نیز ممکن است به سرعت واکنش نشان داده و بسیاری از سایت‌های هسته‌ای خود را مجددا راه‌اندازی کند. اقدامی که از نظر اروپا خطری جدی برای منطقه است زیرا می‌تواند به تشویق عربستان برای حرکت به سمت هسته‌ای شدن و حتی دست‌یابی به سلاح هسته‌ای منجر شود.

این موضوع می‌تواند به  عمیق‌تر شدن  کدورت‌ها در منطقه تبدیل شده و امنیت اروپا را هم تحت‌تاثیر خود قرار دهد. از این‌روست که اروپایی‌ها به خصوص انگلستان، آلمان و فرانسه در نظر دارند هر طور که شده ایران و آمریکا را بر ادامه پایبندی به توافق تشویق کنند.

به نظر می‌رسد تلاش‌های اروپا می‌تواند به نتیجه برسد اگر تمامی کشورهای طرف توافق هسته‌ای بر ادامه آن مهر تایید بزنند. 

اروپایی‌‌ها اعتقاد دارند ایران برای سایر مشکلات باقی مانده با آمریکا  باید پای میز مذاکره بنشیند. حال اینکه از منظر کارشناسان آمریکا هنوز به بخش مهمی از تعهدات خود برطبق برجام پایبند نبوده، حال چه تضمینی وجود دارد که در صورت مذاکره مجدد با اروپایی‌ها  و آمریکایی‌ها حق ایران در مذاکرات در نظر گرفته و حتی و توافق بعدی ضعیف نشود.

در هرصورت توافق فعلی دستاوردهای مثبتی برای ایران در بعد اقتصادی به وجود آورده است. هرچند به طور کلی این دستاوردها نسبت به گذشته مشخص است اما  بدعهدی‌های آمریکا موجب شده ایران به طور کامل نتواند از حقوق خود بر اساس توافق وین برخوردار شود. آنگاه چرا ایران باید برای حقوق خود که یک بار در توافقی بین المللی بر آن تاکید شده، مجددا توافق کند.

البته این موضوع را هم باید پذیرفت که اختلاف ایران با دولت حاکم بر اسرائیل بر سر مشکلات منطقه نیز بر توافق وین تاثیر می‌گذارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز