آب شهری هم میکروپلاستیک دارد
دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی درباره ذرات میکروپلاستیک کشف شده در چند برند معروف آب بستهبندی میگوید این ذرات در آب شهری هم وجود دارد که به دلایلی برجسته نشده است.
تحقیقی که در دانشگاه نیویورک روی بطریهای چند شرکت معروف تولیدکننده آب بستهبندی انجام شد، نشان داد که به ازای هر لیتر آب ۳۲۵ نوع پلاستیک مختلف در بطری وجود دارد که تعداد این پلاستیکها در برخی مواقع به ۱۰۰۰ پلاستیک در لیتر هم میرسد. انتشار گسترده این خبر در رسانههای خارجی و داخلی؛ این پرسشها را پیش کشید که با توجه به حضور بعضی از این برندها در بازار ایران آیا مصرف کنندگان ایرانی باید در استفاده از آب بسته بندی هوشیاری بیشتری به خرج دهند و همچنین آیا وضعیت محصولات داخلی آب بسته بندی از کیفیت مناسب برخوردار است؟ پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین برای یافتن پاسخ، این پرسشها را با پیمان فروهر، دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی در میان گذاشت.
گزارش منتشر شده عادی بود
فروهر در ابتدا با اشاره به ضرورت تصحیح برداشتهای نادرست از این گزارش و با تاکید بر اینکه سازمان بهداشت جهانی آلوده بودن بطریهای پلاستیکی را تایید نکرده است به پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین گفت:«این تحقیق به تازگی روی آبهای بسته بندی که منجر به یافتن میکرو پلاستیکها شده توسط یک نهاد غیر انتفاعی مطالعاتی به نام ORB MEDIA انجام شده که همین نهاد سال قبل نیز همین مطالعه را روی آبهای شرب شهری انجام داده بود و در همان تحقیق نیز نتایج مشابهی گرفت و وجود ذرات میکروپلاستیک در آب شهری را تائید کرد. در عین حال گزارشهای مشابه این گزارش درباره سایر مواد غذایی و نوشیدنی هم زیاد منتشر میشود. بنابراین این گزارش کاملا طبیعی و در راستای گزارشهای مشابهای است که درباره شیرخشک، نان، بیسکویت و سایر محصولات غذا و نوشیدنی منتشر میشود.»
آب شهری هم میکروپلاستیک دارد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین، بعضی از شرکتهای تولیدکننده آب بستهبندی به نتایج این تحقیقات واکنش نشان دادند.نستله و دانون از نوع و روش انجام آزمایش انتقاد کردند. کوکاکولا هم به بی بی سی گفت که روشهای سختگیرانهای برای تمیز کردن آب دارد اما میکرو فیبرهای پلاستیکی میتوانند در هر صورتی وارد آب شوند.
پیمان فروهر با اشاره به این واکنشها گفت: «جالب است بدانید فیبر مورد اشاره در آن گزارش در آبهای شهری هم دیده میشود. در تحقیقی که توسط یکی از محققان دانشگاهی آمریکا از طریق تکنولوژی فلورسنس کردن ذرات داخل آب انجام شده، مشخص شده است که ذرات میکروپلاستیک در آب شهری هم وجود دارد.»
چرا وجود میکروپلاستیک در آب شهری برجسته نشد؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی درباره برجسته شدن وجود ذرات میکروپلاستیک در آبهای بسته بندی و نادیده گرفته شدن وجود این ذرات در آب شهری گفت: «به نظر من یکی از دلایل برجسته شدن بخش مربوط به ذرات موجود در آب بستهبندی ادعای تولیدکنندگان آب بستهبندی نسبت به ایمن و بهداشتیتر بودن محصولاتشان نسبت به آب شهری است»
فروهر افزود:« واقعیت این است که آب بستهبندی به مراتب از آبهای شهری ایمنتر و سالمتر است.در عین حال باید یادآوری کنم در همین گزارش هم هیچ شواهدی وجود ندارد دال بر اینکه آب بستهبندی برای مصرفکننده مخاطرات ایمنی و بهداشتی داشته باشد.پس از انتشار گزارش این تحقیق ، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد اگرچه شواهدی دال بر مخاطره آمیز بودن این ذرات برای انسان در دست نیست لکن مطالعات دقیقتر را دستور کار قرار خواهد داد. ضمنا برخی از محققان و موسسات علمیبر صحت و روش مطالعات انجام گرفته نیز نقدهایی انجام دادهاند که به زودی نتایج آن منتشر خواهد شد.»
آب بستهبندی از آب شهری سالمتر است
فروهر با تاکید بر اینکه هنوز آبهای بستهبندی از ضریب سلامتی بالایی نسبت به آب شهری برخوردار است، درباره واکنش احتیاطی انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی گفت:« انجمن آب آشامیدنی که در حال عضویت در فدراسیون آب بستهبندی اروپاست و در همین باره در حال انجام مکاتباتی با آن میباشد که نتایج آن را در روزها یا هفتههای آتی منتشر خواهد کرد.»
به گفته پیمان فروهر سرانه مصرف آب بستهبندی در ایران ۱۵ تا ۲۰ لیتر است و در حال حاضر سالانه حدود ۱ تا ۵ /۱ میلیارد لیتر از محصولات صنعت بستهبندی آب در ایران تولید میشود و سرانه مصرف آب بستهبندی در ایران به حدود ۱۵ تا ۲۰ لیتر میرسد.
در میان همه کشورهای دنیا مکزیک بیشترین آمار مصرف آب بسته بندی شده را بر پایه سرانه مصرف دارد. بررسی آمار مصرف آب بسته بندی شده در جهان در ۱۵ سال گذشته از رشد چشمگیر استفاده از این محصول صنعت نوشیدنی حکایت دارد به طوری که آمار مصرف از ۲۱۲ میلیارد لیتر در ۲۰۱۲ به ۳۹۱ میلیارد لیتر در پایان ۲۰۱۷ رسید.