روند افزایش بهای تخم مرغ و نهادههای دامی
سالانه حدود ۳ میلیارد دلار نهادههای دامی وارد میشود و افزون بر این حدود ۸۰ درصد از مصرف روغنهای خوراکی و کره نیز وارداتی است.
احسان سلطانی- پژوهشگر حوزه تولید و سرمایهگذاری در جهان اقتصاد نوشت: در دوران افزایش بهای نفت در دهه هشتاد به همین ترتیب بهای اقلام وارداتی بالا رفت. از نیمه سال ۱۳۹۳ که بهای نفت رو به تنزل نهاد، کم و بیش همراه با آن بهای اقلام کالایی جهانی نیز کاهش پیدا کرد. دولت یازدهم با باد موافق کاهش قیمتهای جهانی روبرو شد که همراه با ثبات نسبی نرخ تبدیل ارز، عامل کنترل کننده قیمتها در داخل کشور و به تبع أن نرخ تورم یک رقمی شد.
در یک سال گذشته روند تنزلی اقلام کالایی در جهان متوقف و در بسیاری موارد صعودی شده است. در همین شرایط افزایش نرخ تبدیل ارز منجر به رشد مضاعف بهای اقلام وارداتی به کشور شده است. در نتیجه افزایش بهای ارز با باد مخالف افزایش بهای اقلام وارداتی روبرو شده است.
در نتیجه نه تنها در ماههای آتی بهای اقلام غذایی با شدت بیشتری بالا خواهد رفت که تولیدات صنعتی و کشاورزی و دامی نیز با افزایش قیمت قابل توجه مواجه خواهند شد. نه تنها تولید تخم مرغ که شیر، ماست، انواع گوشت نیز به نهادههای دامی وارداتی وابسته است.
فرودستان که دیر زمانی است گوشت را به ندرت بر سر سفرههای خود میبیننند و عامه مردم توان تحمل در برابر امواج گرانیهای در پیش رو که با افزایش بهای قیمتهای دیگر و اقلام انرژی تشدید خواهد شد را ندارند… که این موضوع در ذات خود بحرانزا و بس پر مخاطره است.
نحلههای فکری و رسانهای نئولیبرالیسم که در اتحاد با تکنوکراتهای رانتی بیش از شش ماه است فتوای گرانی را صادر میکنند، این قدر از واقعیتهای اقتصاد ایران دور افتادهاند که شروع به انتقاد از کنترل قیمت اقلام کلیدی کردهاند. آنها از پرتو کسب منافع ریز و درشت حاصله از مناسبات رانتی تا حدی از عامه مردم و گرفتاریهای آنها غافل شدهاند که حتی حاضر نیستند قبول کنند پس از سی سال فشار مستمر به مردم، در حال حاضر میلیونها فقیر یا بیکار وجود دارند که تخم مرغ تنها رنگین کننده سفره آنها است و دیگر تاب و توانی برای تحمل امواج جدید گرانی را ندارند.
همگرایی روند افزایش بهای تخم مرغ با بهای نهادههای دامی وارداتی
افزایش بهای تخم مرغ نتیجه مستقیم افزایش نرخ ارز است.