افزایش بودجه مسکن با تفکیک وزارت راه و شهرسازی
بودجه بخش عمرانی کشور در لایحه بودجه سال 97 بسیار کاهش پیدا کرده است، به طوری که بودجه عمرانی در سال گذشته حدود 71 هزار میلیارد تومان بوده است اما برای سال 97 حدود 48 هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است.
یوناتن بت کلیا عضو کمیسیون عمران مجلس در روزنامه تجارت نوشت: با توجه به سوابق گذشته هیچ زمان بودجه بخش عمرانی به صورت کامل پرداخت نشده است و شرایط برای بودجه بخش مسکن هم به همین صورت بوده است.
چنانچه دولت خواهان حل مشکل تامین مسکن مردم است به عبارتی علاقهمند به ایجاد مسکن برای مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه است باید توجه ویژهای به بخش مسکن داشته باشد و بخش مسکن را در اولویت اصلی برنامههای خود قرار دهد، زیرا هر سرپرست خانواری برای اسکان خانواده خود نیاز به سرپناهی است به همین جهت حل مسئله مسکن به صورت کامل بسیار ضرورت دارد.
در بیشتر کشورهای توسعه یافته دنیا از جمله چین ساخت واحدهای مسکونی 40 تا 70 متر رونق دارد، اما در ایران همچنان ساخت خانههای متراژ بالا و به عبارتی تجمل گرایی رونق دارد.
به عبارتی در بیشتر کشورهای توسعه یافته دنیا مردم آن کشورها به دنبال سرپناهی برای زندگی هستند، لذا دولت آن کشورها اقدام به ساخت واحدهای مسکونی متراژ پایین کرده است، اما در ایران هنوز سرمایهگذاران و سازندگان به دنبال کسب مجوز برای ساخت واحدهای مسکونی با متراژ بیش از 120 متر هستند که با توجه به پایین بودن قدرت خرید مردم اینگونه واحدهای مسکونی خریداری ندارد.
متاسفانه در ایران ساخت خانههای نقلی از بین رفته است و بسیاری از افراد سودجو که در ساختوساز فعالتر از دولت هستند، واحدهای مسکونی متراژ بالا میسازند و این واحدهای مسکونی را خالی از سکنه به منظور افزایش تصاعدی قیمت مسکن نگهداری میکنند.
متاسفانه در کشور حجم بافتهای فرسوده بسیار زیاداست و چنانچه بافتهای فرسوده شهری تخریب شوند و در آن مناطق سرپناهامنی برای مردم ساخته شود این اقدام خود میتواند باعث حل مشکل تامین مسکن مردم شود.
امیدوارم وزارت راه و شهرسازی هرچه سریعتر از هم تفکیک شوند و وزارتخانه مستقلی تحت عنوان وزارت مسکن بتواند مشکل تامین مسکن مردم را حل کند. تا امروز عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی زحمات بیشماری برای بخش راه و مسکن کشیدهاست، اما تاکنون نتیجهای حاصل نشده است زیرا هر کدام از این حوزهها یعنی هم راه و هم مسکن کار و فعالیت خاص به خود را میطلبد، لذا حل مشکل تامین مسکن مردم خود نیازمند به وزارت مستقلی است.
در حال حاضر برخی مدیران وزارت راه وشهرسازی در شهرها و استانها تخصص کافی و کارشناسانه در حوزه راه دارند، اما به بخش مسکن ورود پیدا کردهاند که این امر خود نیز مشکل اساسی است، لذا باید هر چه سریعتر وزارت راه و شهرسازی از یکدیگر تفکیک شوند که این امر خواسته یا نخواسته راهگشایی برای حل مشکل تامین مسکن مردم خواهد بود.
همچنین هر چقدر بودجه بخش مسکن در لایحه بودجه سال 97 افزایش پیدا کند باعث خروج بخش مسکن از رکود و حل مشکل تامین مسکن اقشار کم درآمد جامعه خواهد شد.