بهمن اقتصادی نزدیک است اگر...
مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، موجب شده تا همچنان گروههای ذینفوذ با حمایت دولتهای بورکرات و قوانین و منابع طبیعی و خام در اقتصاد ایران جولان دهند. این گروهها که از آنها رانتخوار نیز یاد میکنند، با ایجاد فضایی مناسب در راستای تحکیم سلطه خود بر اقتصاد هر روز گام بر میدارند.
ایلیا پیرولی، روزنامهنگار؛ در سرمقاله روزنامه تجارت نوشته است: این گروهها در حقیقت 28 سال پیش برپایه لقاح مصنوعی سیاستهای ناکارآمد تعدیل اقتصادی و آزادسازی تجاری به وجود آمدند. بعد از آن مصیبت اقتصاد ایران شروع شد، به گونهای که همه سیاستها ابتدا باید از فیلتر این گروههای بانفوذ عبور داده میشد. سیاستهایی که به ظاهر برای توسعه کشور و کاهش نابرابری اجتماعی تدوین میشد، اما در اصل همه آنها در خدمت این گروهها برای افزایش روز افزون سلطه خود استفاه شد.
آنها با استفاده از این سلطه، گسترش توسعه غیرمولد را در دستور کار خود قرار دادند.
آنها آنچنان پیش رفتند که اقتصاد کشور را نه تنها به در اختیار خود قرار دادند بلکه تولید را کیش و مات کردند.و دولتها نیز همچنان سیاستهای خود را بر اساس برنامههای این گروهها تدوین کرده و میکنند.
حالا گروهی منتقد بر این عقیدهاند که اگر قرار است اقتصاد نجات یابد، باید دولت فعلی بازنگری کلی در سیاستهای اقتصادی خود به عمل آورد و در اولین گام، از گسترش روز افزون سیاه زخم فساد و رانت جلوگیری کرده و در مرحله بعد آن را به طور کلی از اقتصاد کشور بزداید.
این امر محقق نمیشود مگر اینکه شیوههای اقتصادی کشور دگرگون شود. شیوههایی که بر اصلاحات ساختاری مقدم هستند.
دولت باید از هرگونه سیاست پوپولیستی گونه پرهیز کرده و همه ساختارهای رانتی و ضد رقابتی را از پیکره اقتصاد کشور ریشهکن کند.
مردمیسازی اقتصاد از دیگر اقدامهای بعدی دولت باید باشد، چرا که در گذشته ایجاد انحصارگرایی باعث شد تا مردمی کردن اقتصاد عملا به حاشیه رانده شود و از دل این موضوع رانتهای جدید با روشهای متفاوتی ایجاد شود.
در حال حاضر آنچه مشاهده میشود، تداوم همان سیاستها اما با الگویی متفاوت است. این موضوع بهمن اقتصادی را روز به روز نزدیکتر میکند.