نگاه جدید مدیریت شهری، امید به رونق بازار
شهردار تهران به تازگی اعلام کرده است که مناطق تهران نباید عوارض یکسانی بپردازند.
مهدی رضاییفر-کارشناس مالی شهرداری تهران در جهان اقتصاد نوشت: این رویکرد آقای نجفی نشان میدهد که نگاه عادلانهای به مدیریت شهر تهران دارند و همین دیدگاه میتواند در آینده به عدالت محوری پایتخت کمک شایانی کند.
یکی از مشکلاتی که در اداره کشور وجود دارد و بسیاری از مردم نیز به آن گلهمند هستند، نگاه ظاهری یکسان به اقشار جامعه است در صورتی که اگر در باطن آن جستوجو کنیم چیزی برخلاف آن را مشاهده میکنیم. تفکری که به نظر میرسد کاملا درست و منطقی است.
اگر بخواهیم از جنبه اقتصادی به قضیه نگاه کنیم باید این سوال را مطرح کنیم که چرا مغازهای بیست متری در منطقه یک عوارضی تقریبا یکسان با یک مغازه با همان متراژ در جنوب شهر تهران میپردازد؟ آیا درآمدی که از فروش اجناس در مغازه بالای شهر تهران به دست میآید، با درآمد مناطق جنوب شهر یکسان است؟
گرچه از حق نگذریم این نکته را هم باید اضافه کنیم، پولی که بابت اجاره مغازه در بالای شهر پرداخت میشود قابل مقایسه با پایین شهر نیست اما این را هم باید در نظر گرفت که قدرت خرید در مناطق شمال شهر بالاتر از مناطق جنوب شهر است.
نکته بسیار مهمی که این روزها در کشور وجود دارد مسائل و شرایط اقتصادی است. اگر به کلان شهری مانند تهران دقیق نگاهی بیندازیم مغازههای خالی را خواهیم دید که در سالهای گذشته افرادی در آن کسب روزی میکردند.
اگر پای صحبتهای کسبه شهر بنشینیم متوجه خواهیم شد که مالیاتها و عوارض سنگین و چند مشکل دیگر باعث شده تا بسیاری از شرایط ناراضی باشند.
عدم مدیریت در اخذ مالیات و عوارض سبب شده تا بسیاری بستن مغازه خود را به باز نگه داشتن آن ترجیح دهند.
به عنوان مثال میتوان این موضوع را بیان کرد که در بخشهایی از مناطق ۱۲ که بازار تهران نیز در آن قرار دارد تردد و رونق چندانی در آن وجود ندارد و فقط به این خاطر که نام بازار را یدک میکشند باید متحمل عوارض و مالیاتهای یکسان با بخشهای پر رونق باشند و این مسئله به دور از عدالت در جمهوری اسلامی است.
نگاه آقای نجفی میتواند بسیاری را به آینده نه چندان دور امیدوار کند که شاید مدیریت شهر تهران بتواند بخشهایی از مشکلات اقتصادی را، هر چند به ظاهر اندک حل کند و شاهد آن باشیم که مشکلاتی که باعث شده است مغازههایی بسته که چهره شهر را هم زشت کرده است، باز شوند تا خانوادههایی بسیاری بتوانند از آن کسب روزی کنند و این رویکرد در سایر شهرها نیز اجرا شود. گرچه عملی شدن آن در سراسر کشور لازمه مدیریتی صحیح است.