لزوم تغییر نگاه مدیریت به مشکل دستفروشی
دستفروشی یکی از معضلات این روزهای کلان شهرهاست.
مهدی رضایی فر- کارشناس مالی شهرداری تهران در جهان اقتصاد نوشت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور نمی توان آنها را تحت فشار قرار داد.
گرچه از طرفی باید توجه کرد که بیاهمیت بودن به این قشر از جامعه و نبود مدیریت و نظارت بر فعالیت آنها باعث میشود که این نوع فعالیت قارچ گونه در جامعه رشد کند و از نظر اقتصادی به بسیاری از کسانیکه صاحب سرقفلی مغازهای هستند و در آن به فعالیتی مشغولند، آسیب ببینند.
چند سال پیش در پانزده خرداد، دستفروشی کارد را به استخوان کسبه بازار بزرگ تهران رسانده بود. تا جاییکه مردم برای عبور و مرور عادی خود دچار مشکل شده بودند. گرچه برخی از مردم معتقد بودند که وجود دستفروش در بازار به سود کسبه نیز هست اما نتایج و اعتراض شاغلین مغازههای پانزده خرداد این ادعا را رد میکرد.
دستفروشی در بازار بزرگ تهران و برخی از معابر پر تردد مانند چهارراه ولیعصر باعث شده بود تا افراد عموما بیکار به بساط گستری گرایش پیدا کنند.
نیاز است که این مسئله چند زاویه بررسی شود. شاید عدهای معتقد باشند که باید با این گروه از افراد سخت برخورد کرد و اجازه نداد که چنین رفتاری در سطح جامعه گسترش پیدا کند.
چنین فعالیتهایی باعث مزاحمت برای مردم و کسبه منطقه خواهد شد و کسانی که شغل دستفروشی را انتخاب کردند از پرداختن مالیات، آب و برق و موارد این چنینی معاف هستند و همین امر سبب میشود تا کالای آنها بسیار ارزانتر از اجناس مغازه قیمتگذاری شود و طبیعتا گرایش غالب مردم به خریدن اجناس ارزان قیمت است.
اما دیدگاه دیگر در خصوص بساط گسترها، دیدگاه متفاوتتری است. حامیان این دیدگاه معتقدند سرکوب افرادی که مشغول دستفروشی هستند آسیبهای اجتماعی جبران ناپذیری را برای جامعه خواهد داشت.
اگر بخواهیم به این موضوع دقیقتر نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که نظر دیدگاه دوم بسیار هوشمندانهتر است. کسانی که در سن جوانی مشغول به کار نباشند، میتوانند مشکلاتی را برای جامعه به وجود بیاورند. اما منصفانهتر این است که نظر گروه اول را نیز برای تحلیل در نظر بگیریم.
شاید بهترین راه ساماندهی این گروه از افراد باشد. به نظر میرسد که مدیریت شهرداری کلان شهرها به این نتیجه رسیدهاند که سرکوب دستفروشان کار مناسبی نیست و از طرفی دیگر متوجه شدهاند که برای این گروه از افراد باید اشتغالزایی با مدیریتی درست در سطح شهر ایجاد کرد.
ولی نکته قابل توجه اینجاست که مدیریت آنها، اگر صحیح نباشد مشکلات را بیشتر از گذشته خواهد کرد.
این روزها شاهد این هستیم که شرایطی در سالنهای چند ایستگاه مترو قرار داده شده و عدهای در آن مشغول به کار هستند.
این راه در نگاه اول تحقق ساماندهی بساط گستری است اما باید به این نکته نیز توجه کرد که هر مکانی می تواند برای هر چنین مشکلی انتخاب شود یا خیر؟
به نظر میرسد که برای حل آن باید مواردی از قبیل زیبایی شهر و فاکتورهای دیگر را نیز در نظر گرفت.