تعاونیها مسیر اعتدال برای تحقق توسعه پایدارند
اهداف سیاستهای توسعهای، قبل ازهرچیز معطوف به افزایش تولید داخلی و ملی است و به همین جهت، هرنوع اقدامی که درچارچوب برنامههای توسعه اقتصادی انجام شود، باید متوجه نیل به این اهداف باشد.
علی ربیعی- وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جهان اقتصاد نوشت: در عصر ما، تعاون، یک اهرم مناسب برای توسعه اقتصادی است که میتواند همگام با سیاستهای دولت، در بهبود شرایط زندگی،کار، تولید و ارتقاء سطح درآمد و وضعیت اجتماعی مردم مؤثر باشد.
فقرزدایى، اشتغال مولد، یکپار’چگی اجتماعى، تقویت کارآفرینى، تمرکز سرمایههای کوچک در قالب سرمایههای متوسط و کلان بخشى از اهداف شکل گیری بخش تعاون است. بنابراین تعاونیها در کشور ما، بدیل مناسبی برای گریز از کاستیها و نقصانهای موجود اقتصادی و اجتماعی است و قاعدتاً نقش کنونی آن در فرآیند توسعه کشور بایستی باز تعریف شود.
به نظر میرسد یکی ازمهمترین معضلات ما ایجاد اشتغال است و از سویی منابع مالی لازم برای سرمایهگذاری و نیل به رشد ۸ درصد در اختیار نیست. تعاونیها و بویژه تعاونیهای تولیدی، خدماتی و کشاورزی درچنین شرایطی میتوانند با استفاده از تجمیع سرمایههای اندک، حمایت و تسهیلات دولتی، فرآیند تولید و رشد اقتصادی را شتاب بخشیده،تاحدودی مشکل اشتغال را مرتفع کنند.
رفع فقر و محرومیت در جامعه باید در قالب تعاون هدفگذاری شود؛ به جای سرمایهگذاریهای بزرگ باید از مشارکت عمومی جامعه توسط تعاونیها بهرهمند شد. برای رفع فقر و افزایش رفاه، به ساماندهی جوامع محلی نیازداریم و تعاونیها فرصت بیمانندی برای ایجاد عدالت اجتماعی در اختیار میدهد و باید در این راستا جامعه محلی جهت توزیع متوازن ثروت، پای کار بیاید و امور در قالب فعالیتهای اجتماع محور پیگیری شود. معتقدم تعاونیها کارآمدترین راهکار برای کاهش فقر مطلق محسوب میشوند. رفع فقر مطلق یکی از اهداف اصلی دولت است که با بکارگیری تعاونیها میتواند به این مهم دست یابد.
جامعهای که به دنبال توزیع عدالت و از بین بردن نابرابری است باید در سیاستهای کلان خود از تعاون یاری بگیرد. یکی از برنامههای مهم دولت در این خصوص رفع نابرابریهای منطقهای به مثابه رنج دیرین جامعه ایران است که تاکنون علی رغم اجرای برنامههای متعدد توسعه ای، موفق به کاهش این چالش اساسی نشده است. با توجه به نقش ممتاز تعاونیها در افزایش فرصتهای برابر و کاهش نابرابریها باید جنبش عظیمی راه بیاندازیم و چشم انداز «بیاییم تعاون را باور کنیم» را محور برنامههای خود قرار دهیم.
تجربه جهانی، بر لزوم مشارکت مردم در اقتصاد تاکید دارد. به طوری که با جهانی شدن اقتصاد، نقش مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود بیش از گذشته نمود پیدا می کند. یکی از مهمترین برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشویق جامعه به مشارکت در امور اقتصادی است تا با ترویج روشهای تعاونی دربین بیکاران جویای کار و فاقد سرمایه و امکانات، آنان را به ایجاد تشکلهای تعاونی و اشتغالزا هدایت نماید.
قاعدتاً ما در بخش تعاون نیازمند بازتعریف منظومه معرفتی خود و تجدید نظر در ساز وکارهای آموزشی و ترویجی خودمان می باشیم. طبیعی است که تحولات در عرصه های مختلف ایجاب می نماید تا آگاهی و تخصص به روزتری کسب نموده و با همکاری و تشریک مساعی سازنده درسطح بین المللی نقش مهم تعاون درفرایند توسعه بیش از پیش مورد امعان نظر قرار گیرد.
بر این باور هستیم که تعاونی ها مسیر اعتدال برای تحقق توسعه پایدار و معنیدار کردن مشارکت عمومی در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی است. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت تدبیر و امید، اعتقاد راسخ به توانمندی تعاونیها نسبت به اجرای برنامههای کاهش فقر و تعمیم عدالت اجتماعی، ارتقاء سطح رفاه گروههای اجتماعی و همچنین دستیابی آنها به منافع اقتصادی و اجتماعی داشته و این سیاست را در ادامه مسیر خود در دولت دوازدهم نیز دنبال خواهد نمود.
من معتقدم راههای جدید و ایده های جدید برای رفع فقر پیدا کنیم. کار مشترک همراه با احترام به اصل تعاون را ضرورتاً باید افزایش دهیم. همچنین درکنار گفت وگوهای اجتماعی پیرامون تعاون، شعار«با تعاون کار ایجاد میکنیم تا به رفاه برسیم» نیز به عنوان شعار کلیدی وزارتخانه را طی دولت دوازدهم نیز دنبال خواهیم کرد.