درسهای انتخابات و امید شفافیت
بر خلاف کلان شهرهایی مثل تهران و مشهد، که در خصوص جلسات غیر رسمی خود و انتخاب شهردار شفاف عمل کردهاند مردم از تصمیمات آنها و روند رسیدن به این تصمیمات مطلع خواهند شد، شورای شهر تبریز تا اینجا شفاف عمل نکرده است.
جهان اقتصاد نوشت: الگوی انتخاب شهردار در شهرهای هم قواره تبریز مثل تهران و اصفهان و مشهد و شیراز میتواند میتواند برای کسانی که از لیست امید به شورای شهر راه یافتهاند، نمونه و معیاری برای سیاست ورزی اصلاح طلبانه باشد.
اگر انتخاب رییس شورا و خصوصا شهردار تبریز با وجود طیف بندی بین منتخبین شورا با اجماع حاصل پیام مثبتی به شهروندان تبریزی است و هم کارکرد مثبت و مناسب برای تبریز آینده بر آن متصور است.
البته ساختار سیاسی و اجتماعی جامعه و تعلق منتخبین به طیفهای سیاسی و اجتماعی موجود آن ایده آل رییس و شهردار اجماعی را دور از ذهن کرده است.
اما از طرفی اصلاح طلبان که اکثریت متناسبی را در شورای پنجم تبریز در دست دارند و این انتظار درست است که بر مبنای نیازشهری و خواستههای شهروندان شفافیت بیشتری در رفتار خود داشته باشند. مردمی که به لیست امید اعتماد کردند و فعالان سیاسی که با سرمایه اجتماعی وارد کارزار شدند و رقیبانی که از پشتوانههای مالی و لجستیکی برخوردار بودند و در ادوار متعدد و سالیان طولانی بر شورا و شهرداری جلوس کرده بودند را کنار زدند.
انتخاب شهردار تبریز تاثیر زیادی در سپهر سیاسی ایران دارد. هرچند بیشتر شهردارن تبریز علی رغم حضور در انتخاباتهای اداوار گذشته مجلس به توفیقی دست نیافتهاند ولی همیشه از آن مقام گوشهٔ چشمی به مناصب بالاتر داشتهاند.
شورای شهر تبریز در سالیان گذشته با وجود طیفی از اصلاح طلبان هیچ وقت خوی و صبغهٔ اصلاح طلبانه نداشته است. خصوصا در ادوار اخیر بازنشستگان نظامی در شورای شهر اکثریت داشته و در شهرداری و مناطق آن حضور چشمگیری داشتهاند. با این حال جنبش اجتماعی شروع شده از سال ۱۳۹۲ و راه یافتن برخی از اعضای لیست امید در انتخابات مجلس در سال ۱۳۹۴ بالاخره شورای شهر تبریز را هم دستخوش تغییر کرده است.
هرچند جنبش اجتماعی مد نظر نتوانست مانند تهران و سایر کلان شهرها با جمعیت میلیونی، لیست امید را تماما روانه شورای شهر تبریز کند اما با انتخاب ۸ نفر از این لیست که متکی بر اراده و آگاهانه بوده است، اکثریت شورا را به دست آورد. این انتخاب لیستی زمانی به نتیجه رسیده که هم طیف مقابل اصلاح طلبان منسجم وارد عمل شده بودند و هم عدهای با ارقام هنگفت و مذمت سیاست خیابانهای تبریز را با تبلیغات رنگارنگ پر کرده بودند.
این عمل ارادی و آگاهانه از گذشته این سرزمین برخاسته و انباشت تجارب با وجود انقطاعهای زیاد به این منجر شده، تغییرات مد نظر جامعه از مسیر حرکات انفرادی و شعارهای عام پسندانه نخواهد گذشت. انتخابات اخیر تبریز و نوع انتخابی که مردم تبریزدر در دو انتخابات گذشته داشتهاند تاثیرگذاری عنصر آگاهی در انتخاب را ثابت میکند.
نتایج انتخابات اخیر نشان داده، اگر اصلاح طلبان به دوعنصر اجماع سیاسی و اعتماد اجتماعی باور داشته باشند، محلی برای کسانی که با مشارکت حداقلی و بند بازی سیاسی به مصادر انتخابی رسیدهاند باقی نخواهد ماند و واضح است دو عنصر پیش گفته با تصمیمات انفرادی و غرور و تکبر آسیب پذیر است.
با رجوع به پیشینه بررسی افراد در شورای هماهنگی اصلاح طلبان چه بسا با موارد قابل انتقادی روبرو شویم. این موارد در ظرف زمانی خود قابل بررسی بودند ولی در شرایط حاضر رجعت دوباره به آن دوران صرفا به اتلاف انرژی و دور شدن از واقعیتهای امروزی منجر خواهد شد.
واقعیتهای امروزی با اتخاذ تصمیمات درست پوشش دهنده ضعفهای احتمالی انتخاب افراد در کوران بررسیها خواهد بود. در شرایط فعلی گفتگوی دائم اصلاح طلبان در قالب احزاب و شورای اصلاح طلبان و شخصیت تاثیر گذار با منتخبین لیست امید و همراهی و هم گامی با آنها در جهت رسیدن به شهرداری واجد شرایط مهم و ضروری است.
تجارب این چند ماهه نشان داده هر وقت منتخبین لیست امید درشورای شهر تبریز به نظرات اصلاح طلبان توجه داشتهاند و همچنین اصلاح طلبان در قالب احزاب و شخصیتهای سیاسی فعالانه با مسایل شهر و شورای منجم برخورد کردهاند بارقههای امید در اذهان طرفین روشن شده است.
در روزهای اخیر اصلاح طلبان کلان شهرهای دیگر پالسهای مثبتی در انتخاب شهرداران اصلاح طلب و انعکاس شفاف اخبار به افکار عمومی دادهاند . امید است همچنان که در روزهای اخیر خبرهای امید بخشی از فعالیت نهادهای مدنی و سیاسی در همراهی با اصلاح طلبان شورای پنجم مخابره شده، همچنان روندهای اصلاح طلبانه در کلیت شورای شهر تبریز ادامه داشته باشد.
محمد پورحسن- فعال سیاسی اصلاح طلب