استیضاح دولت به جای مناظره
میراث دولت دهم بهانه محاکمه روحانی توسط اصواگرایان
دور دوم مناظره نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی برگزارشد که شدت حملات به دولت از سوی نامزدهای منتسب به طیف اصولگرا شدت گرفت و ایشان به جای ارائه برنامه خود و نقد برنامههای دیگر نامزدها، مناظره را به صحن استیضاح دولت یازدهم تبدیل کردند.
جهان اقتصاد نوشت: در حالی که مناظره تعریف مشخصی دارد و برای مناظرههایی که قرار شدهاست برای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری برگزار شود، برنامه مشخصی از پیش تعیین شدهبود، انتظار میرفت که مناظرهها پیرامون موضوعات تعیین شده پیش رود.
اما متاسفانه نامزدهای منتسب به طیف اصولگرا که تأکید مؤکد بر اخلاقمداری دارند، مناظره را از مسیر خود خارج کرده و به جای ارائه برنامه و نقد برنامه دیگران، دولت یازدهم و عملکرد آن را مورد حمله قراردادند.
محمدباقر قالیباف، سیدمصطفی میرسلیم و سیدابراهیم بزرگی، نامزدهایی که خط و مشی اصولگرایی دارند بار دیگر در مناظرات روز گذشته، بیتوجه به موضوعی که باید در خصوص آن ارائه برنامه میکردند و همچنین نقدی که باید بر برنامه دیگر نامزدها ارائه میدادند، تقریبا تمام وقتی که در اختیار داشتند را به سؤال از رئیس جمهور پرداختند.
نکته قابل توجه اینکه ایشان بیتوجه به اینکه چه کسی به عنوان ارائه دهنده برنامه در جایگاه قرارگرفتهاست، سخنان خود را خطاب به حجتالاسلام روحانی مطرح میکردند و برای تأکید بیشتر در میان سخنان خود چندباره نام آقای روحانی را به زبان میآوردند.
در چنین شرایطی شاید بهتر باشد، ستاد انتخابات کشور باید نام برنامه مناظره را تغییر و عنوان استیضاح انتخاباتی دولت را برای آن جایگزین کند.
نکته قابل توجه دیگر در جریان مناظرات، چگونگی انتخاب محتوا و طراحی سؤالات است که همگی پیرامون وظایف دولت است و این در حالی است که در میان ۶ نامزد حاضر در رقابتهای انتخاباتی حسن روحانی و اسحاق جهانگیری رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهوری هستند و جریان مناظره به دیگر نامزدها اجازه میدهد با بررسی عملکرد دولت ایشان را مورد نقد قراردهند.
در واقع طراحی سؤالها با محوریت دولت یعنی نمره دادن به عملکرد حسن روحانی و اسحاق جهانگیری، در حالیکه دیگر نامزدها عملکردی در این حوزه نداشته و نمیتوان به دیکته نوشته نشده نمره داد.
در حالیکه نامزدهای اصولگرای حاضر در جریان رقابتهای انتخاباتی در مشاغل و پستهای دیگری خدمت کردهاند، شاید بهتر بود به جای طرح سؤال پیرامون وظایف و عملکرد دولت، کارنامه نامزدها در هر پست و سمتی که بودهاند مورد بررسی قرارمیگرفت و توان مدیریتی افراد مورد بررسی و سؤال قرار میگرفت.
متأسفانه شرایط حاکم بر مناظرهها به گونهای است که سه نامزد منتسب به طیف اصولگرا عملکرد دولت در حوزهها مختلف را بدون اشاره به پیشینه آن مورد نقد قرار می دهند و دولت یازدهم را متهم میکنند که مقصر ضعفها و کمبودها است، حال آنکه قریب به اتفاق کارشناسان، صاحبنظران و عموم مردم کشور میدانند که دولتهای نهم و دهم عامل اصلی مشکلات کشور بودهاند.
دولتی که رئیس جمهور آن منتخب و مورد حمایت جناح اصولگرا بوده و در زمان فعالیتش، مورد حمایت و تأیید نامزدهای اصولگرای حاضر در این دوره انتخابات بودهاست، اما امروز که باید پاسخگوی ضعفها و اشتباهات کابینهای باشند که مورد حمایتشان بوده، به طور کلی آن دولت را نفی میکنند.
اگرچه ایشان به طور کلی نزدیکی و حمایت از دولتهای نهم و دهم را تکذیب میکنند، اما در واقعیت به گونهای دیگر است و در حلقه نزدیکان و در جمع مسؤلان ستادهای انتخاباتی ایشان، چهرههای شناخته شده دولتهای نهم و دهم حضور فعال دارند.
حال آنکه ایشان با علم به اینکه مشکلات موجود ریشه در عملکرد دولت اصولگرای همسو با ایشان دارد، برای سرباز زدن از پاسخگویی، دولتهای نهم و دهم و رئیس آنرا نفی و خود را منتقد آن معرفی میکنند و جالب آنکه دولت یازدهم را به دلیل آنچه میراث دولت قلی بوده مورد انتقاد قرار می دهند.
علی شفائی