یافتن مقصران پلاسکو، عامل پیشگیری از تکرار فاجعه
ریزش غم انگیز ساختمان تجاری پنجاه و چهار ساله “پلاسکو” در تهران، شوک بزرگی به قامت لزلهای بم داشت .
به گزارش ایلنا روزنامه جهان اقتصاد نوشت. شاید پس از فاجعه بم این اولین بار است که اینگونه ایران از حادثه ای تکان می خورد. چندین روز است که هیچ خبری غیر از فاجعه چهار راه استانبول خریدار ندارد. حتی آغاز عصر ترامپ نیز نتوانست کوچکترین تاثیری در کاهش توجه افکار عمومی ایران به این واقعه تلخ داشته باشد. پس از فاجعه افکار عمومی بیش از هر چیز نگران آینده است، نگران ریزشهای تازه است، نگران ویرانیهای قریبالوقوع است.
حادثه تلخ پلاسکو در بعد اجتماعی آن از همان ساعات اولیه مورد توجه قرار گرفت. افکار عمومی و رسانهها به وضعیت کارگران، فروشندهها و مردمی که احتمالا در داخل مجموعه پلاسکو بودند توجه نشان دادند. آنها نگران ابعاد انسانی ماجرا بودند. اخبار مختلفی در ساعات اولیه آتش سوزی و پس از آن ریزش ساختمان درباره محبوس شدگان و جاماندگان زیر آوار منتشر شد.
پس از حادثه پلاسکو اظهار نظرهای مختلفی درباره ماجرا، تحلیل و بررسی ابعاد آن صورت گرفت. یک سوال غالب بود “مقصر کیست؟” در همان آغاز کار نوک پیکان حملات در پاسخ به این سوال اساسی به سوی شهرداری تهران رفت. اینکه چرا شهرداری تهران اجازه فعالیت در ساختمانی با این سطح از مقاومت را داده است؟ اینکه چرا هشدارها پیگیری نشده است؟ چرا ساختمان پلمپ نشده است و … دهها سوال دیگر که تاکنون بیجواب مانده است، در این بین حضور دیرهنگام شهردار در میدان حادثه به خاطر سفر او به قم بر دامنه بحثها اضافه کرد. در شبکههای اجتماعی توئیتر و فیس بوک انتقادات شدیدی به محمد باقر قالیباف شد. عدهای خواهان استعفای او شدند. عدهای هم خواهان پاسخگویی او.
با این حال قالیباف با ناتمام گذاشتن سفرش به قم به میدان حادثه آمد و تعبیر سخنگوی شهرداری تهران “فرماندهی میدان” را بر عهده گرفت. او در اولین تصویر با بیسیمی کنار رییس پلیس تهران در محل ساختمان پلاسکو دیده شد.
یازده روز از حادثه پلاسکو میگذرد و آتش نه تنها به جان این ساختمان بلکه جان انسانهایی را گرفت که خدمت به خلق را سر لوحه خودشان قرار داده بودند. سالهاست که آتش نشانان از نبود امکانات و زیر ساختهای لازم گلایه میکنند و کسی هم نیست که پاسخگو آنان باشد!
بعداز حادثه پلاسکو نهادها و ارگانهای مختلف سعی کردند قصور را بر گردن یکدیگر بیندازند و دستان خود از این حادثه خونین پاک بیرون بکشند. از نخستین دقایق حادثه این سؤال برای مردم پیش آمد که چه کسی باید مسئولیت را برعهده بگیرد و پاسخگوی آسیب دیدهگان این سانحه باشد و رئیس جمهوری و رئیس مجلس هردو خواستار رسیدگی به فاجعه شدند و اعضای شورای شهر نیز سخن از تشکیل کمیته حقیقت یاب راندند .
بر طبق قانون سازمان آتش نشانی و تامین امکانات آن و همچنین پرداختن به ایمنسازی ساختمانها بر عهده شهرداری است، پس اولین نگاههای انتقادآمیز متوجه ساختمان شهرداری و در راس آن شهردار تهران بود. به همین دلیل امروز لزوم پاسخگو بودن شهردار بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
شهرداری تهران در چند ماه اخیر درگیر طرح تحقیق و تفحص بر سر ماجرای املاک نجومی و تخفیفهای نجومی است حال سوال این پیش میآید، آیا موضوع ساختمان پلاسکو به تحقیق و تفحص به جریان افتاده اضافه خواهد شد یا خیر باید منتظر ماند.
رئیس جمهوری که از ابتدای حادثه مراجع ذیربط را ملزم به رسیدگی و پیگیری کرده است، روز گذشته با هدف اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از وقوع حوادث مشابه ساختمان پلاسکو و تقویت توان کشور در مدیریت بحران؛ در حکمی محمد تقی احمدی رییس دانشگاه تربیت مدرس را به ریاست “هیأت ویژه گزارش ملّی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو” منصوب و از وی خواست تا ظرف دو ماه «گزارش ملّی» این حادثه را جهت اطلاع مردم شریف ایران منتشر کند. در همین رابطه خبرنگار جهان اقتصاد با زهرا ساعی نماینده مجلس گفت و گویی انجام داده است که در ادامه میخوانید.
این عضو کمیسیون مجلس با بیان اینکه مقصران حادثه پلاسکو مشخص هستند گفت: افرادی در این حادثه آسیب دیدهاند، عده ای جان و برخی دیگر داراییهای خود را از دست دادهاند دستگاههای ذیصلاح و متولی باید پیگیری و رسیدگیهای لازم را انجام دهند.
او افزود: ضعف در تجهیزات و یا نبود امکانات لازم و تکنولوژیهای پیشرفته باعث کسترش ابعاد حادثه شد و علیرغم تلاشهای بیدریغ آتش نشانان و امدادگران روند آوار برداری و سایر موارد به کندی پیشرفت و همینطور مدیریت در این حادثه نشان داد که ما ضعفهای زیادی داریم که باید برطرف شود.
نماینده مردم تبریز با اشاره به حضور رئیس جمهوری در محل حادثه و بازدید وی از چگونگی انجام مراحل امداد، عنوان کرد: بلافاصله بعداز حادثه شاهد بودیم رئیس جمهور، استاندار و وزرای دیربط دیگر در محل حادثه حضور پیدا کردند و خواستار رسیدگی هرچه سریعتر به آسیب دیدگان حادثه شدند، همین بودن نشان میدهد که چقدر جان و مال مردم برای دولت اهمیت دارد.
او ادامه داد: روز گذشته نیز شاهد بودیم رئیس جمهوری طی حکمی هیأتی را برای رسیدگی به حادثه پلاسکو منصوب کردند و همین طور در دستور کار دولت قرار داده عاملان و مقصران آن را مشخص کنند.
ساعی تأکید کرد: بافت فرسوده معضلی است که ما در شهرهایی مانند تهران با آن روبهرو هستیم که اگر امروز فکری برای آنها نکنیم فردا با فاجعهای بدتر از پلاسکو مواجه خواهیم شد.
او ادامه داد: نکته دیگر پیشگیری که بسیار مهم است و پلاسکو تلنگری بود برای مسئولین و متولیان بود که دستگاههای اجرایی باید به آن توجه کنند. پیشگیری باعث می شود تا شاهد چینین اتفاقاتی نباشیم.
نماینده مردم تبریز با بیان اینکه دولت یازدهم اقدامات مفیدی در احیای بافتهای فرسود انجام داده است،اظهار کرد: دولت به همراه بخش خصوصی کارهای مفیدی را برای بافتهای فرسوده انجام داده است که با نظارت سیستماتیک میتوانیم شاهد تحولاتی باشیم.