خبرگزاری کار ایران

کار‌شناسان علت واقعی ابتلا به این بیماری را نمی‌دانند

کار‌شناسان علت واقعی ابتلا به این بیماری را نمی‌دانند اما اتفاق نظر دارند که برخی عوامل از جمله استرس می‌توانند باعث بروز علائم آن شوند. هر چند پیشگیری کامل از استرس ناممکن است اما برخی اقدامات می‌توانند در این زمینه کمک کننده باشند.

به گزارش ایلنا به نقل از ایرنا، استرس آسیب زیادی به بدن انسان وارد می‌کند و موجب ابتلا به بیماری‌ها و عارضه‌هایی مانند سندرم روده تحریک پذیر، تعریق بیش از حد، دندان قروچه و ریزش مو می‌شود.

استرس باعث می‌شود که سردرد‌ها مکرر‌تر و خواب شبانه دشوار‌تر شود؛ استرس حتی مانع از عملکرد خوب دستگاه گوارش می‌شود.

به گزارش روزنامه دیلی میل، در این گزارش کار‌شناسان به شش بیماری ناشی از استرس اشاره کرده‌اند.

سندرم روده تحریک پذیر

استرس از جمله شایع‌ترین علل ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر به شمار می‌رود. افراد زیادی در سراسر جهان به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا هستند. هفت درصد از پزشکان معتقدند که سندرم روده تحریک پذیر شایع‌ترین بیماری گوارشی است. درد ناشی از سندرم روده تحریک پذیر توسط اسپاسم‌های عضلانی در شکم ایجاد می‌شود و گرچه علائم این بیماری از شخصی به شخص دیگر متفاوت است، اما از جمله این علائم می‌توان به درد شکم، اسهال، یبوست و همچنین نفخ شکم اشاره کرد.

کار‌شناسان علت واقعی ابتلا به این بیماری را نمی‌دانند اما اتفاق نظر دارند که برخی عوامل از جمله استرس می‌توانند باعث بروز علائم آن شوند. هر چند پیشگیری کامل از استرس ناممکن است اما برخی اقدامات می‌توانند در این زمینه کمک کننده باشند.

از جمله این اقدامات می‌توان به ورزش کردن و روش‌های سادهٔ نفس کشیدن برای آرام شدن اشاره کرد. همچنین صحبت کردن درباره آنچه در ذهن انسان می‌گذرد، یا گردش با دوستان و انجام کارهایی که برای انسان لذت بخش هستند، می‌توانند تاثیر خوبی داشته باشند.

تعریق بیش از حد

محققان تئوری‌های مختلفی درباره تعریق در زمان استرس دارند؛ از جمله آن‌ها اینکه یک علامت است و تحت استرس بودن فرد را به اطرافیان نشان می‌دهد.

تعریق ناشی از گرمای محیط و یا فعالیت بدنی توسط غدد عرق اکرین (eccrine) تولید می‌شود، اما تعریق ناشی از استرس در درجه اول از غدد آپوکرین (pocrine) ناشی می‌شود.

تقریبا چهار میلیون غده تعریق در سراسر بدن انسان وجود دارد و بیشتر آن‌ها را می‌توان در کف دست، کف پا، صورت و زیر بغل پیدا کرد.

غدد آپوکرین در مناطقی از بدن یافت می‌شوند که تجمعی از فولیکول‌های مو دارند و تعریق بیشتری در این مناطق صورت می‌گیرد که حاوی پروتیین‌ها و لیپیدهای بیشتری است.

زمانی که بدن در حالت استرس قرار دارد، این غدد عرق را به سطح پوست هدایت می‌کنند. کار‌شناسان توصیه می‌کنند که در صورت تعریق بیش از حد و اگر مزاحم روند عادی زندگی است، باید به پزشک مراجعه کرد.

دندان قروچه

محققان میان استرس و دندان قروچه نیز ارتباطی پیدا کرده‌اند. سردرد از شایع‌ترین علائم دندان قروچه است، اما اغلب علت آن تشخیص داده نمی‌شود. از دیگر علائم دندان قروچه، می‌تواند به اختلالات خواب، گوش درد و خشکی و سفتی عضلات فک، شانه‌ها و گردن اشاره کرد. در نتیجهٔ دندان قروچه، علائمی از فرسایش و ترک روی دندان‌ها مشخص می‌شود و این وضعیت نهایتا می‌تواند به از دست دادن دندان‌ها منجر شود.

در صورت بروز دندان قروچه باید به دندانپزشک مراجعه کرد؛ دندانپزشک محافظ مخصوصی در اختیار بیمار قرار می‌دهد تا هنگام خواب بر دهان بگذارد و به این ترتیب عوارض دندان قروچه کاهش یابد.

دندان قروچه علل مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به اختلال در خواب، اضطراب، و رژیم غذایی حاوی کافئین اشاره کرد.

ریزش مو

از دیگر عوارض استرس ریزش مو است. استرس زیاد در طولانی مدت باعث ریزش مو می‌شود.

گمان می‌رود که ریزش مو ناشی از هورمون‌های استرس، باعث می‌شود که فولیکول‌های مو به خواب روند و به ریزش مو هنگام شستشو و یا شانه کردن منجر می‌شود.

پزشکان با اشاره به اینکه انواع مختلفی از ریزش موی مرتبط با استرس وجود دارد، می‌گویند: وضعیت‌هایی که موجب ریزش مو می‌شوند با استرس وخیم‌تر می‌شوند و لازم است برای درمان آن‌ها به پزشک مراجعه کرد.

بی خوابی

از مدت‌ها قبل ارتباط استرس و بی‌خوابی شبانه مشخص شده است. هورمون‌های ناشی از استرس که در بدن ترشح می‌شود، تعادل میان خواب و بیداری را بر هم می‌زند. پزشکان برای این منظور چند راهکار ارائه داده‌اند که یکی از آن‌ها پرهیز از نگاه به هرگونه صفحه نمایش در هنگام خواب است زیرا نور ناشی از این صفحه نمایش‌ها موجب اختلال در خواب می‌شود. همچنین توصیه شده است که زمان مشخصی برای خواب شبانه و بیداری در صبح‌ها تعیین شود. ورزش روزانه نیز از دیگر عواملی است که مشخص شده است موجب افزایش احساس آرامس و کاهش علائم اضطراب و افسردگی می‌شود و بنابراین به خواب کمک می‌کند. همچنین استفاده از یک رژیم غذایی متعادل روزانه و پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافیین از دیگر راهکارهایی است که به داشتن خواب خوب شبانه کمک می‌کنند.

خستگی

خستگی، یک احساس مزمن بی‌انگیزگی و یا نبود انرژی است که اغلب در نتیجه بی‌خوابی ناشی از استرس ایجاد می‌شود. استرس و فشارهای زندگی روزمره می‌توانند طاقت فرسا باشند و باعث شوند که شخص احساس کند هیچ انرژی ندارد. همچنین نشان داده شده است که مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب می‌تواند باعث شوند که انسان حتی بعد از استراحت احساس خستگی بیشتری نماید.

پزشکان برای رفع خستگی ناشی از استرس توصیه می‌کنند که افراد منبع استرس خود را شناسایی کرده و آن را از بین ببرند. آن‌ها به افرادی که نمی‌توانند علت احساس اضطراب خود را پیدا کرده و یا قادر به حل آن به خودی خود نیستند، توصیه می‌کنند که به مشاور و یا درمانگر مراجعه کند. حرکات منظم مدیتیشن (تمرکز ذهن)، ورزش و مصرف رژیم غذایی متعادل و سالم از راهکارهای دیگری برای آرامش روان است.

کد خبر : ۴۴۳۷۶۶