محمد هاشمی:
باید در صلاحیت حملهکنندگان به مطهری تجدیدنظر شود
من به خاطر اتفاقی که دیروز در صحن علنی مجلس رخ داد تاسف میخورم و تاسف بیشتر من به خاطر آن است که ما هنوز هفته وحدت را پشت سر نگذاشتهایم. آنچه درشان مجلس نبود عبور قانون گذاران از قانونی بود که خود به تصویب رسانده بودند.
دیروز وقتی با سیاسیون تماس میگرفتیم و نظرشان را در مورد اتفاقات مجلس جویا میشدیم، از این دست جملات زیاد میشنیدیم که «خبرندارم» «به صلاح نیست الان حرف بزنم» «چند روز دیگر تماس بگیرید آن زمان بهتر است» «در جریان جزییات نیستم». خیلیها بودند که نه تنها در نقد عملکرد برخی نمایندگان مجلس صحبت نکردند بلکه حتی حاضر به ارائه یک نظر خنثی هم نبودند. شاید فرق علی مطهری که حداقل به عقیدهاش عمل میکند با دیگرانی که فقط ادعا میکنند در همین جزئیات باشد. محمد هاشمی اما متفاوت رفتار کرد. چه آنکه این فعال سیاسی شاید بهتر هم مجلس را میفهمد. او بواسطه سوابقش جایگاه واقعی مجلس در جمهوری اسلامی را میداند و تاسف میخورد. مشروح مصاحبه محمد هاشمی در گفتوگو با ندای ایرانیان در ذیل آمده است:
صحن علنی دیروز مجلس شاهد جدلهای تعدادی از نمایندگان با علی مطهری بود. ارزیابی شما از این رویداد سیاسی چیست؟
من به خاطر اتفاقی که دیروز در صحن علنی مجلس رخ داد تاسف میخورم و تاسف بیشتر من به خاطر آن است که ما هنوز هفته وحدت را پشت سر نگذاشتهایم. آنچه درشان مجلس نبود عبور قانون گذاران از قانونی بود که خود به تصویب رسانده بودند. در قانون هر نمایندهای حق دارد اظهارات و دیدگاهاش را راجع به مسائل مهم کشور و دغدغه مخاطبان خود بیان کند. قطعا اتفاقی که برای علی مطهری نماینده تهران رخ داد، اتفاقی ناخوشایند و روی دادی در خور شان مجلس جمهوری اسلامی نبود. مجلسی که حضرت امام(ره) میخواست در راس امور باشد، نباید در تفرقه و حاشیه دست و پا بزند.
برخی از نمایندگان ادعا میکنند که آقای مطهری، قانون را رعایت نکرده است و از این جهت به او اعتراض میکردند.
البته اظهار نظر آن هم در نطقهای پیش و پس از دستور حق هر نمایندهای است. هیئت رئیسه مجلس باید مانع از هتک حرمت ایشان میشد. اگر نمایندگان محترم مجلس خود را تابع ولایت فقیه میدانند پس باید به توصیه رهبر معظم انقلاب در این هفته وحدت توجه میکردند و در راه تفرقه در صحن علنی مجلس گام نمیگذاشتند. هنوز مرکب روزنامهها خشک نشده است که مقالات بسیاری در این خصوص نوشتند که مجلس شاهد فریادهای نه چندان گوشنواز عدهای از نمایندگان شد. رهبری روز ۱۹ دی ماه در دیدار با مردم قم، توصیه به وحدت و حفظ آرامش کردند. حالا علی مطهری بنا به وظایف نمایندگی خود اظهاراتی را در نطق خود مطرح کرد نمایندگان محترم مجلس اگر هم اختلافی داشتند نباید اختلافات را علنی میکردند. برای بسیاری که دل در گرو انقلاب دارند این تفرقهها، مایه تاسف بسیار است.
بالاخره برخی در مجلس بر این باورند که اظهارات مطهری تفرقه را ایجاد کرده است. برای ارزیابی این مساله بفرمایید حدود و اختیارات یک نماینده کجاست.
مطهری مانند هر نمایندهای برای ابراز عقیده آزاد است. اگر این سعه صدر وجود ندارد که مخالف را تحمل کنیم بهتر است دم از ایجاد وحدت در بقیه کشورها نزنیم. این شیوههای خشونت بار ما ایرانیان را به یادمجالس تایلند و میانمار و… میاندازد. فرهنگ ایرانی، مدارا و تعامل را به ما شهروندان میآموزد. حق علی مطهری بود که اظهار نظر کند و به بیان عقیده خود بپردازد چنان که اصول ۸۴ و ۸۶ قانون اساسی این اجازه را به علی مطهری میداد. هیچ قانونی هم وجود ندارد که طبق آن بتوان علیه یک نماینده در صحن علنی اقدام کرد. رئیس مجلس میتوانست ترتیبی فراهم کند که کلا علی مطهری از نطق میان دستور منصرف شود. حمله کردن به علی مطهری نشان دهنده تندروی تعدادی نماینده و عبور از قانون برخی افراد بود که باید در صلاحیتشان تجدید نظر شود.
چرا این عده از نمایندگان خشمگین شدند و با این نماینده مجلس اینگونه رفتار کردند؟
واضح است؛ تندروی. البته باید دلایل از نمایندگان هجمه کننده به مطهری بپرسید. متاسفانه عدهای نانشان در اختلاف و دو دستگی است. بحثمطهری به نظرم این است که بیایید به مشکلات و تفرقهها با یک راه حل ساده پایان دهیم تا فضای سیاسی داخلی به وضعیت عادی بازگردد. متاسفانه عدهای نانشان در همین اختلافها و دعواهاست. حمله به مطهری حمله به شان نمایندگی بود. نباید اینگونه باب شود که هر کس، هر طور دلش خواست با نماینده مخالف دعوا و جارو جنجال راه بیندازد و او را از تریبون پایین بکشد و برخی هم در مجلس و خارج از مجلس برایش کف و سوت بزنند. مردم در این روزگار به این رفتارها میخندند. متاسفانه جز اظهار تاسف، نمیتوان چیز دیگری گفت.
برای گسترش وحدت، در جامعه چه کاری را باید انجام دهیم؟
لازم است، از تندروی پرهیز کنیم. نمیتوانیم بر طبل تفرقه درجامعه بکوبیم و بعد انتظار وحدت داشته باشیم. اگر رئیس مجلس اعتقاد دارد که نباید علی مطهری حرف بزند و این حرفها ممنوع است از راه قانونی و طبق آئین نامه مجلس عمل کند. اینکه چون نمیخواهیم حرف بزند به او حمله کنیم اشتباه است.