رسانههای سعودی از علت تغییر موضع آمریکا در مذاکرات چه نوشتند؟

برادسکی هشدار داد که ایرانیها در "طولانی کردن مذاکرات برای خرید زمان و تامین امنیت خود به عنوان سپری در برابر فشارها بسیار ماهر هستند. این امر مستلزم آن است که دولت ترامپ قاطع باشد، ضرب الاجلهای مشخصی تعیین کند و در صورت عدم رعایت این ضرب الاجلها آماده اقدام باشد.
رسانه سعودی العربیه نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه نشستی را در اتاق عملیات کاخ سفید برای بحث درباره گفتوگوهای هستهای جاری با ایران برگزار کرد.
آنطور که دو منبع آگاه در گفتوگو با سایت آکسیوس اعلام کردهاند، در این نشست که در سطح عالی برگزار شده است، تمامی مقامهای ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی دولت ترامپ حضور داشتند و درباره دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است روز شنبه آینده برگزار شود، درباره موضع ایالات متحده به بحث نشستند.
به گفته این منابع آگاه، این دیدار در بحبوحه بحثهای داغ در داخل دولت ترامپ درباره چگونگی ادامه مذاکرات و امتیازاتی که آمریکا باید به ایران بدهد یا نباید بدهد، برگزار شد.
شکاف در دولت آمریکا پیرامون ایران
به نوشته العربیه، جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا و استیو ویتکاف، نماینده ترامپ بر این باور هستند که دیپلماسی میتواند به توافق هستهای منجر شود و معتقدند که ایالات متحده برای دستیابی به توافق هستهای با ایران از طریق دیپلماسی باید آمادگی ارائه برخی امتیازات باشند.
در همین حال، دیگر مقامات ارشد دولت ترامپ، از جمله مارک روبیو، وزیر خارجه و مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید عمیقا نسبت به این مذاکرات بدبین هستند و از رویکرد تندروانه در این مذاکرات حمایت میکنند.
عصر روز دوشنبه گذشته، ویتکاف در گفتوگو با فاکس نیوز، گفت که دور اول مذاکرات با ایران که شنبه گذشته در عمان برگزار شده بود، مثبت بود. ویتکاف افزود که موضع آمریکا این است که ایران باید غنی سازی اورانیوم را تا ۲۰ درصد و به سطح نزدیک تسلیحات ۶۰ درصدی متوقف کند، اما این احتمال را رد نکرد که ایرانیها این امکان را در راستای این مذاکرات داشته باشند که به غنی سازی اورانیوم تا ۳ و ۶۷ درصد مورد نیاز برای ادامه برنامه هستهای غیرنظامی ادامه دهند.
ویتکاف افزود که هرگونه توافق هستهای باید سطح غنی سازی ایران را تایید کند و اطمینان حاصل کند که ایران موشک بالستیک قادر به حمل سلاح هستهای و یا وسایل انفجاری با قابلیت منفجر کردن بمبهای هستهای تولید نمیکند. این در حالی است که اظهارات ویتکاف درباره مواضع آمریکا درباره برنامه هستهای ایران با آنچه والتز در هفتههای اخیر درباره لزوم برچیدن کل برنامه هستهای ایران گفته بود، کاملا متفاوت بود.
توقف غنی سازی اورانیوم
در همین حال، صبح روز سهشنبه، ویتکاف با روشنگری درباره اظهارات خود در شبکهاجتماعی ایکس نوشت: «هر توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و رفاه در خاورمیانه ایجاد کند و این بدان معناست که ایران باید غنیسازی هستهای و برنامههای تسلیحاتی خود را متوقف و حذف کند».
در مقابل، آیت الله خامنهای، رهبر ایران روز گذشته سه شنبه در دیدار با مقامات ارشد دولتی در تهران گفت که دور اول مذاکرات با ایالات متحده "رضایت بخش" بوده است. ایشان با بیان اینکه نسبت به مذاکرات «نه خیلی خوشبین و نه خیلی بدبین» است، تأکید کردند که «به طرف مقابل بسیار بدبین هستیم، اما به تواناییهای خود اطمینان داریم».
آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود که فوریه گذشته منتشر شد، اعلام کرد که تهران دارای ۲۷۴.۸ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد است که بسیار فراتر از حد ۳.۶۷ درصد تعیین شده در توافقنامه ۲۰۱۵ برجام است که آن را به آستانه ۹۰ درصد مورد نیاز برای استفاده در سلاحهای هستهای نزدیک میکند.
در همین حال، رسانه سعودی الشرق نیز درباره بروز اختلاف در دولت ترامپ پیرامون مذاکرات با ایران، نوشت: قابل پیش بینی بود که بازگشت واشنگتن به میز مذاکره با ایران جنجال گستردهای را به دنبال داشته باشد. با این حال، آنچه این بار شگفتانگیز است این است که این شکاف بین احزاب جمهوریخواه و دموکرات گسترش به وجود نیامده است، بلکه به شاخهای از حزب جمهوریخواه و محافظهکاران تندرو در امور خارجی مربوط میشود.
الشرق مینویسد: در حالی که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به سمت توافق هستهای جدید با ایران حرکت میکند، صداهایی در اردوگاه رئیس جمهور او را به ملایمت درباره مساله ایران متهم میکنند. این در حالی است که ترامپ حمایت بیسابقهای از چهرههای برجسته دولت اوباما را کسب کرده است که ترامپ قبلاً آن را به شکست متهم کرده بود.
به نوشته الشرق، این تغییر در مواضع نشان دهنده پیچیدگی مسیر مذاکرهای است که ترامپ و تیمش دنبال میکنند. از یک سو، شاهینهای جمهوریخواه آنچه را که مصالحه بر سر اصول میدانند، مورد انتقاد قرار میدهند، در حالی که مخالفان دموکرات دیروز، امروز معتقدند که ترامپ با غرایز سیاسی و شخصیت مذاکرهکنندهاش به بهترین وجه میتواند کاری را انجام دهد که دیگران در انجام آن شکست خوردهاند.
خط قرمز ترامپ برای ایران
الشرق مینویسد: در میان تشدید بحثها در محافل سیاسی ایالات متحده، اختلافی در تفسیر محدودیتهای اهرم قابل قبول با ایران در میز مذاکره در حال ظهور است. هنوز مشخص نیست که آیا ترامپ به دنبال محدود کردن قابلیتهای هستهای ایران است - مشابه توافقنامه دوران اوباما که در سال ۲۰۱۸ خود لغو کرد - یا اینکه او خواستار تخریب کامل تاسیسات هستهای این کشور است.
آگوست فلوگر، نماینده جمهوری خواهان، رئیس گروه بانفوذ مطالعات جمهوری خواه مجلس نمایندگان، در این باره گفت که "هر چیزی کمتر از برچیدن کامل برنامه هستهای ایران غیرقابل قبول است. " فلوگر به هیل گفت: «ما به تعهد کامل آنها، نه فقط در دوران ریاست جمهوری ترامپ، بلکه پس از آن، نیاز داریم که تعهدی دقیق و قابل راستیآزمایی وجود داشته باشد، مبنی بر اینکه تمامی تأسیسات هستهای آنها برچیده شود».
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران، در گفتوگو با الشرق در این باره گفت: «مذاکرات مسقط نمیتوانست بهتر از این آغاز شود: دو طرف بر سر یک هدف نهایی معقول توافق کردند، مستقیماً ملاقات کردند و توافق کردند که دوباره ملاقات کنند تا دستور کار و جدول زمانی برای دستیابی به توافق تعیین شود. سختترین بخش هنوز در پیش است، اما حداقل اکنون مسیر روشنی دارند.»
از سوی دیگر، جیسون برادسکی، مدیر سیاست اتحاد علیه ایران هستهای، معتقد است رویکرد ترامپ در قبال ایران، یعنی «برنامه هستهای خود را برچیده یا ما خواهیم کرد»، یک سیاست هوشمندانه ایالات متحده است. او خاطرنشان میکند که باید با «تهدید نظامی معتبر علیه برنامه هستهای ایران، باید با یک کمپین فشار قوی اقتصادی و دیپلماتیک» همراه باشد.
برادسکی در گفتوگو با الشرق هشدار داد که ایرانیها در "طولانی کردن مذاکرات برای خرید زمان و تامین امنیت خود به عنوان سپری در برابر فشارها بسیار ماهر هستند. این امر مستلزم آن است که دولت ترامپ قاطع باشد، ضرب الاجلهای مشخصی تعیین کند و در صورت عدم رعایت این ضرب الاجلها آماده اقدام باشد. "