خبرگزاری کار ایران

پایبندی مسلمانان موریتانی به سنت‌های رمضان

پایبندی مسلمانان موریتانی به سنت‌های رمضان
کد خبر : ۱۶۱۶۳۳۳

مردم موریتانی در ماه مبارک رمضان همچنان به سنت‌های دیرین خود از جمله حضور در مجالس و مواعظ برگزار شده در مساجد و استفاده از خوراکی‌های سنتی این کشور پایبند هستند.

موریتانی، با نام رسمی «جمهوری اسلامی موریتانی»  کشوری در غرب آفریقا است. این کشور از شمال با جمهوری دموکراتیک عربی صحرا، از شمال شرقی با الجزایر، از شرق با مالی، از جنوب با سنگال و از غرب به اقیانوس اطلس متصل است. پایتخت آن نواکشوت با جمعیت ۹۵۸٬۰۰۰ نفر است و بندر نواذیبو نیز دومین شهر مهم کشور است؛ زبان رسمی این کشور عربی و فرانسوی و واحد پول آن اوقیه است.

مساحت موریتانی یک میلیون و سی هزار و هفتصد کیلومتر مربع است که نود درصد آن را بیابان پوشانده است. جمعیت این کشور ۴٬۶۵۰٬۰۰۰ نفر متشکل از عرب‌هایی از قبایل بنی حسان، بنی هلال و بنی سلیم و اقوام آمازیغ (بربر) و سیاه‌پوست است. تمرکز جمعیت در این کشور بیشتر به بخش جنوبی که بارش آن مقداری بیشتر است، محدود می‌شود. یک‌سوم جمعیت کشور در پایتخت زندگی می‌کنند که در ساحل اقیانوس اطلس واقع شده است.

موروها (ترکیب آفریقایی‌ها، عرب‌ها و بربرها) حدود ۷۰ درصد جمعیت موریتانی و سایر اقوام غیر عرب‌زبان آفریقایی حدود ۳۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند.

تقریباً صددرصد جمعیت این کشور مسلمان و اکثراً سنی هستند. فرقه صوفیه تیجانیه نیز در این کشور پیروان زیادی دارد. زبان رسمی کشور عربی است. زبان فرانسوی نیز در رسانه‌ها و میان تحصیل‌کردگان رواج زیادی دارد. در کلاس اول ابتدایی فقط عربی آموزش داده می‌شود اما از کلاس دوم آموزش زبان فرانسوی آغاز می‌شود و مباحث علمی به این زبان آموزش داده می‌شود.

استقبال خاص از ماه رمضان

موریتانیایی‌ها با شادی فراوان از ماه مبارک رمضان استقبال می‌کنند آنها علاقه‌مندند ساعت‌های طولانی در مساجد بمانند و از مواعظ، سخنرانی‌ها و جلسات آموزشی که از سوی علما و فقها برگزار می‌شود استفاده کنند.

مسلمانان موریتانی ۱۰۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و جامعه این کشور یک جامعه سنتی است. مدارس حفظ قرآن در سراسر کشور پراکنده است و تعداد زیادی از جمعیت این کشور  حافظ قرآن کریم هستند.

روضه الصیام، مجالس رمضانی در مساجد

موریتانیایی‌ها قبل از نماز ظهر به مساجد می‌روند، جایی که سخنرانی‌ها و گردهمایی‌ها شروع می‌شود و تا نماز عصر ادامه می‌یابد و سپس یک ساعت قبل از وقت افطار از سر گرفته می‌شود.

دروس و سخنرانی‌هایی که در مسجد جامع در نواکشوت پایتخت برگزار می‌شود، «روضه الصیام» نامیده می‌شود و شاهد حضور گسترده مردم است. همه کانال‌های خصوصی و ایستگاه‌های رادیویی مشتاق به پخش گزارش‌های روزانه از این سخنرانی‌ها هستند.

سنت افطارهای دسته جمعی

افطاری‌های گروهی در بسیاری از مساجد این کشور برگزار می‌شود و دولت در تأمین هزینه‌های این افطاری‌ها در برخی مساجد مشارکت می‌کند. برای هرکسی که فرصت افطار در داخل مسجد دارد، افطاری فراهم می‌شود.

همچنین جمعیت‌های خیریه کشور بر برگزاری افطاری‌های دسته جمعی در میادین عمومی و نزدیک بیمارستان‌ها نظارت دارند. هر ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان چادرهایی برپا می‌شود تا مأمنی برای فقرا، نیازمندان و رهگذران باشد.

بسیاری از جوانان داوطلب با جمع‌آوری کمک‌های خیرین این چادرها را تهیه و هر آنچه را که روزه‌دار برای افطار نیاز دارد از جمله انواع غذاها را تهیه می‌کنند.

داوطلبان از بین جوانان و زنان این غذاها را قبل از حمل و نقل در مقرهای خود تهیه می‌کنند و به روزه‌داران نیازمندی که در چادرها جمع می‌شوند ارائه می‌دهند که بیشتر آنها عابران و افراد کم درآمد و متوسط ​​هستند.

موریتانیایی‌ها مشتاق حضور در نماز تراویح در تمام شب‌های ماه هستند که در اکثر مساجد هشت رکعت اقامه می‌شود و قرآن کریم در اکثر مساجد کشور در شب بیست و هفتم ختم می‌شود، در حالی که ائمه برخی از مساجد مایلند دو بار در طول ماه ختم قرآن کنند.

در ایام ماه مبارک رمضان، شبکه‌های مختلف دولتی و خصوصی کشور مایلند علاوه بر برگزاری مسابقات ویژه در ماه مبارک رمضان و پخش تمامی سخنرانی‌های این ماه از مساجد مختلف کشور، اکثر برنامه‌های خود را به برنامه‌هایی اختصاص دهند که میزبان علما و فقها هستند.

در تمام شب‌های ماه مبارک، گروه‌های مداحی مذهبی شب‌ها برنامه‌هایی را با حضور گسترده مردم در میادین عمومی برگزار می‌کنند.

مداحی و سرودهای ارائه شده توسط خوانندگان در وصف فضایل رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) و فتوحات اسلامی است و به گویش محلی «حسانیه» ارائه می‌شود.

هنر مداحی به صورت دسته‌جمعی و بدون پایبندی به هیچ یک از قواعد موسیقی و بدون آلات موسیقی با استفاده از طبل سنتی اجرا می‌شود و این هنر در فرهنگ مردم موریتانی با سیره پیامبر و غزوات و فتوحات اسلامی پیوند خورده است.

غذاها و نوشیدنی‌های خاص رمضان

غذاهای ماه رمضان در موریتانی از منطقه‌ای به منطقه دیگر متفاوت است و بسیاری از مردم با وجود نفوذ فرهنگ مدرن به این غذاها، به غذاهای سنتی علاقمند هستند.

در هنگام افطار بعد از خوردن مقدار کمی خرما و به دنبال آن یک کاسه سوپ، نوشیدنی‌ای که در گویش محلی به نام «ازریک» شناخته می‌شود و نوشیدنی منحصر به فرد موریتانیایی‌ها است نوشیده می‌شود.

مهمترین غذاهای ماه مبارک رمضان در موریتانی غذایی است که در زبان محلی «طاجین» نامیده می شود که مخلوطی از گوشت، سیب زمینی، پیاز و روغن است.

 چای یا به اصطلاح محلی اتای در تمام وعده‌های غذایی سرو می‌شود و لازم است هر ۱۵ دقیقه و بین هر وعده یک فنجان از آن را به روزه‌داران عرضه کنند.

اتای با مخلوط کردن مقادیری چای، آب، شکر و نعناع پس از ۲۰ دقیقه تهیه می‌شود، زمانی که کف داخل فنجان‌ها ظاهر شد آتای آماده توزیع بین افراد حاضر است.

بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند برای سحری کوسکوس و گوشت بخورند در حالی که برخی دیگر خوردن غذاهای جدید و سبک برای سحری را ترجیح می‌دهند.

«بیصام» یکی از مهم‌ترین نوشیدنی‌های سفره ماه رمضان در موریتانی به‌ویژه در میان خانواده‌های کم درآمد محسوب می‌شود و به «نوشیدنی فقرا» معروف شده است. این نوشیدنی به این صورت تهیه می‌شود که  چای ترش را در آب قرار می‌دهند و بعد از مدتی صاف کرده و با شکر شیرین می‌کنند و به عنوان نوشیدنی اصلی در سفره ماه رمضان می‌خورند.

سنت‌های دیرینه رمضانی

موریتانیایی‌ها به آداب و رسوم در طول ماه مبارک پایبند هستند، از جمله بخور دادن در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان، زیرا برخی از موریتانی‌ها معتقدند که بخور دادن جن‌ها را دور می‌کند، خانواده‌ها نیز به‌عنوان یک امر مبارک در این ماه مشتاق هستند موهای فرزندان خود را در ابتدای ماه مبارک رمضان کوتاه کنند.

نمایشگاه‌های ماه مبارک رمضان

دولت موریتانی هر ساله اقدام به برگزاری نمایشگاه‌هایی در ماه رمضان با هدف تهیه مواد اولیه با تخفیف و توزیع رایگان و فروش یارانه‌ای ماهی و توزیع رایگان مواد غذایی به نفع گروه‌های کم درآمد می‌کند.

این نمایشگاه‌ها پنج‌شنبه گذشته در نواکشوت پایتخت و اکثر شهرهای این کشور افتتاح شد. وزارت بازرگانی موریتانی اعلام کرد که این نمایشگاه‌ها تمام نیازهای خوراکی، گوشتی و لبنی خود را از محصولات صرفاً بومی و با قیمت‌های مناسب برای شهروندان تامین می‌کنند.

محمد ولد شیخ الغزوانی، رئیس‌جمهور موریتانی نیز دستورالعملی برای توزیع حدود ۷ میلیارد اوقیه موریتانی برای خانواده‌های کم درآمد این کشور در ماه مبارک رمضان صادر کرد.

منبع ایکنا
انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز