تاریخ دقیق روز وقف در تقویم سال ۱۴۰۳ چه روزی است؟
با پیگیریهای سازمان اوقاف و امور خیریه، ۱۶ ربیعالاول به جای ۲۷ صفر از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان روز وقف نامگذاری شد تا به جای روز ۲۷ صفر که شب وفات پیغمبر اکرم(ص) است، ۱۶ ربیعالاول که شب میلاد حضرت رسول صلی الله علیه و آله است به عنوان روز وقف نامگذاری شود و فرصت بهتری برای ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف و تجلیل از واقفین و خیرین و بیان دستاوردهای وقف و پرداختن به وقفهای جدید فراهم شود.
تاریخ دقیق روز وقف در تقویم شمسی برابر است با :
۱۴۰۳/۰۶/۳۰
جمعه – ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
تاریخ دقیق روز وقف در تقویم قمری برابر است با :
۱۴۴۶/۰۳/۱۶
الجمعه – ۱۶ ربیع الاول ۱۴۴۶
تاریخ دقیق روز وقف در تقویم میلادی برابر است با :
۲۰۲۴-۰۹-۲۰
Friday – 2024 September 20
سابقه نامگذاری یک روز در سال با نام وقف به سالهای اولیه انقلاب برمیگردد که نمایندگان امام خمینی (ره) در سازمان اوقاف و امور خیریه دهه آخر صفر را به نام «دهه وقف» نامیدند.
وقف یکی از برترین مصادیق احسان و نیکوکاری است که در ساماندهی زندگی فردی و اجتماعی، نقش فراوانی دارد. این سنت حسنه که از پیامبر و ائمه(ع) برای ما به یادگار مانده است، از عوامل اثرگذار شکوفایی تمدن و پیشرفت در عرصه های گوناگون جوامع اسلامی به شمار می رود. از این رو، وقف می تواند در جنبه های گوناگون حیات اجتماعی و فردی انسان، مانند فرهنگ، اقتصاد و دیگر عرصه ها، نقش سازنده ای داشته باشد.
وقف اگرچه یک نهاد بشری و همزاد انسان است و سابقه آن به لحاظ وجود حسّ خیرخواهی و نوع دوستی در ذات انسان به درازای تاریخ زندگی و قدمت بشر است، ولی «وقف اسلامی» در قالب جدید خود که توأم با تنوع، پایداری، هدفمندی و آرمانگرایی دینی است توسط پیامبر گرامیاسلام پایهگذاری شده است. روزی که مخیریق یهودی بدون آن که مسلمان شود اموال خود را به پیامبر اسلام هبه کرد و پیامبر اکرم (ص) بعد از کشته شدن مخیریق اموال او و حیطان سبعه را در قالب صدقه جاریه در خدمت نیازمندان قرار داد، هسته اولیه «وقف اسلامی» تشکیل شد و پیامبر اکرم (ص) در تاریخ اسلام به عنوان اولین واقف به شمار آمد.
حضرت علی (ع) در وقفنامه خود که حاوی نکات بسیار مهمیاست از آن جمله اینکه این اموال نباید به کسی بخشیده شود و یا به ارث برده شود و یا فروخته شود و همه این امور در موقوفات ممنوع است پایه گذار شیوه وقفنامه نویسی است. در این وقفنامه فرزندش امام حسن مجتبی (ع) را متولی موقوفات خود قرار داده است.