باغ ایرانی ده ونک کجاست و جشنواره لالههایش را کی ببینیم؟
درست در میان تهران که شهری آلوده و سیاهرو است، باغی قرار دارد که انگار در دنیایی دیگر به سر میبرد. در این مطلب قرار است شما را به باغ ایرانی ده ونک ببریم، باغی که به خاطر لالههای فراوانش معروف است. جایی در دل تهران که با تمام بوستانهای اطراف آن متفاوت است.
تاریخچه پنهان پشت این باغ و ظرافتی که در طراحی آن به کار برده شده است، باعث شده به مکانی منحصربهفرد تبدیل شود. باغ ایرانی بهترین مکان برای دورهمیهای آرام خانوادگی است. جایی که میتوانید در سکوت و آرامش کنار یکدیگر بنشینید و از هوای خوب و طبیعت رنگارنگ باغ لذت ببرید. تا انتهای مطلب همراه ما باشید که با هر گوشه این باغ آشنا شوید.
آدرس و نحوه دسترسی به باغ ایرانی ده ونک
رفتن به باغ ایرانی از راههای مختلفی امکانپذیر است. در ابتدا مسیر رسیدن به باغ ایرانی را با استفاده از ماشین شخصی توضیح میدهیم. باغ ایرانی در محله ده ونک جا خوش کرده است. برای رسیدن به آن ابتدا باید به خیابان شیخ بهایی شمالی و سپس به ۲۰ متری پیروزان بروید.
این باغ در کوچه شهید صابری واقع شده است. از خوبیهای این مکان این است که میتوانید با خیال راحت ماشین خود را در پارکینگ عمومی باغ، پارک کنید.
اگر حوصله رانندگی ندارید و میخواهید با تاکسی به باغ بروید، در ابتدا باید خود را به میدان ونک برسانید. تاکسیهایی که شما را به باغ ایرانی میرسانند در خیابان خدامی قرار دارند.
در میدان ونک، از سمت شمال وارد خیابان ولیعصر شوید و بعد از اینکه به خیابان خدامی رسیدید، از رانندههای پایانه تاکسیرانی بخواهید که شما را به باغ ایرانی ببرند.
استفاده از وسایل نقلیه عمومی نیز یکی دیگر از راههای رسیدن به باغ است. بهترین کار برای رفتن به باغ با استفاده از مترو و اتوبوس این است که ابتدا خود را به میدان ونک برسانید. ادامه مسیر نیز مانند بالا است.
برای رسیدن به میدان ونک با مترو تهران، دو انتخاب دارید. میتوانید در ایستگاه مترو شهید حقانی و یا ایستگاه مصلی پیاده شوید. در هر دو صورت باید برای رسیدن به میدان، سوار تاکسی و یا اتوبوس شوید.
رسیدن به میدان ونک از طریق اتوبوسهای بیآرتی نیز امکانپذیر است. برای این کار باید ابتدا به خیابان ولیعصر بروید و سوار بیآرتیها شوید. این اتوبوسها درست در کنار میدان ونک، ایستگاه دارند.
ورودیهای باغ ایرانی
وقتی وارد کوچه شهید صابری شدید، درهایی با آجرهای قرمزرنگ و طاقهایی زیبا شما را به سمت خود میخوانند. اینها همان ورودیهای باغ گل ده ونک هستند.
این باغ، سه ورودی دارد. ورودی اصلی آن در قسمت جنوبی باغ قرار دارد و ورودیهای دیگر نیز در دو طرف آن هستند.
در همه ورودیها، لوسترهای سبزرنگ و دیوارهای تازه بناشده را خواهید دید. در بالای همه این درها، نام محمدعلی مختاری به چشم میخورد. در ادامه خواهیم گفت که دلیل گذاشتن این نام بر ورودیها چیست.
چرا باغ ایرانی ده ونک معروف است؟
در میان تمام باغها و بوستانهایی که در تهران وجود دارند، چرا باغ ایرانی باید تا این حد محبوب و موردتوجه باشد؟
نکات فراوانی درباره باغ ایرانی تهران وجود دارند که این مکان را از سایر دیدنیهای شهر متمایز میکند. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این مکان، گلهای لاله آن است که در فصل بهار و تابستان با رنگهای تند و بانشاط خود، فضایی متفاوت در باغ خلق میکنند.
علت دیگر، تاریخچه این باغ است. داستانهایی که این باغ از سر گذرانده، باعث شده حالا به مکانی اصیل و باابهت تبدیل شود.
از دلایل مهم دیگر برای شهرت این باغ، معماری آن است. حتماً میدانید که باغهای ایرانی سبک و سیاق خاصی در معماری دارند و به سایر باغها شباهتی ندارند. وجود کوشک در میان باغ و جویهای آبی که از باغ عبور میکنند، اصالت باغ را در معماری ایرانی نشان میدهند.
داستان گل های لاله باغ ایرانی تهران
مساحت باغ ایرانی، چیزی حدود ۳.۵ هکتار است که حدود ۲ هکتار از آن را فضای سبز میپوشاند. بخش عمده این فضای سبز را گلهای متنوع و رنگارنگ تشکیل میدهد.
باغ ایرانی که حالا وجود دارد، در گذشته مالکهای مختلفی داشته است. در اصل، محمدعلی مختاری، همان نامی که در ورودیهای باغ وجود داشت، این باغ را به شکل امروزیاش درآورده.
شاید کاشتن این همه گل لاله در باغ، از بهترین اقدامهای او برای زنده نگه داشتن این مکان بوده است. حالا این گلها هستند که مردم بسیاری را به باغ میکشانند. گلهایی که در جایجای باغ با رنگهای آتشین، خودنمایی میکنند.
جشنواره لاله های باغ ایرانی تهران را در بهار ببینید!
نگین درخشان باغ ایرانی و یکی از عمدهترین دلایل محبوبیت این مکان، وجود لالههای رنگارنگ در آن است. هرساله این گلها از ابتدای فروردین و تا اواسط و یا اواخر اردیبهشت، شکوفا میشوند و با رنگهای خود روح و جلایی بینظیر به باغ میبخشند.
اگر در این بازه زمانی به دیدن باغ بروید، میتوانید عکسهای فوقالعادهای از لاله بگیرید. در این زمان، جشنوارهای نیز در باغ برگزار میشود که منحصر به لالههای باغ و تماشای آنها است. اگر اهل تهران هستید، در بهار تماشای این لالهها را فراموش نکنید.
تاریخچه باغ ایرانی ده ونک، تکهای از بهشتی بزرگتر
این همه از باغ ایرانی و زیباییهایش گفتیم. حالا نوبت میرسد به تاریخچه باغ ایرانی ده ونک. تکتک ماجراهایی که بر این باغ گذشته است، در جذابیت و زیبایی کنونی آن تأثیرگذار بودهاند. داستان به زمان قاجار برمیگردد. باغ ایرانی در اصل متعلق به یکی از معروفترین خانهای کرد در زمان قاجار بود.
جالب است که بدانید باغ ایرانی، در واقع بخشی از باغ مستوفی بوده. باغ مستوفی نیز متعلق به میرزاحسن خان مستوفیالممالک بوده است.
باغ مستوفی و باغ ایرانی تنها داراییهای این فرد نبودهاند. در اصل، بخش عمدهای از زمینهای محله ده ونک تحت مالکیت این فرد بودند. او این اراضی را از ناصرالدینشاه خرید و توانست آنها را به محلی آباد و پررونق تبدیل کند. بعد از میرزاحسن خان، علیمحمد مختاری صاحب این مکان شد.
او بود که باغ ایرانی را به شکل کنونیاش درآورد. در واقع این فرد بود که المانهای معماری باغ ایرانی و گلکاریها و درختکاریهای وسیع را به این باغ افزود. حالا این باغ، مکانی عمومی است که همه افراد میتوانند به صورت رایگان از آن دیدن کنند.
بخش های مختلف باغ ایرانی، هنر معمار و طبیعت درهمآمیخته!
علیمحمد مختاری بود که به این مکان، بخشهای متنوعی اضافه کرد. با مهندسی دقیق و دقت کردن به سبک معماری ایرانی، کاری کرد که این مجموعه واقعاً به یک باغ ایرانی اصیل تبدیل شود.
به این بوستان که میروید، علاوه بر طبیعت زیبا و چشمنوازش، نباید از بخشهای متنوع آن غافل شوید. در ادامه شما را با تکتک قسمتهای باغ آشنا میکنیم.
کوشک
یکی از مهمترین جزئیات یک باغ با سبک ایرانی، وجود یک عمارت و یا به عبارتی کوشک در آن است. باغ ایرانی ده ونک نیز از این قاعده مستثنی نیست. کوشک این باغ در قسمت شمالی آن قرار دارد.
در ابتدا این مکان به عنوان کافه و رستوران استفاده داشت؛ اما حالا به کتابخانهای مخصوص آقایان تبدیل شده است. بخشی از عمارت نیز به قسمت امور اداری باغ اختصاص داده شده است.
برای رسیدن به عمارت در باغ، کافی است که مسیر آبراههها را در پیش بگیرید تا به عمارت برسید.
ورودی
باغ، سه ورودی دارد. این ورودیها در بخشهای شرقی، غربی و جنوبی باغ قرار گرفتهاند. نکته جالب درباره این ورودیها این است که اگرچه هرکدام سبک و سیاق معماری مختص خود را دارند؛ اما در همه آنها میتوانید لوسترهای زیبا و سبزرنگ را مشاهده کنید.
کتابخانه
کتابخانه باغ ایرانی یکی دیگر از بخشهایی بود که به لطف زحمات علیمحمد مختاری به باغ اضافه شد. این باغ در مجموع دو کتابخانه دارد. یکی از آنها مختص آقایان است که در کوشک اصلی قرار گرفته است. کتابخانه مخصوص بانوان نیز با کمی فاصله از کوشک در قسمت شمالی باغ قرار دارد.
حوض ها و فواره ها
در گذشته حتماً در تمام باغهای ایرانی، جوی آب و حوض و فواره وجود داشته است. جاری بودن آب در باغ، از عوامل مهم ادامه حیات آن بهحساب میآید. باغ گل ده ونک نیز دارای این ویژگی است. همین که به باغ وارد میشوید، جوی آب جاری در آن و کاشیهای فیروزهای رنگ نظر شما را به خود جلب میکنند.
این آبراههها در نهایت به حوضی بزرگ میرسند. این حوض درست در مقابل عمارت و یا کوشک اصلی قرار دارد. وجود حوض در مقابل عمارت و جاری شدن تمام جویها به سمت آن، نشان میدهد که عمارت، مرکز اصلی باغ است و تمام اجزای باغ به سمت آن متمایل هستند. این کار نیز از دیگر ویژگیهای معماری باغهای ایرانی است.
طاق میانی
اساساً طاقها نقش مهمی در معماری ایرانی و بناهای تاریخی ما دارند. در باغ ایرانی نیز از این بنای زیبا و جالب توجه غافل نشدهاند. در مقابل حوضی که روبهروی کوشک قرار دارد، طاقی مشابه طاقهای بناهای قدیمی ساخته شده است. این نقطه از باغ، محل محبوبی برای ثبت عکسهای زیبا است.
امکانات باغ گل ده ونک
در باغ به این بزرگی و با این محبوبیت و شهرت، امکانات متنوعی برای تفریح و آسایش مردم در نظر گرفته شدهاند. با وجود این امکانات، هم بازدیدی با خیال راحت خواهید داشت و هم اینکه در باغ حوصلهتان سر نمیرود.
زمین بازی: وجود یک زمین بازی در میان باغ باعث شده که این مکان هم برای کودکان و هم برای بزرگترها، جای مناسبی باشد. بچهها میتوانند در این زمین بازی کنند و شما نیز با خیالی راحت در باغ بگردید.
زمین ورزش: یک زمین ورزشی نیز در این باغ وجود دارد. این زمین در قسمت غربی قرار گرفته است و خانوادهها میتوانند در این زمین با یکدیگر بازی کنند.
آلاچیق: با وجود آلاچیقها در این باغ دیگر نگران مکان نشستن نیستید. میتوانید در کنار خانواده خود زیر این آلاچیقها بنشینید بدون اینکه به طبیعت صدمه زده باشید.
سرویس بهداشتی و نمازخانه: در این باغ امکانات بهداشتی به صورت کاملاً مجهز وجود دارند. خبر خوب این است که سرویس بهداشتی و نمازخانه بهگونهای است که برای افراد توانیاب نیز مناسب باشند.
ساعات و بهترین فصل بازدید از باغ ایرانی ده ونک
اگر اهل تهران باشید، باتوجهبه آبوهوای شهر میتوانید هر زمانی که بخواهید، به باغ ایرانی سر بزنید. اگر ساکن شهر دیگری هستید و میخواهید در سفر خود به تهران، باغ ایرانی را نیز تماشا کنید، بهتر است این بازدید را در فصل بهار انجام دهید.
در فصل بهار و مخصوصاً ماه اردیبهشت، لالههای باغ در زیباترین و لطیفترین حالت خود هستند. جشنواره لالهها در باغ برگزار شده است. مهمترین نکته نیز آبوهوای شهر در بهار است.
در این فصل و در این ماه، هوا دیگر خنک شده است. وقتی اردیبهشت ماه به باغ ایرانی بروید، در عین اینکه از نسیم خنک بهاری لذت میبرید، شگفتیها و زیباییهای باغ مخصوصاً لالههای آن به پیشواز شما میآیند.
درباره ساعت بازدید از باغ نیز باید بگوییم که این باغ بهصورت ۲۴ ساعته باز است و در هر ساعتی از شبانهروز میتوانید به دیدن آن بروید.
زیباییهای خاص باغ در بهار
طلاییترین زمان برای رفتن به باغ ایرانی، فصل بهار است. این مکان در بهار، شکوفا و سرزنده میشود. مانند عروسی بهشتی که از خواب بیدار شده باشد و شهر را با رنگها و عطرهای دلنشینش، مست و شاداب کند. در بهار، رنگهای تند و شاداب لالهها، درختان سربلند و سرسبز، صدای شرشر جریان آب، هوای لطیف و خنک و حتی رنگها و تزئینات باغ حال و هوایی دیگر دارند. همگی به انتظار مسافرانی هستند تا هرکدام بیشتر از دیگری، زیبایی خود را به رخ بکشند.
زیباییهای خاص باغ ایرانی در پاییز و زمستان
اگر ساکن تهران هستید، حتی اگر در پاییز و زمستان هم به باغ سر بزنید، پشیمان نمیشوید. در فصل پاییز در هر قدمی که در باغ برمیدارید، صدای خشخش برگهای پاییزی را زیر پایتان احساس خواهید کرد. در این فصل میتوانید از تماشای درختانی با برگهای زرد و نارنجی و قرمز لذت ببرید. باغ ایرانی ده ونک در پاییز، مانند یک تابلوی نقاشی میشود که هر گوشه آن با رنگی متفاوت و به شیوهای هنرمندانه کشیده شده است.
این باغ، در زمستان نیز زیبایی و وقار خود را حفظ میکند. وقتی در سکوت و هوای سرد زمستان به این مکان سر بزنید، طبیعت خفته در خواب زمستانی را مشاهده خواهید کرد. اگر در فصل زمستان به باغ بروید، بر خلاف بهار و تابستان، این مکان را آرام و ساکت خواهید یافت. باغ ایرانی تهران در زمستان، مکانی دنج و خلوت برای یک پیادهروی دلنشین در میان درختان سربهفلک کشیده است.