همه چیز درباره خیساندن حبوبات ؛ با آب سرد یا گرم ؟!
شاید شما هم جز افرادی هستید که میخواهند بدانند خیساندن حبوبات با آب سرد یا گرم بهتر است؟ با ما همراه باشید تا در این باره بدانید .
حبوبات خشک یکی از ارزانترین، در عین حال مغذیترین و همهکارهترین موادی است که در دسترس اکثر افراد است. پختن حبوبات خشک در مقایسه با خرید حبوبات آماده میتواند در هزینه شما صرفه جویی زیادی کند و پختن حبوبات خشک نیز بسیار مفید است.
بسیاری از مردم از پختن حبوبات خشک دوری میکنند، اصلاً چگونه باید حبوبات را پخت؟
قبل از پختن حبوبات خشک، باید آنها را خیس کنید. سه روش مختلف برای خیس کردن حبوبات قبل از پختن وجود دارد که انجام همه آنها واقعاً آسان است!
-
خیساندن حبوبات با آب سرد یا گرم
میتوانید حبوبات را با آب گرم یا سرد خیس کنید. روش ترجیحی ما روش سنتی است. در این روش باید اجازه دهید حبوبات در آب سرد به مدت 8 ساعت قرار گیرند.
قبل از شروع به خیساندن حبوبات، باید آنها را آماده کنید. این به هیچ وجه نباید طولانی شود.
حبوبات را تمیز کنید
ابتدا باید حبوبات را تمیز کنید. آنها را در یک سینی کم عمق مانند یک ورقه پخت قرار دهید. در آنها جست و جو کنید و هر جسم خارجی مانند سنگهای کوچک، لوبیاهای شکسته یا برگها را انتخاب کنید. از آنجایی که حبوبات قبل از بسته بندی هیچ فرآیندی را طی نمیکنند، یافتن اجسام خارجی در بین حبوبات رایج است.
حبوبات را آبکشی کنید
آنها را در یک صافی یا آبکش بریزید و زیر آب سرد از شیر آب بشویید. در حالی که حبوبات زیر آب سرد هستند، دستان خود را از لابه لای آنها برده تا مطمئن شوید که همه حبوبات به خوبی آبکشی شدهاند.
چه مدت برای خیساندن حبوبات زمان لازم است؟
اکنون زمان خیس کردن حبوبات است و میتوانید از بین سه روش این کار را انتخاب کنید.
در اینجا سه روش مختلف برای خیس کردن حبوبات در خانه آورده شده است:
1. خیساندن سنتی – 8 تا 12 ساعت
روش خیساندن سنتی هنگام پختن حبوبات در زودپز بهترین است، زیرا زودپز اجازه میدهد تا حبوبات بسیار نرم تر از پخت معمولی شوند.
حبوبات خود را در یک کاسه قرار دهید
حبوبات را در کاسه آب سرد ریخته و مطمئن شوید که سطح همه حبوبات از آب پوشیده شده است.
حبوبات را به مدت 8 ساعت خیس کنید یا در صورت امکان یک شب (حدود 12 ساعت) در آب بخیسانید.
حبوبات را آبکش کنید و آب آن را دور بریزید. حبوبات ممکن است پس از خیساندن چروک به نظر برسند، اما پس از پخته شدن دوباره به حالت قبل باز میگردند.
2. خیساندن داغ – 24 ساعت
بسیاری از افراد از روش خیساندن گرم استفاده میکنند. در این حالت بهتر است حبوبات را ۲۴ ساعت در آب قرار دهید.
حبوبات را در یک قابلمه بزرگ بریزید و به ازای هر 2 فنجان پر از حبوبات، 10 فنجان آب به آن اضافه کنید.
آب را روی حرارت بگذارید تا بجوشد و اجازه دهید سه دقیقه دیگر بجوشد.
حبوبات را از روی حرارت بردارید و روی آن ها را بپوشانید. بگذارید تا 24 ساعت بماند.
آب حبوبات را خالی کرده و آب آن را دور بریزید.
3. خیساندن سریع – 1 ساعت
خیساندن سریع سریعترین راه برای خیس کردن حبوبات است، در حالی که بعد از پختن حبوبات لطیف خواهند شد.
برای جلوگیری از چسبیدن آنها به ته قابلمه به هم زدن حبوبات در زمان پخت ادامه دهید.
پخت حبوبات 30 دقیقه تا 2 ساعت طول میکشد که بستگی به نوع آن دارد. وقتی آماده شد، حبوبات نرم میشوند، اما نه آنقدر نرم که له شده به نظر برسند.
پس از آماده شدن، میتوانید آب باقیمانده را دور بریزید و حبوبات را به غذای مورد علاقه خود اضافه کنید.
نکاتی برای پخت حبوبات
در حالی که فرآیند خیساندن و پختن حبوبات نسبتاً ساده است، همیشه ارزش دارد نکات مفیدی را به خاطر بسپارید تا اطمینان حاصل کنید که حبوبات شما تا حد امکان کامل هستند.
مهم است که اجازه ندهید آب در حین پختن حبوبات بجوشد، زیرا ممکن است پوست آن را بشکافد. بهتر است آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا حبوبات سالم بماند.
وقتی کار دیگری انجام میدهید، حبوبات را نگذارید تا بپزند. حبوبات در حین پختن منبسط میشوند و برای اطمینان از پوشاندن تمام حبوبات باید به طور مداوم آب بیشتری اضافه کنید. این به همه حبوبات کمک میکند تا به طور یکنواخت بپزند و از سوختن و چسبیدن آنها جلوگیری میکند.
حتی اگر حبوبات را روی حرارت ملایم بپزید، باید حبوبات را مرتب هم بزنید . آنها هنوز هم میتوانند به ته ظرف بچسبند و طعم سوختگی داشته باشند.
حین پختن، حبوبات خود را امتحان کنید. یک تکه حبوبات را هر بار برداشته و بگذارید خنک شود. باید لطیف و نرم باشد، اگر لطیف نباشد. یعنی حبوبات شما آماده نیست. قبل از آزمایش مجدد، 15 دقیقه دیگر صبر کنید.
برای اینکه پس از آماده شدن حبوبات، فرآیند پخت را متوقف کنید و از پختن بیش از حد آنها جلوگیری کنید، باید حبوبات را فوراً از آب داغ خارج کنید.
برای داشتن طعم قویتر، میتوانید پیاز را به قابلمه حبوبات خود اضافه کنید . برای طعم برجستهتر پیاز، میتوانید پیاز را در 30 دقیقه آخر پخت اضافه کنید.
گیاهان و ادویههای مختلفی مانند آویشن، جعفری، پونه کوهی و سیر را میتوان به آن اضافه کرد تا طعمها و لایههای مختلفی را به حبوبات بیافزاید.
اضافه کردن اسیدهایی مانند آبلیمو، گوجه فرنگی، سس فلفل قرمز و سرکه خیلی زود ممکن است از نرم و لطیف شدن حبوبات جلوگیری کند. وقتی حبوبات خیس خوردند و کاملاً پخته شدند، اینها را اضافه کنید.
آیا خیساندن حبوبات باعث کاهش گاز آن میشود؟
اگر میخواهید از گازهای معروفی که همراه با خوردن حبوبات ایجاد میشود دوری کنید، باید حبوبات را خیس کنید و آب آن را قبل از پختن دور بریزید و حبوبات را کاملا آبکشی کنید. دلیل این امر این است که خیساندن حبوبات مقداری از قندهایی را که در حین هضم گاز ایجاد میکند از بین میبرد و همچنین خیساندن آن زمان پخت را کاهش میدهد.
بهترین آب برای خیساندن نخود و لوبیا
خیساندن حبوبات قبل از پختن آنها موجب میشود که علاوه بر از بین رفتن قندهایی باعث ایجاد گاز میشوند، بهتر پخته شوند. اما سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که خیساندن حبوبات در آب سرد یا گرم بهتر است؟ حبوبات را باید در آب سرد بخیسانید. اگر حبوبات مدت زمان طولانی در آب گرم باقی بماند، موجب اسیدی شدن محیط آب شده و در نهایت طعم و عطر نامطبوعی به آنها میبخشد. برای خیساندن بهتر است از آب تصفیه شده یا آب معدنی استفاده کنید تا حبوبات ناخالصیهای موجود در آب را جذب نکنند. در صورتی که به آب تصفیه دسترسی ندارید میتوانید از آب جوشیده شده استفاده کنید.
حال باید بدانید چقدر زمان برای خیساندن حبوبات لازم است. چندین عامل بر مدت زمان خیساندن حبوبات تاثیر میگذارد. نوع حبوبات مهمترین عامل است. علاوه بر این دمای آب نیز از دیگر پارامترهای تاثیرگذار است. در صورتی که حبوبات را در آب با دمای اتاق قرار میدهید حدود ۲ تا ۳ ساعت و در اتاق سرد ۹ ساعت زمان نیاز است.
در صورتی که حبوبات زمان زیادی در آب خیس بخورند نوعی کف روی سطح آب ظاهر میشود که موجب ترش شدن حبوبات و خراب شدن طعم غذای شما خواهد شد. برای صرفه جویی در زمان، میتوانید ظرف حاوی حبوبات و آب را در یخچال یا در کنار پنجره قرار دهید تا محصول خراب نشود.