راهکارهایی برای کاهش ضایعات مواد غذایی در خانه
از خرید و ذخیره سازی هوشمندتر گرفته تا خلاقیت با باقیمانده غذاها کاهش ضایعات مواد غذایی در خانه آسان تر از آن چیزی است که فکر می کنید.
کشورهای با اکثریت جمعیت مسیحی به زودی به سمت فصل افزایش غذا خوردن و تعطیلات پیش می روند. در این میان چه مقدار از غذا دور ریخته می شود؟ کارشناسان مواد غذایی می گویند مقدار آن بسیار زیاد است. بیش از یک سوم کل مواد غذایی خورده نمی شود. بخش اعظم آن ضایعات غذایی تجاری است محصولاتی که در مزارع رها شده اند و مواد غذایی ای که در جریان حمل و نقل فاسد شده یا توسط خرده فروشان دور ریخته می شود. با این وجود، به گفته Feeding America یک سازمان غیرانتفاعی که برای پایان دادن به گرسنگی در آمریکا فعالیت می کند حدود 40 درصد از هدر رفت مواد غذایی در خانه رخ می دهد. مشکل این است که بسیاری از غذایی که هدر می دهیم غذای سالم است میوه ها، سبزیجات و پروتئین هایی که اجازه می دهیم، فاسد شوند. هدر دادن غذا احتمال دستیابی به غذاهای بسته بندی شده و فوق فرآوری شده را افزایش می دهد که از سلامت کمتری برخوردار هستند.
در حالی که در ظاهر غیر منطقی به نظر می رسد اما نتایج مطالعات نشان داده اند که افراد در مواقع دشوار مالی مواد غذایی بیش تری را هدر می دهند. دلیل آن چیست؟ افراد برای صرفه جویی در هزینه به صورت عمده خرید می کنند اما در نهایت مواد غذایی فاسد شده زیادی را دور می ریزند. طبق گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست یک خانواده 4 نفره به طور متوسط سالانه 1500 دلار صرف غذای دورریز می کند. "کریستوفر وارتون" دانشیار تغذیه در دانشگاه ایالتی آریزونا که ضایعات مواد غذایی مسکونی را مطالعه می کند می گوید: "کاهش ضایعات مواد غذایی در خانه جایی است که می توانید با کم ترین مشکل بزرگ ترین تغییرات را ایجاد کنید و باعث صرفه جویی مقدار پول زیادی می شود".
از خرید و ذخیره سازی هوشمندتر گرفته تا خلاقیت با باقی مانده غذا در اینجا نحوه کاهش ضایعات مواد غذایی در خانه آورده شده است:
فهرست خرید بهتری تهیه کنید
وارتون می گوید هر طرح خوب کاهش ضایعات غذایی باید با فهرستی آغاز شود که به این ترتیب از این استدلال پیروی می شود که هر ماده غذایی سرنوشتی دارد و شما از خرید بیش از حد اجتناب می ورزید. وارتون شخصا اقلامی که خانواده اش اغلب خریداری می کنند را یادداشت کرده و سپس اقلام جدیدی را پس از تمام شدن به آن ها اضافه می کند یا برای وعدههای غذایی جدید هفته برنامه ریزی می کند. یخچال، فریزر و انباری خود را بررسی کنید تا از خرید مواد غذایی ای که از قبل دارید خودداری نمایید. "ادوارد اسپانگ" دانشیار علوم و فناوری مواد غذایی در دانشگاه کالیفرنیا می گوید:"از قبل به هفته خود فکر کنید و صرفا آن چه را که برای وعده های غذایی در خانه می خورید خریداری نمایید". او می گوید در نظر بگیرید هر هفته چند بار بیرون از خانه غذا می خورید و غذای باقی مانده را تا چند روز می توانید نگهداری کنید و آیا می خواهید مواد غذایی از قبل پخته شده منجمد را میل نمایید یا خیر.
در خرید عمده تجدید نظر کنید
"برایان رو" استاد مدیریت مزرعه در دانشگاه ایالتی اوهایو و رئیس انجمن ضایعات غذایی آن ایالت می گوید خرید عمده باعث صرفه جویی در هزینه میشود اما تنها در صورتی که از تمام مواد غذایی قبل از فاسد شدن استفاده کنید. بسیاری از مواد غذایی سریع تر از آن چه که فکر می کنید فاسد می شوند. انواع توت، سبزی های برگ دار، آووکادو و گیاهان تازه به سرعت از بین می روند حتی اگر به درستی ذخیره شوند. سایت دولتی امریکایی FoodSafety.gov نمودار ذخیره مواد غذایی را ارائه می دهد که در آن نشان داده می شود در چه مرحله ای خطر مسمومیت غذایی شما افزایش می یابد. هنگامی که یک بسته باز می شود اکثر محصولات صرفا چند روز دوام می آورند.
میوه ها و سبزیجات زشت را بخرید
رو می گوید می توانید با خرید میوه ها و سبزیجات "زشت" در فروشگاه که به همان اندازه مغذی هستند اما اغلب نادیده گرفته می شوند به کاهش ضایعات مواد غذایی کمک کنید.
به تاریخ انقضا توجه کنید
طبق گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده به جز شیر خشک برای نوزادان تاریخ انقضا معمولا به عنوان تاریخ های مصرف یا بهترین تاریخ مصرف ذکر شده شاخص کیفیت غذا و نه ایمنی هستند. این بدان معناست که می توانید پس از گذشت تاریخ درج شده مواد غذایی فاسد شدنی باز نشده را مصرف کنید.
رو می گوید که از حواس خود برای تعیین این که آیا یک ماده غذایی برای خوردن بی خطر است یا خیر استفاده کنید. او می افزاید:"اگر بوی بدی احساس نمی کنید به احتمال ماده غذایی خوب است. در مواردی مانند کپک زدن پنیر می توانید قسمت های کپک زده را جدا کرده و دور بریزید. با این وجود، پس از باز شدن باید مواد غذایی را به درستی نگهداری کنید. اگر بسته ماست را یک شبانه روز بیرون از یخچال قرار دهید بدان معناست که روش اشتباهی را در نگهداری در پیش گرفته اید و دیگر تاریخ انقضای ذکر شده بر روی آن بی معنا می شود".
یخچال خود را مرتب کنید تا امکان فاسد شدن مواد غذایی از بین برود
مطمئن شوید که مواد غذایی یخچالی را به درستی نگهداری می کنید که به ماندگاری بیشتر و طعم بهتر آن مواد کمک می کند. در ادامه به چند نکته در این باره اشاره خواهیم کرد:
از نگهداری مواد غذایی در قسمت در یخچال خودداری نمایید: در گرم ترین بخش یخچال است بنابراین مکان خوبی برای نگهداری چاشنی ها می باشد و نه تخم مرغ یا لبنیات. قفسه های پایین یخچال سردترین بخش آن هستند. گوشت، مرغ و ماهی را در آنجا نگهداری کنید. وارتون میگوید انجام این کار هم چنین از انتقال و ریخته شده باکتریها بر روی سایر مواد غذایی جلوگیری می کند.
از ایجاد ازدحام بیش از حد در یخچال خودداری نمایید: رندی وروبو" استاد میکروبیولوژی مواد غذایی در دانشگاه کرنل می گوید: "فشرده کردن یخچال گردش هوا را مسدود می کند و نقاط گرم و سردی ایجاد می کند که می تواند مواد غذایی حساس را فاسد یا منجمد کند".
تا جایی که می توانید مواد غذایی را منجمد کنید: این کار از رشد باکتری ها و مخمرها و کپک هایی که باعث فساد و بیماری های ناشی از غذا می شوند جلوگیری می نماید. هم چنین، انجماد روند فعالیت آنزیمی که باعث خراب شدن غذا می شود را کُند می سازد. وزارت کشاورزی امریکا در این باره اعلام کرده است: "تقریبا هر چیزی را می توانید منجمد کنید به استثنای مواد غذایی کنسرو شده و تخم مرغ در پوسته".
مواد غذایی را جدا کنید: نحوه ذخیره سازی در یخچال اهمیت دارد. برخی از میوهها مانند موز، سیب و آووکادو هنگام رسیدن گاز اتیلن آزاد می کنند که می تواند باعث رسیدن محصولات اطراف شود و در نتیجه سریع تر فاسد شوند. وارتون می گوید: "همه میوه ها و سبزیجات خود را در یک سبد قرار ندهید محصولاتی مانند پیاز، سیر و سیب زمینی را در محیطی خنک، تاریک و خشک قرار دهید".
دراور یا کشوهای یخچال را بشناسید: سبزیجات برگدار، هویج و سایر سبزیجاتی که در معرض پژمرده شدن هستند را در کشوی با رطوبت بالا یخچال قرار دهید. میوه ها و سبزیجاتی مانند قارچ و فلفل را که تمایل به پوسیدگی دارند در کشوی با رطوبت پایین نگهداری کنید. کرفس را در فویل آلومینیومی بپیچید و گیاهان تازه مانند جعفری و گشنیز را در یک لیوان کوچک آب قرار دهید تا طول عمرشان طولانی تر شود.
سبزی ها و میوه های پژمرده را احیا کنید
از استفاده مجدد از مواد غذایی ای که ممکن است اشتها آور به نظر نرسند اما هنوز برای خوردن بی خطر هستند، مانند موز قهوه ای یا سبزی های پژمرده نترسید. رو می گوید: "به جای سرو کردن به صورت تازه آن مواد غذایی را در سوپ بریزید یا آن را به صورت پوره درآورده یا گریل کنید جایی که تزئین و ظاهر ماده غذایی چندان اهمیتی ندارد".
باقی مانده های خود را تغییر کاربری دهید
باقیمانده مواد غذایی را به چیز جدیدی تبدیل کنید. برای مثال، سبزیجات را به خورش تبدیل کنید یا از مرغ دیشب باقی مانده ساندویچ درست کنید.
منبع: فرارو