دلایل هراس کودکان از مهد کودک چیست؟
اگر کودک هنگام رفتن به مهد بیقراری کرد، باید برای حل این مشکل، ریشهیابی کنید.
به گزارش ایلنا، علیرغم اینکه برخی از کودکان فضای مهد کودک، اسباببازیهای فراوان، محیط شاد مهدکودک و بازی بیپایان با بچههای دیگر را دوست دارند، برخی از کودکان نیز به شدت روی نرفتن به مهد کودک پافشاری میکنند. صبح خودش را به مریضی میزند، جیغ میکشد، گریه میکند، در مهدکودک بیقرار است، نسبت به سایر کودکان یا مربی مهد لجبازی و رفتار پرخاشگرانه دارد یا والدین را تهدید به رفتارهای ممنوع میکند تا به هر روشی شده در خانه بماند.
وقتی اصرار به مهد کودک نرفتن تداوم پیدا میکند و همراه با اختلالات رفتاری دیگری مانند پرخاشگری، آسیب به خود یا دیگران، شبادراری، افسردگی و انزوای شدید است، وقت آن رسیده که موضوع را کمی جدیتر بگیرید.
علل مقاومت کودک برای رفتن به مهد
در پس بهانه های کودک برای نرفتن به مهد یک یا چند مورد از علل زیر وجود دارد:
اضطراب جدایی
وابستگی شدید به مراقب اصلی (مادر یا پدر)، پرستار یا سایر مراقبین ( مثل مادربزرگ یا پدربزرگ)
از دست دادن یک والد و وابستگی شدید به خواهر یا برادر و والد دیگر
کم بودن سن کودک برای ورود به فضای مهد کودک یا صبح زود بیدار شدن
تجربه آسیب دیدن در محیطهای ناآشنا یا سابقه آسیب از افراد غریبه ۰احساس خطر و ناامنی در محیط جدید)
اختلال اضطراب اجتماعی
بدرفتاری کودکان دیگر یا مربیان مهد کودک
سابقه ترک منزل توسط مادر
بیماری یکی از والدین و ترس از مرگ او
سابقه مشکلات خانوادگی و تهدید یکی از والدین به ترک کودک یا ترک خانه
ترساندن زیاد کودک از افراد غریبه
مراقبت افراطی والدین از کودک و استرس شدید از آسیب به او
۵ راهکار مقابله با نرفتن به مهد کودک
کودکان در جایی که نمیشناسند و در حضور کسی که تجربهای با او ندارند، احساس ترس و اضطراب میکنند. بنابراین برای مقابله با این مشکل باید از همین در وارد شوید و یک پروژه عادت سازی به مهد کودک تعریف کنید.
-
سپردن کودک به مراقبین آشنا
دلبستگی کودک به خانه و والدین یک شبه اتفاق نیفتاده است و فرایند اجتماعی شدن نیز طی یک شب طی نمیشود. یکی از گامهای مفید در مقابله با نرفتن به مهدکودک این است که برای مدت کوتاه کدوک را به یکی از افرادی که دوست دارد بسپارید. در این فاصله مراقب دوم کودک را مرتبا تغییر ندهید. میتوانید ابتدا در هر زمانی که کودک آمادگی داشت این کار را انجام دهید و بعد زمان بردن کودک را به زمان شروع مهدکودک نزدیکتر کنید. به مرور زمان مدت زمان تنها ماندن کودک با مراقب دوم را بیشتر کنید.
-
سر زدن به محیط مهد کودک
اگر قبل از سپردن دائمی کودک به مهد سری به محل مهد کودک بزنید، فضای داخل را به او نشان دهید و از آنجا تعریف و تمجید کنید کودک از حضور در یک محیط جدید جا نمیخورد. میتوانید با هماهنگی مسئولان مهد چند بار این کار را انجام دهید و او را با مربی و مسئول مهد نیز آشنا کنید. تا زمانی که کودک حس اجبار برای رفتن به مهد کودک ندارد، میتواند با مهدکودک و مربی خود اخت پیدا کند. بعد از آن احتمال استقبال کودک برای بیشتر ماندن در مهدکودک بیشتر میشود.
-
استفاده از وسایل آشنا در مهد کودک
یکی از وسایل مورد علاقه کودک که ترجیحا به آن وابستگی داشته باشد را داخل کیف او گذاشته یا از قبل در مهدکودک بگذارید. این وسیله میتواند عروسک، اسباب بازی، بالش یا پتوی خواب کودک باشد. چون تصویر و لمس وسایل آشنا با احساس امنیت و در خانه بودن گره خورده است، ذهن کودک به احساس امن بودن محیط مهدکودک ترغیب میشود.
-
مهد کودک بازی در خانه
کودکان برای تقویت انگیزههای خود، کاهش ترس و ایجاد علاقه به بازی و تمرین نیاز دارند. میتوانید برای حس الفت بیشتر او با سیستم مهد کودک، رفتارهای مربی و اجرای قوانین مهد کودک گاهی در نقش معلم و گاهی در نقش کودکی که به مهد رفته با او بازی کنید. حین بازی میتوان مسائل زیادی را با کودک تمرین کرد و به او آموزش داد.
به این ترتیب کودک در آرامش و با حضور شما نسبت به فضای مهد کودک و آنچه با آن روبرو میشود اطلاع پیدا میکند. حین بازی در نقش کودک، اشتباهاتی که ممکن است فرزندتان انجام بدهد را را تکرار کنید تا کودک خود را در جایگاه مربی ببیند و شما را تشویق به اجرای قوانین کند. از مهد کودک او تعریف کنید و با گفتن جملات مثبت ذهنیت خوشایندی نسبت به مهد کودک در او ایجاد کنید.
-
حضور در مهد کودک در روزهای ابتدایی
قبل از اینکه کودک را تمام وقت به مهد کودک بسپارید مدت زمان محدودی را در مهدکودک همراه او باشید. به مرور فاصله خود را از کودک بیشتر کنید. مثلا وقتی سرگرم بازی دلچسبی شده است، به او بگویید که برای دقایقی به دستشویی میروید. مدت زمان و تعداد دفعات ترک کودک را بیشتر کنید.
به این ترتیب کودک متوجه میشود که هرچند او را ترک میکنید اما دوباره باز میگردید. برای این کار هرگز مدت زمان بیشتر از آنچه با کودک توافق کردهاید دور نشوید. در تمام مراحل باید از قبل راجع به همه چیز با کودک صحبت کنید.
منبع : سلام