تاثیرات منفی دود قلیان بر نوزادان
نوزادان و کودکانی که در معرض دود قلیان قرار می گیرند، بیش از دیگران دچار بیماریهایی مانند پنومونی، آسم، عفونت گوش، برونشیت، عفونت سینوس، سوزش چشم و خروسک میشوند.
به گزارش ایلنا، دود سیگار و قلیان والدین می تواند تاثیرات منفی زیادی برای سلامت نوزاد داشته باشد.
نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار دارند، بیشتر احتمال دارد بعدا در خطر بیماری هایی مثل سرطان های خون، سرطان ریه قرار بگیرند؟
عوارض دود سیگار و قلیان بر نوزاد
مصرف سیگار در طی سالیان اخیر با رشد رو به افزایشی همراه بوده است. زنان و مردان زیادی در اثر استفاده طولانی به آن وابستگی پیدا کرده اند. خیلی از آن هایی که به تازگی صاحب فرزند شده اند سیگاری هستند و قطع یکباره آن برایشان به این راحتی نیست. با وجود این تاثیر دود سیگار بر نوزاد به اندازه ای است که نمی توان آن را نادیده گرفت.
دود سیگار والدین می تواند تاثیرات منفی زیادی برای سلامت نوزاد داشته باشد. در اینجا عوارضی را ذکر کرده ایم که نوزاد را از طریق مصرف مستقیم و غیر مستقیم سیگار توسط مادر و پدر، تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از این تاثیرات شامل موارد زیر است:
تاثیر بر رشد دوران جنینی
مادرانی که در دوران بارداری سیگار مصرف می کنند، با وارد کردن نیکوتین و مواد مضر دود سیگار به بدن جنین، او را در معرض آسیب های رشدی قرار می دهند. مواد مضر ممکن است تنها با بودن در مکان هایی که در معرض دود سیگار هستند نیز بر جنین اثر بگذارد. این آسیب ها عبارتند از:
-
عدم وزن گیری و نارس بودن نوزاد
-
تاثیر بر رشد عصبی کودک و کارکرد روانی وی در سال های بعد
-
بروز خطراتی چون مشکلات مادرزادی، و سقط جنین
سندروم مرگ ناگهانی نوزاد
بیماری های بدخیم و سرطان
نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار دارند، بیشتر احتمال دارد بعدا در خطر بیماری هایی مثل سرطان های خون، سرطان ریه قرار بگیرند. همچنین نیکوتین سیگار می تواند احتمال خطر بیماری های بدخیم در بافت لنفاوی را برای کودک افزایش دهد. شواهد پژوهشی بسیاری رابطه قرار گرفتن در معرض دود سیگار در کودکی و ابتلا به سرطان ریه در بزرگسالی را نشان داده است.
خطر ابتلا به بیماری های تنفسی
کودکانی که والدین آن ها سیگار مصرف می کنند بیشتر احتمال دارد دچار بیماری های تنفسی مثل برونشیت و ذات الریه شوند. همچنین تماس با دود سیگار در دوران جنینی می تواند با تغییر راه های تنفس در افزایش خطر بیماری های دستگاه تنفس تحتانی موثر باشد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار می تواند باعث افزایش احتمال ایجاد عفونت های تنفسی و سرفه های شبانه، احتمال ایجاد سرفه های مکرر و خس خس سینه در کودکان شود.
بیماری آسم
قرار گرفتن نوزاد در معرض دود سیگار خطر ابتلا به آسم را در آن ها افزایش می دهد. احتمالا عفونت های مکرر مجاری تنفسی یا التهاب سلول های راه های تنفسی در ایجاد و تشدید آسم در این کودکان نقش دارد. تماس با دود سیگار در سال های اولیه تولدی همچنین احتمال ابتلا به آسم در بزرگسالی را افزایش می دهد. همچنین تماس مکرر با دود سیگار و قلیان، می تواند رشد و کارکرد مناسب ریه را با مشکل مواجه کند. به علاوه باعث کاهش جریان هوا در ریه تا ۲۵-۲۷ درصد می شود.
قرار گرفتن نوزاد در معرض دود سیگار خطر ابتلا به آسم را در آن ها افزایش می دهد.
تاثیر بر بیماری های گوش میانی
التهاب شدید گوش میانی در کودکانی که زیاد در معرض دود سیگار بوده اند تا حد زیادی شایع است. تماس با دود سیگار همچنین خطر جمع شدن مایع در گوش میانی را افزایش می دهد.
تاثیر بر دندان
تماس با دود سیگار با افزایش خطر پوسیدگی دندان ها در کودکان همراه است. بر اساس پژوهش ها افزایش سطح ماده ای به نام کوتینین در خون در اثر قرار گرفتن در معرض دود سیگار با پوسیدگی دندان های شیری همراه است.
بیماری های قلبی-عروقی
بر اساس پژوهش ها کودکانی که در تماس مکرر با دود سیگار والدین قرار می گیرند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری های شریان های عروق قلب دارند. این خطر با افزایش سیگار کشیدن بیشتر می شود و با ترک سیگار کاهش می یابد.
بیماری های آلرژیک
تاثیرات روانی
نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار دارند، ممکن است روند رشد و تکاملشان تحت تاثیر قرار بگیرد، بیشتر مستعد افسردگی، اضطراب و تنش های روانی در طول رشد باشند.
سخن آخر
خود والدین بیش از هرکس نگران سلامتی و رشد کودک هستند. اما به هر دلیلی والدین وابستگی زیادی به سیگار دارند. روشن است که اقدام برای ترک از هر زمانی می تواند برای بهبود سلامت خود و پیشگیری از آسیب های کودکان تاثیر بسزایی داشته باشد. اما اگر دارای نوزاد هستید و به هر دلیل هنوز موفق به قطع سیگار نشده اید حداقل از سیگار کشیدن در مکان هایی که نوزاد در آن قرار دارد مثل داخل خانه و اتاق اجتناب کنید و سعی کنید تا حد ممکن نوزاد و کودک را از دود سیگار و دیگر دخانیات دور نگه دارید. باوجود این تماس غیر مستقیم با دود سیگار برای نوزاد خالی از آسیب نیست.
منبع: قطره