چگونه غذای کودک کم وزن را مقوی و مغذی کنید؟
والدین کودکان لاغر و کم وزن برای رشد جسمی و ذهنی کودک خود می توانند با استفاده از یک برنامه غذایی مناسب غذای کودک خود را مقوی و مغذی کنند.
به گزارش ایلنا، یک برنامه غذایی مناسب باید کلیه مواد مغذی (مواد نشاسته ای، پروتئینی، چربی، ویتامین ها و املاح) را به نسبت های متعادل در اختیار کودک قرار دهد تا انرژی مورد نیاز او که معمولا بر اساس یکصد کیلوکالری به ازاء هر کیلو گرم وزن بدن است تامین شود.
برخی از کودکان با شروع تغذیه تکمیلی، با اینکه غذای خود را به موقع و خوب می خورند وزنگیری خوبی ندارند. اگر کودک شما این وضعیت را دارد شاید انرژی دریافتی روزانه کودک کمتر از میزان انرژی و جنب و جوش او باشد در این صورت پیشنهاد می کنیم غذای کودک خود را به شیوه ای که در این بخش ذکر می کنیم مقوی و مغذی کنید.
چگونه وزن کودک خود را بالا ببریم؟
تمام روش های مفید و سالم برای مقوی کردن غذای کودک کم وزن
افزودن قطره آهن به آب
در برنامه غذایی کودک آب جوشیده شده خنک بهمراه 15 قطره آهن را قرار دهید.
افزودن انرژی مواد غذایی با آرد یا جوانه گندم
به مواد تغذیه ای کودکتان آرد یا روغن مایع یا جوانه غلات اضافه کنید و بدین وسیله انرژی مواد تغذیه ای کودک را بالا ببرید.
مصرف غذای کمکی در دفعات زیاد
به نوزاد بالای شش ماه خود علاوه بر دادن روزانه 5 وعده غذای کمکی ، شیر مادر نیز بدهید.
افزودن روغن یا کره به غذای کودک
به همه وعده های غذایی کودک یک تا 2 قاشق مربا خوری روغن مایع یا کره آب شده بیفزایید.
شما می توانید برای مغذی کردن غذای کودکتان به تکه های کوچک شده سیب زمینی پخته شده که پوست آن را جدا کرده اید کمی کره بزنید و اجازه بدهید خودش آن را بخورد.
پودر جوانه گندم ، جو پرک و یا بلغور گندم را له نموده و با کمی شکر و شیر پاستوریزه و جوشیده بپزید و به آن دو قاشق روغن یا کره بیافزایید و در دفعات بیشتر به نوزاد بدهید.
افزودن روغن به غذای کودک به دلایل زیر توصیه می شود :
میزان انرژی موجود در روغن ( هر 1 گرم روغن حدود 9 کالری)در مقایسه با مواد غذایی دیگر بیشتر است . اضافه کردن کره یا روغن حجم غذای کودک را افزایش نمی دهد اما انرژی غذای او بیشتر می شود. اضافه کردن کره یا روغن به غذا سبب نرمی غذا شده و بلع آنرارا راحت می کند.
ریختن روغن در غذای کودک کم وزن
آشنایی با نحوه پخت غذاهای کودک کم وزن
افزودن جوانه ماش یا جوانه گندم به غذای کودک
به سوپ کودکتان جوانه ماش یا جوانه گندم یا پودر جوانه غلات بیفزایید و اینگونه غذای او را مقوی کنید. جوانه ماش یا جوانه گندم یا پودر جوانه غلات سرشار از ویتامین های گروه ب و ث می باشند که سبب هضم بهتر غذای کودک خواهند شد.
طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:
ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس کنید و در یک سینی تمیز پهن کرده و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینکه جوانه ها سبز شد، می توانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید.
برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانه ها را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید و هر بار مقدار کمی از آن را (با توجه به سن کودک از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای کودک اضافه کنید.
این کار، سبب افزایش انرژی غذای کودک و تامین پروتئین، ویتامین ها و املاح غذای کودک می شود. پودر جوانه غلات و حبوبات را می توان در یک شیشه درب دار ریخته و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
مقوی و مغذی کردن غذای کودک کم وزن با جوانه گندم
غذای کودک کم وزن را مقوی کنید
مقوی نمودن غذای کودک کم وزن با این سس سفید رنگ
برای مقوی کردن غذای شیر خواردر یکسالگی وافزایش انرژی آن آرد برنج یا گندم ، شیرپاستوریزه و کره را مخلوط کنید تا مانند سس سفید گردد و سپس این ماده غذایی را به سوپ شیرخوار بیافزایید تا طعم و رنگ و لعاب سوپ بهتر شود.
افزودن لبنیات به غذای کودک
اگر کودتان به لبنیات آلرژی ندارد حدود 11 ماهگی برای مقوی کردن سوپ او مقداری خامه پاستوریزه به آن اضافه کنید.
تخم مرغ را به غذای کودک خود بیافزایید
افزودن تخم مرغ به غذای کودک نیز پروتئین غذای کودک را بیشتر می کند مثلا می توانید:برای خوردن بهتر تخم مرغ پخته شده توسط کودکان آن را با مقداری کره و آب مرغ مخلوط و نرم کنید و به او بدهید. همچنین زرده تخم مرغ را رنده کنید و به سوپ و یا پوره میوه و سبزیجات کودکتان اضافه نمایید.
استفاده از تخم مرغ در غذای کودک کم وزن
موادی که علاوه بر انرژی، پروتئین غذای کودک را بیشتر می کند
پروتئین برای رشد کودک ضروری است و مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین در تغذیه کودک توصیه می شود حتی الامکان مقداری گوشت ( مانند گوشت مرغ و گوسفند و ...) باید به غذای کودک اضافه شود.
برای اینکه یک سوپ مقوی برای کودکتان بپزید و مواد معدنی و چربی بیشتر به بدن نوزاد برسانید از گوشت با استخوان ، ران مرغ و یا ماهیچه گوسفندی در تهیه سوپ یا کته استفاده کنید.
برای رشد بهتر کودکتان و مقوی کردن غذای او آب غلیظ شده ران مرغ یا تکه های ران مرغ که خوب پخته شده و همینطور جوانه گندم، آرد یا پودر بادام خام، کنجد، مغز تخمه آفتابگردان را به غذای کودک بیافزایید.
برای مقوی کردن سوپ یا غذای کودکتان می توانید چندین قلم گوسفندی یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید و چربی اضافی آن را بگیرید و عصاره آنرا در یخچال نگهداری کنید و هر باردو قاشق به غذا یا سوپ کودک خود اضافه نمایید .
اگر می خواهید این عصاره زمان طولانیترسالم بتقی بماند آن را در فریزر نگهداری نمایید. در بخش های قبلی بارداری و نوزاد در نمناک گفتیم که اگر کودکتان کم وزن است برای تهیه کته به جای آب از آب گوشت استفاده شود.
افزودن حبوبات به غذای کودک
اگر کودکتان لاغر بود و وزن کمی داشت به او پس از 10 ماهگی حبوبات دهید زیرا افزودن حبوبات در ما ه های کمتر به غذایش سبب می شود حجم زیادی از معده اشغال گردد و کودک میل زیادی به خوردن نداشته باشد. پس از 10 ماهگی، حبوبات را خیس داده و پوست بکنید و سپس آرد کنید و یک قاشق چایخوری از این آرد را بهمراه کره به سوپ کودکتان اضافه کنید.
افزایش ویتامین ها و املاح غذای کودک
برای رشد و تأمین سلامتی کودک ویتامین ها و املاح ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک وجود داشته باشند. سبزی های برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری منابع غنی از ویتامین ها هستند و باید در داخل سوپ و سایر غذاهایی که به کودک داده می شود، اضافه شوند اما به خاطر داشته باشید به کودکان زیر یک سال نباید اسفناج داد.
سبزی های زرد و نارنجی رنگ مثل کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزی ها در غذای کودک به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد کودک کمک می کند.
میان وعده های مقوی برای کودکان
یک دسر بسیار مقوی برای میان وعده کودک خود تهیه کنید اینگونه که یک یا دو خرما را پوست کنده و هسته اش را خارج نمایید و درمقداری آب حل کنید و به کودک خود بدهید.
یک میان وعده خوشمزه دیگر برای کودک این است که مقداری آرد برنج یا گندم را در روغن تفت دهید تا کمی طلایی شود و از حالت خامی خارج گردد سپس چند قطر گلاب و مقداری شکر حل شده به آن بیافزایید(مانند حلوا) و آنرا بعنوان میان وعده به کودک خود بدهید .
نکته :
قبل از غذا به کودک خود شیرینی ، شکلات ، بستنی ، آب میوه ندهید زیرا سبب کم اشتهایی کودک و تاخیر در رشد او می شود.
به غذای کودک مخصوصا کودکان زیر یکسال نمک نزنید و از آوردن نمک بر سر سفره خودداری کنید . اما اگر کودکتان غذای کاملاً بی نمک خود را نمیخورد و دچار ایست یا افت وزن است به غذای او هنگام تهیه و طبخ مقدار بسیار کم نمک اضافه کنید.
اضافه کردن شکر به غذای کودک باعث می شود ذائقه کودک به طعم شیرین عادت کند و او به غذاهای شیرین علاقه پیدا کند بنابراین اضافه کردن شکر به غذای کودک تا یکسالگی توصیه نمی شود اما اگر در دستور تهیه غذامانند فرنی شکر وجود دارد مصرف آن اشکالی ندارد اما اضافه کردن شکر به غذاهای دیگر مانند پوره و یا سوپ توصیه نمی شود .
آب لیموترش تازه، آب نارنج تازه،و همینطور سبزی معطر پودر شده به غذای کودکتان عطر و طعم بسیار خوبی می بخشد.
منبع: نمناک