آشنایی با خواص و مضرات سس کچاپ
سس کچاپ یکی از سس های خوشمزه و پرطرفدار دنیاست که جزو سس های کم کالری و پر خاصیت محسوب می شود.
به گزارش ایلنا، سس کچاپ (به انگلیسی: Ketchup) یا سس گوجه فرنگی یکی از سس های پرطرفدار برای انواع ساندویچ ، پاستا و ماکارونی ، خوراک و غیره است. سس کچاپ از گوجه فرنگی تهیه می شود و به طور کلی در دو نوع تند و شیرین به بازار عرضه می شود.
ترکیب اصلی سس کچاپ شامل گوجه فرنگی ، سرکه ، نمک ، فلفل و ادویه است.
سس کچاپ چاشنی است که در تمام آشپزخانه های دنیا وجود دارد و به عنوان یکی از قدیمی ترین سس های دنیا در بسیاری از دستورهای غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه خواص این سس خوشمزه را با شما در میان می گذاریم.
کالری پایین سس کچاپ
سس های کچاپی که در ترکیبش از شیرین کننده استفاده نشده باشد ، کالری بسیار پایینی دارند و میتوانید بدون نگرانی در رژیم غذایی کاهش وزن از آن استفاده کنید. البته مراقب سس کچاپ شیرین باشید ، این سس ها کالری به نسبت بالایی دارند و به دلیل وجود شیرینی در ترکیبشان باعث می شوند زودتر گرسنه شوید و بیشتر پرخوری کنید.
هر قاشق سس کچاپ تند حدود 15 کالری دارد که نصف کالری سس خردل محسوب می شودو در مقایسه با سس مایونز که هر قاشق آن 103 کالری دارد ، گزینه سالم تری محسوب می شود.
کربوهیدرات سس کچاپ
سس کچاپ بدون شیرینی کربوهیدرات کمی دارد ، اگر میخواهید کالری پاستا را کاهش دهید به جای استفاده از سس پنیر و خامه ، سس کچاپ را جایگزین نمایید.
چربی پایین سس کچاپ
اگر رژیم غذایی کم چرب دارید ، سس کچاپ یکی از بهترین گزینه ها برای شما است چرا که فاقد چربی است و طعم دلنشینی به خوراکی ها می دهد. افزودن کچاپ به ماهی کبابی ، مرغ آب پز و غیره میتواند طعم بسیار بهتری به این غذاها بدهد.
سس کچاپ سرشار از آنتی اکسیدان
گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدان لیکوپن است که نقش بسیار مهمی در محافظت از سلولهای بدن ایفا میکند و از رشد و تکثیر سلولهای سرطانی پیشگیری کرده و با اثرات مخرب رادیکالهای آزاد در بدن و استرس اکسیداتیو مقابله میکند. از سویی دیگر ثابت شده است که لیکوپن برای کاهش کلسترول بسیار مفید است. مقدار لیکوپن در سس کچاپ تغلیظ شده و بسیار زیاد است و بنابراین نقش مهمی برای سلامتی ایفا میکند.
کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات با سس کچاپ
همانطو که بالاتر گفتیم لیکوپن بالای سس کچاپ خاصیت ضد سرطانی دارد و یکی از مهم ترین سرطان هایی که با مصرف کچاپ با شما خداحافظی میکند ، سرطان پروستات است.
بهبود بینایی با سس کچاپ
سس کچاپ حاوی ویتامین آ است که به افزایش قدرت بینایی کمک میکند. این ویتامین مانع از بروز بیماری تباهی لکه زرد در سالمندی شده و مانع از بروز نابینایی می شود.
افزایش باروری مردان با سس کچاپ
مطالعات انجام شده بر روی لیکوپن سس کچاپ نشان میدهد که باعث افزایش کیفیت و تعداد اسپرم مردان شده در نتیجه قدرت باروری در مردان را افزایش میدهد.
کاهش کلسترول و بیماری های قلبی
کالری و چربی پایین کچاپ و مقدار بالای لیکوپن باعث کاهش سطح کلسترول خون و بهبود سلامت قلب می شود. لیکوگن میتواند از اکسید شدن چربی در عروق پیشگیری کرده و مانع از تصلب شرائین و مسدود شدن عروق شود.
بر اساس مطالعاتی که در هاروارد منتشر شده ، زنانی که میزان لیکوپن خونشان بالای 50 درصد است ، کمتر در معرض بیماری های قلبی قرار می گیرند.
سلامت و زیبایی پوست
کچاپ خوشمزه ، میتواند با آسیب رادیکالهای آزاد به سلول های پوست مقابله کند و از پیری زودرس پوست پیشگیری نماید.
از آنجا که کچاپ سرشار از ویتامین ث است باعث شفاف تر و شاداب تر شدن پوست می شود.
مضرات سس کچاپ
با وجودی که مصرف سس کچاپ فواید زیادی دارد ولی زیاده روی در مصرف آن مجاز نیست.
دو عنصر نگران کننده موجود در سس کچاپ ، نمک و شکر هستند. هر قاشق غذاخوری کچاپ دارای 4 گرم شکر و 190 میلی گرم سدیم است به طوری که مصرف 8 قاشق غذاخوری کچاپ سدیم مورد نیاز روزانه را تامین میکند.
سس کچاپ شیرین قند نسبتا بالایی دارد و 4 – 5 قاشق از آن قند مورد نیاز روزانه را تامین میکند.
اگر نگران زیاده روی در مصرف قند و نمک خود هستید یا مبتلا به رفلاکس اسیدی ، سوزش سردل یا آلرژی غذایی هستید در مصرف سس کچاپ احتیاط کنید.
منبع:بیتوته