علل بیاشتهایی در ماه رمضان
بیاشتهایی در ماه رمضان یکی از رایجترین مشکلاتی است که برخی از روزهداران با آن روبرو میشوند.
به گزارش ایلنا، بیاشتهایی در ماه رمضان یکی از رایجترین مشکلاتی است که برخی از روزهداران با آن روبرو میشوند. نخوردن آب و غذا برای ساعات طولانی موجب میشود تا برخی از افراد روزهدار رغبت خود برای غذا خوردن را از دست بدهند و اشتهای کافی برای خوردن افطار و حتی سحری در روزهای بعد را نداشته باشند. اما علت بیاشتهایی در رمضان چیست؟ آیا میدانید بهترین روش درمان بیاشتهایی ماه رمضان چیست؟ در این مقاله میتوانید با علت و روشهای درمان بیاشتهایی هنگام افطار و سحری آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد بیاشتهایی پاسخ خواهیم داد.
علت بیاشتهایی در ماه رمضان چیست؟
بسیاری از افراد در ماه رمضان به دلیل کمبود مواد غذایی و عدم مصرف به موقع خوراکیها دچار پرخوری در این ایام میشوند و حجم غذای زیادی را در زمان سحری و افطار میل میکنند. اما عدهای هم هستند که درست برخلاف این افراد اشتهای خود را برای غذا خوردن از دست میدهند.
این افراد با نخوردن سحری و افطار و یا مصرف حجم بسیار کم از غذا در طول روز با کمبود انرژی مواجه میشوند و از طرفی هیچ علاقهای نیز به خوردن غذا ندارند. اگر بیاشتهایی تنها در زمان سحری اتفاق بیفتد، ممکن است این موضوع به خاطر خوردن غذاهای چرب و پرکالری در زمان افطار ایجاد شده باشد.
از طرف دیگر جالب است بدانید که «گرلین» نام هورمونی در بدن است که موجب ایجاد حس گرسنگی در ما میشود. این هورمون به طور طبیعی در ساعات مشخصی که همیشه غذا میخوریم، ترشح میشود.
حال زمانی که عادات غذایی فرد تغییر کند و برای چندین بار در ساعات قبل غذا نخورد، ترشح هورمون گرلین در بدن تغییر پیدا میکند. درواقع بدن ما بعد از۴ تا ۷ روز به نخوردن غذا عادت میکند و پس از آن حس گرسنگی کاهش پیدا میکند.
درمان بیاشتهایی ماه رمضان
بیاشتهایی در ماه رمضان مشکل رایجی است که خیلی از افراد با آن روبرو میشوند. عدم دریافت مواد غذایی در طول روز موجب میشود تا بعد از چند روز فرد احساس گرسنگی کمتری را تجربه کند و از طرفی دائم احساس خستگی و بیحالی داشته باشد.
در بسیاری از مواقع علت بیاشتهایی در رمضان مربوط به انتخاب نادرست غذا در زمان سحری و افطار و همچنین رعایت نکردن برخی نکات ساده و ضروری است. در ادامه میتوانید با روشهایی کاربردی برای درمان بیاشتهایی ماه رمضان آشنا شوید.
۱- از غذاهای کم چرب و سالم برای افطار استفاده کنید
مصرف غذاهای پرکالری و چربی یکی از مهمترین دلایل بیاشتهایی در ماه رمضان است. برای این که در زمان سحری اشتهای کافی برای خوردن غذا را داشته باشید، باید در وعده افطار از غذاهای سالم و کم کالری استفاده کنید. سعی کنید برای افطار غذاهای سبک مثل انواع سوپ انتخاب کنید تا برای سحری میل بیشتری به خوردن غذا داشته باشید.
برای افطار به هیچ عنوان از غذاهای سنگینی مثل حلیم گندم، شله زرد، کله پاچه و آش استفاده نکنید و در صورت تمایل تنها مقدار کمی از این غذاها را میل کنید. معده قادر به هضم غذاهای سنگین در شب نیست و این موضوع میتواند اشتهای شما را در زمان سحری کاهش دهد.
۲- برای سحری از مواد غذایی حاوی پروتئین استفاده کنید
اگر اشتهای زیادی برای خوردن سحری ندارید، باید غذاهایی را انتخاب کنید که دیرهضم تر باشند و انرژی بیشتری به بدن شما بدهند. پیشنهاد میشود در وعده سحری حتماً از غذاهای حاوی پروتئین با مقداری کربوهیدرات استفاده کنید. این کار موجب میشود تا بعد از خوردن مقدار کمی غذا باز هم در طول روز انرژی بیشتری داشته باشید.
۳- به اندازه آب بخورید
خوردن مایعات در وعده سحری آن هم بین فواصل مختلف از کم آبی بدن در طول روز جلوگیری میکند و باعث شادابی پوست در ماه رمضان هم میشود . اما نوشیدن حجم زیادی آب برای سحری میتواند جلوی اشتهای شما برای غذا خوردن را بگیرد. برای جلوگیری از بیاشتهایی در ماه رمضان سعی کنید آب را به مقدار کم و در چند وعده بنوشید.
توجه داشته باشید که خوردن مایعات سرد در زمان افطار به هیچ عنوان برای سلامت مناسب نیست. بهتر است روزه خود را با مقداری آب گرم باز کنید و در فاصله افطار تا سحری حتماً ۸ لیوان آب مصرف کنید.
۴- فعالیت بدنی داشته باشید
روزه گرفتن به معنای نشستن در یک جا و نخوردن غذا نیست. حتی زمانهایی که روزه هستید، سعی کنید فعالیت بدنی داشته باشید و در حد معقول و البته محدود ورزش کنید. این کار موجب میشود تا برای خوردن سحری و افطار میل بیشتری به غذا خوردن داشته باشید و همواره پرانرژی باشید.
۵- برای سحری کمی زودتر از خواب بلند شوید
یکی از مهمترین دلایل بیاشتهای وعده سحری این است که شما به محض بیدار شدن در صبح شروع به خوردن سحری کنید. برای این که میل بیشتری به غذا خوردن داشته باشید، بهتر است کمی زودتر برای سحری بیدار شوید تا بدن شما برای غذا خوردن آماده شود. از طرف دیگر بهتر است شبها زودتر بخوابید تا در طول روز با کمبود خواب و خستگی مواجه نشوید.
۶- از سالاد و میوه در وعده سحری استفاده کنید
برای این که اشتهایتان در زمان سحری خوردن بیشتر شود، پیشنهاد میشود قبل از شروع کردن غذا مقداری سالاد و میوه میل کنید. این کار موجب میشود تا میل شما به غذا خوردن افزایش پیدا کند و راحتتر سحری بخورید.
۷- از سکنجبین یا شربت به استفاده کنید
طبق توصیههای طب ایرانی در ماه مبارک رمضان برای رفع بیاشتهایی در ماه رمضان آن هم در وعده سحری میتوانید قبل از خوردن سحری مقداری شربت سکنجبین یا شربت به مصرف کنید. مصرف این شربتها به درمان بیاشتهایی کمک زیادی میکنند.
۸- شربت خاکشیر بنوشید
خاکشیر یکی از بهترین شربتها برای رفع عطش است و برای برطرف کردن سردرد و بیحالی بدن نیز بسیار مناسب است. نوشیدن شربت خاکشیر در زمان سحری میتواند اشتهای فرد برای خوردن غذا را افزایش دهد.
۹- از مصرف غذاهای خیلی خشک برای سحری پرهیز کنید
خوردن غذاهای خیلی خشک برای وعده سحری مناسب نیست. اگر اشتهای زیادی برای خوردن سحری ندارید، بهتر است به جای خوردن غذاهای خشک از غذاهای کمی آبکی یا انواع خورش البته با کمترین روغن استفاده کنید. حتماً غذایتان را خوب بجوید تا فرآیند هضم غذا راحتتر انجام شود.
۱۰- از تنقلات مفید برای سحری استفاده کنید
اگر اشتهای کافی برای خوردن غذا ندارید بهتر است بعد از غذا یک مقدار بادام، پسته، کشمش و خرما بخورید. این کار موجب میشود تا انرژی بدن شما افزایش پیدا کند و برای مدت زمان بیشتری سیر بمانید.
چه زمانی از پزشک متخصص برای بیاشتهایی در ماه رمضان کمک بگیریم؟
اگر دچار بیاشتهایی در ماه رمضان شدهاید و این موضوع ادامهدار شده و با راهکارهایی که پیشتر ذکر شد، مشکل شما حل نمیشود، بهتر است حتماً از یک پزشک متخصص کمک بگیرید. در بسیاری از مواقع نخوردن مواد غذایی مفید به مدت طولانی بدن را با مشکلاتی جدی نظیر بیحالی، ضعف، تهوع و مشکلات گوارشی روبرو خواهد کرد.
پزشک میتواند با ارائه یک رژیم غذایی مناسب در کنار دارو به شما کمک کند تا از شر این مشکل راحت شوید. البته معمولا بیاشتهایی ماه رمضان در بسیاری از مواقع با رعایت نکاتی ساده و مصرف به موقع غذا برطرف خواهد شد.
همانطور که خیلی از افراد در این ماه به پرخوری مبتلا میشوند، بسیاری از افراد نیز اشتهای خود برای خوردن غذا را از دست میدهند. برای رفع بیاشتهایی هنگام افطار بهتر است از غذاهای مقوی و سبک استفاده کنید تا برای سحری اشتهای بیشتری داشته باشید و معده قادر به هضم غذا باشد.
علت بیاشتهایی در ماه رمضان چیست؟
مصرف غذاهای چرب و پرکالری در وعده افطار و همچنین کاهش ترشح هورمون گرلین که موجب ایجاد حس گرسنگی در بدن میشود، از مهمترین دلایل بیاشتهایی در ماه رمضان است.
بهترین روشهای درمان بیاشتهایی ماه رمضان چیست؟
خوردن غذاهای سبک و سرشار از پروتئین در زمان سحری و همچنین مصرف به اندازه آب در کنار داشتن فعالیت بدنی متعادل و شربتهای مفیدی مثل خاکشیر و سکنجبین میتواند به شما در درمان بیاشتهایی در ماه رمضان کمک کند.
منبع: مجله کوروش