استقلال بانک مرکزی باید ابزاری و عملیاتی باشد
مدیر عامل بانک ملی ایران با تبیین مفهوم استقلال بانک مرکزی گفت:این استقلال،باید یک استقلال ابزاری و عملیاتی بوده و بانک مرکزی همچنان زیر نظر قوه مجریه باقی بماند.
به گزارش بانک ملی ایران، دکتر محمد رضا فرزین در گفت وگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد:بدون شک در نظام تصمیمگیری اقتصادی کشور باید بانک مرکزی دارای اقتدار و استقلال باشد تا بتواند متولی سیاستهای پولی شود. وی در توضیح مفهوم استقلال بانک مرکزی گفت: وقتی موضوع استقلال بانک مرکزی مطرح میشود ممکن است بحثی درون دولت یا برخی از نهادهای حاکمیتی به وجود بیاید که استقلال بانک مرکزی به این معناست که بانک مرکزی از لحاظ هدفگذاری یا بهصورت نهادی باید مستقل شود؛ در حالی که این طور نیست. بلکه بانکهای مرکزی در همه جای دنیا حتی آمریکا نیز وابسته به قوه مجریه هستند.
فرزین اظهار کرد:منظور اصلی از استقلال بانک مرکزی، استقلال ابزاری است. به این معنا که وزیر اقتصاد نرخ تورم را بهعنوان یک هدف اعلام کرده و این هدف را به بانک مرکزی ابلاغ میکند. بانک مرکزی نیز سیاستهای لازم برای رسیدن به این هدف را تعیین میکند و بر اساس آن، عمل میشود.در واقع آنچه تحت عنوان استقلال بانک مرکزی مطرح است،استقلال عملیاتی و ابزاری است که با اقتدار بانک مرکزی همراه است. یعنی بانک مرکزی هم متولی و مسئول این کار است و هم از همه ابزارهای لازم در این باره برخوردار است.
دکتر فرزین تاکید کرد: ساختار باید به گونهای باشد که بانک مرکزی بتواند مقتدرانه سیاست های پولی را با استقلال عملیاتی که دارد،اعمال کند. ضمن اینکه باید بقیه اجزای سیاستگذاری اقتصاد کلان نیز با آن هماهنگ باشند. بخصوص امروزه که ما با مباحثی درباره ورود مجلس به سیاست پولی و اعتباری نیز مواجهیم.
وی ادامه داد:ما وقتی میگوییم سیاست اعتباری، منظورمان همان سیاست پولی است. چرا که اعتبار، پولی است که در آینده داده میشود. به نظرم حتی اگر توانستیم باید سیاستی تنظیم کنیم که دیگر اجزای حکمرانی کشور نتوانند به سیاستهای اعتباری و پولی ورود کنند و این موضوع فقط در اختیار بانک مرکزی بهعنوان نهاد تصمیمگیر باشد.