طرز تهیه جگرپیچ؛ غذای سنتی و خوشمزه لرستان
جگروز یا جگر پیچ ، یکی از غذاهای سنتی لرستان برای پخت جگر است ، که در این روش ، جگر را درون یک لایه نازک چربی می پیچند و سپس روی آتش کباب می کنند.
به گزارش ایلنا، جگروز از غذاهای محلی لرستان محسوب می شود و در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده است. جگروز در ایلام ، کرمانشان ، کردستان و مناطق کردنشین عراق طبخ می شود.
جگر گوسفند ( کبد گوسفند ) یکی از خوراکی های کبابی مورد علاقه ایرانی ها است که سرشار از آهن و ویتامین های گروه ب است و برای درمان کم خونی فقر آهن و برای کاهش دردهای دوران قاعدگی توصیه می شود در هفته پیش از شروع قاعدگی خانم ها یک وعده جگر گوسفند میل نمایند.
دستور تهیه جگر با توجه به ذائقه افراد میتوند بسیار متفاوت باشد مثلا جگر کبابی ، پاته گر و جغور بغور و غیره . معمولا رایج ترین دستور تهیه جگر ، به سیخ کشیدن تکه های کوچک جگر و کباب کردن آن روی زغال است که عطر و طعم بی نظیری دارد.
کباب جگر در استان لرستان به نام جگروز لرستان معروف است که معمولا دور تکه های جگر را لایه ای چربی می کشند و سپس روی آتش کباب می کنند که طعم و کیفیت بسیار خاصی پیدا میکند.
چربی ای که در دستور تهیه جگروز روی جگر کشیده می شود به نام " وز " شناخته می شود. " وز " چربی پرده مانند و نازکی است که اطراف شکمبه و سیرابی را گرفته است و می توانید از آن بای تهیه جگروز یا جگر پرده پیچ یا جگر پیچ استفاده کنید.
" جگروز " از ترکیب دو کلمه " جگر " و " وز " بوجود آمده است که به مواد تشکیل دهنده غذا اشاره دارد.
مواد لازم جگروز لرستان
زمان آماده سازی : 30 دقیقه
زمان پخت : 20 دقیقه
جگر |
1 دست بزرگ |
وز بزرگ |
1 عدد |
نمک |
به میزان لازم |
فلفل |
به میزان لازم - اختیاری |
طرز تهیه جگروز لرستان
جگر را بشویید و در صافی بگذارید تا آب اضافه اش گرفته شود.
وز را هم جدا گانه بشویید و آویزان کنید تا آبش گرفته شده و کاملا خشک شود.
جگر را به اندازه دلخواه و قطعات مساوی برش بزنید و به سیخ بکشید و رویشان کمی نمک بپاشید.
با توجه به اندازه سیخ ها ، وز را برش بزنید و رویش کمی نمک و فلفل بپاشید.
هر سیخ جگر را روی یک تکه وز بگذارید و کاملا دور پیچش کنید و یپی روی حرارت ملایم کباب کنید.
آتش مناسب برای پخت جگر نباید زبانه داشته باشد در غیر اینصورت باعث سفت شدن بافت جگر خواهد شد.
روش دیگر برای تهیه جگروز به این صورت است که هر تکه جگر را داخل یک تکه کوچک وز بپیچید و بعد از آن جگر ها 2 ساعت در یخچال قرار دهید تا استراح کند و سپس آن ها را به سیخ بکشید. این روش طبخ جگروز ایلام می تواند کیفیت و طعم بهترین به جگروز بدهد.
می توانید ابتدا تکه های جگر را به همراه تکه های دنبه و فلفل دلمه به سیخ بکشید و روی آتش کباب کنید تا نیم پز شود . سپس چند سیخ جگر را کنار هم در یک ورق چربی بپیچید و دوباره روی آتش بگذارید تا پختش کامل شود.
جگروز را میتوانید به همراه نان و لیموترش و سبزیجات تازه مثل یحان و فلفل سبز میل نمایید.
از آنجایی که وز بافت نازک و چربی دارد باعث می شود که جگرها طعمی عالی بگیرند و نرم و آبدار باشند و اصلا حالت خشک نداشته باشند.
منبع:بیتوته